Здраве

Магданоз: Какво трябва да знаем

Parsley. Organic parsley grows in the garden

Магданоз: Какво трябва да знаем

Магданозът има дълголетна история и заема централно място в ключови ритуали. В Древна Гърция, например, е бил погребална билка. Изразът „има нужда от магданоз“ е означавал, че човекът е близо до смъртта. Другa, по-весела употреба на билката, е за украса на короните на спортисти. В еврейския празник на Пасха, поради леко горчивия си вкус, той символизира горчивината и суровостта на робството.

Какво представляват магданозът?

Широкоразпространената цъфтяща билка, която принадлежи към семейство Apiaceae, е популярна в американската, европейската и близкоизточната кухня.

На пазарите и в другите магазини за храни често се срещат два вида пресен магданоз, които се познават по описателните си имена: къдрав и плосколистен. Къдравият, наричан още френски, често се използва като гарнитура, а плосколистният, известен още като италиански, има по-силен вкус и се използва най-често като съставка в салати и готвени ястия. Последният вид, който може да откриете в магазините, е сушеният. Сушенето на растението намалява някои от неговите ползи за здравето, но може да подобри потенциала му за борба с рака.

В кои региони се отглежда?

Магданозът расте най-добре в богата и влажна почва на слънчево място. В такива условия, той може да достигне височина от около 20-60 см. Най-подходящите места с подобни условия се намират във всички умерени и субтропични региони на света. Основните производствени страни включват държави в Европа, части от Близкия изток, Канада и Съединените щати, но произходът на растението е от Средиземноморието. Най-големите производители към момента са Германия и Франция.

Ако желаете да засадите билката в собствената си градина, трябва да се погрижите за следните неща:

 • Семената могат да се засадят на открито през началото на пролетта или след като почвата се е затоплила при около 21°C;
 • Тъй като растението покълва бавно, което често отнема до четири седмици, накисването на семената за 24 часа в хладка вода ще помогне за ускоряване на процеса;
 • Билката предпочита почва, обогатена с много органични материали, като компост и добре угнил оборски тор. А pH от 6,0-7,0 осигурява най-добрия диапазон за усвояване на хранителни вещества и жизненост;
 • Засейте семената на разстояние от 2,5 см едно от друго на дълбочина от приблизително 0,6 см и поддържайте почвата влажна през целия период на растежа. Разредете растенията на разстояние до 15 см едно от друго, когато се появи вторият комплект истински листа;
 • Семената могат да се събират в края на лятото и да се съхраняват на сухо и хладно място.

Каква е неговата хранителна стойност?

Билката е богата на много витамини, особено витамин К, който е необходим за съсирването на кръвта и здравето на костите.

Също така, е чудесен източник на витамини А и С – важни хранителни вещества с антиоксидантни свойства.

Има много ниско съдържание на калории, но много вкус, което го прави чудесна нискокалорична съставка за много рецепти.

1/2 чаша (30 грама) пресен магданоз съдържа:

Калории: 11 калории

Въглехидрати: 2 г.

Протеин: 1 г.

Мазнини: по-малко от 1 г.

Фибри: 1 г.

Витамин A: 108% от Препоръчителния дневен прием (RDI)

Витамин C: 53% от RDI

Витамин K: 547% от RDI

Фолиева киселина: 11% от RDI

Калий: 4% от RDI

Какви са ползите от неговия прием?

Когато сме били малки, всички сме чували, че трябва да ядем зеленини, за да бъдем здрави. Но какви всъщност са ползите от консумацията на магданоз? Това са само някои от тях:

 • защита срещу рак – Флавоноидите са естествено срещащи се растителни съединения, които могат да противодействат на болестотворните агенти в тялото. Мирицетинът е флавоноид, открит в магданоза и други растения, за който е доказано, че помага предотвратяването на рак на кожата. Проучвания показват, че магданозът и други зелени билки и зеленчуци могат да блокират причиняващите рак ефекти на хетероцикличните амини. Това са химически съединения, които имат качества, причиняващи рак. Те се генерират, когато месото се пече на скара при високи температури;
 • защита срещу диабет – Мирицетинът, присъстващ в билката, е изследван за употреба при лечение и профилактика на диабет. Лабораторни изследвания и проучвания върху животни показват, че той може да понижи нивата на кръвната захар и инсулиновата резистентност. Освен това, осигурява противовъзпалителни ефекти и премахва излишните мазнини от кръвта;
 • подобрява костното здраве – Ниският прием на витамин К се свързва с по-висок риск от костни фрактури. Консумирането на достатъчно количество от този витамин може да подобри здравето на костите чрез подобряване на абсорбцията на калций и намаляване на отделянето на калций в урината.

Средиземноморска салата с магданоз

Тази салата е чудесно допълнение към всяко лятно меню. Тя е лека, освежаваща и лесна за приготвяне. Тук билката не е само гарнитура, а центъра на вниманието и звездата на шоуто.

Необходими продукти:

Магданоз – 1½  ч.ч

Червен лук – ½ ч.ч (тънко нарязан)

Домати – 2 бр. (нарязани на кубчета)

Сирене – ¼ ч.ч. (натрошено)

Сушени червени боровинки – 2 с.л.

Мента – 10 листа

Люта чушка – 1бр.

Зехтин – 3 с.л.

Сол – ¼ ч.л.

Лимонов сок – 1 с.л.

Черен пипер – ⅛ ч.л.

Смрадлика – ⅛ ч.л.

Начин на приготвяне:

 1. В малка купа смесете зехтина, лимоновия сок, солта, черния пипер и смрадликата. Разбъркайте добре.
 2. В голяма купа за салата смесете магданоза и останалите съставки.
 3. Добавете дресинга и разбъркайте докато сместа не се разнесе навсякъде.
 4. Сервирайте на момента.

Добър апетит!

Заключение

Магданозът е билка, позната в кулинарията с изключително силния си аромат, но дори и той да не ни е приятен, е важно да го консумираме поради многобройните му ползи за здравето. Въпреки, че родното му място е средиземноморието, вече се произвежда по всички точки на света, а дори може да си го засадите и у дома.

Източници

Why is parsley so healthy?

Health Benefits of Parsley

Parsley

HOW TO GROW PARSLEY IN YOUR HOME HERB GARDEN

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0