Здраве

Лептин

Vegetables and calorie counting top view

Лептин

Повечето хора имат основна представа за това какво представляват хормоните, но може би не разбират напълно тяхната функция и колко важни са те. Лептинът е един от по-малко известните химикали, които се произвеждат от нашето тяло, но той е от ключово значение за нас и благосъстоянието ни

Какво представлява лептинът?

Произвежда се  от мастните клетки на организма. Някои от наименованията му включват:

 • хормонът на ситостта;
 • хормонът на затлъстяването;
 • хормонът на глада.

Първоначалните изследвания популяризираха предполагаемия му ефект  върху загубата на тегло, но по-нататъшни проучвания показаха, че той не е хапчето за отслабване, което всички са търсили, опитвайки различни диети. Няма подходящи клинични проучвания, които да говорят за ефектите му срещу затлъстяването. Всъщност нивата му нарастват експоненциално, а не линейно, с мастната маса. Това означава, че увеличеното телесно тегло може да доведе до много по-високи стойности на лептина. Мастните клетки освобождават повече от 50 хормона и сигнални молекули

Какви са неговите функции?

Основната му функция е да регулира дългосрочния баланс между приема на храна и изразходването на енергия от организма. Помага да се потисне (предотврати) гладът и да се регулира енергийният баланс, така че тялото ви да не предизвиква реакция на глад, когато не се нуждае от енергия (калории).

Как се произвежда от тялото?

Пренася по кръвен път до мозъка, където изпраща сигнал до хипоталамуса – частта, която контролира кога и колко да ядете.

Мастните клетки го  използват, за да съобщят на мозъка ви колко телесни мазнини носят. Високите нива казват на мозъка, че имате много натрупани мазнини, докато ниските нива казват на мозъка, че мастните запаси са малко и че трябва да се храните. Когато ядете, телесните ви мазнини се увеличават, което води до повишаване на нивата му. И обратното, когато не ядете, телесните ви мазнини намаляват, което води до понижаване на нивата. Този вид система е известна като отрицателна обратна връзка и е подобна на механизмите за контрол на много различни физиологични функции, като дишането, телесната температура и кръвното налягане.

Повишени нива на лептин в тялото

Той може да бъде произведен от тялото в прекалено големи количества при редица здравословни състояние, но част от тях включват:

 • преяждане;
 • емоционален стрес; 
 • възпаление;
 • затлъстяване; 
 • бременност; 
 • прееклампсия;
 • гестационен диабет;
 • сънна апнея.

Лептин при мъжете и жените

Мъжете и жените страдат от наднормено тегло или затлъстяване по различен начин и понасят различни последици. По-конкретно, мъжете и жените се различават по това как и къде складират телесни мазнини, какви нива на лептин синтезират и отделят пропорционално на телесните си мазнини и как реагират на ендогенния и екзогенния лептин, за да регулират енергийния баланс и телесните мазнини. Хормонът се произвежда главно в мастните тъкани и нивото му е свързано с мастната тъкан. Интересно е, че серумните нива са по-високи при жените, отколкото при мъжете с еквивалентно количество телесни мазнини.

 Има няколко възможни причини за разликата между половете в нивата на циркулиращия лептин. Един от допринасящите фактори е, че генът, който отговаря за него се експресира предимно в подкожната в сравнение с висцералната мастна тъкан. Жените са по-склонни да отлагат мазнини подкожно, докато мъжете са по-склонни да отлагат мазнини в коремната област. Рисковете за здравето, свързани със затлъстяването, варират в зависимост от местоположението на мастната тъкан. Излишната мастна маса в коремната област, особено висцералната оментална мастна тъкан, носи много по-голям риск от метаболитни нарушения, отколкото мастната тъкан, разпределена подкожно. Вторият допринасящ фактор е, че репродуктивните хормони влияят върху производството. Естрогените стимулират, докато андрогените потискат синтеза и секрецията на лептин. Друг потенциален фактор е, че мъжете и жените реагират по различен начин на определени условия, като например прекомерно или недостатъчно хранене или стрес.

Заключение

Лептиновата резистентност може да е една от основните причини хората да напълняват и да им е трудно да отслабнат. Следователно затлъстяването обикновено не се дължи на алчност, мързел или липса на воля. По-скоро има силни биохимични и социални сили, които също играят роля. По-специално западният начин на хранене може да бъде водещ фактор за затлъстяването. Ако се опасявате, че може да сте резистентни към него, има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да водите по-здравословен начин на живот – и евентуално да подобрите или обърнете резистентността си.

Източници

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22446-leptin

Leptin and Leptin Resistance: Everything You Need to Know

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0