Здраве

Цикъла: Какво трябва да знаем за менструалния цикъл? 

Woman Wearing Pajamas Suffering With Period Pain Sitting On Bed At Home

Цикъла: Какво трябва да знаем за менструалния цикъл? 

Какво представлява менструалният цикъл?

Менструалният цикъл, още познат само като цикъл, “онези дни от месеца”, мензис, менструация и т.н. е буквално повтарящ се цикъл в тялото на една жена. Този процес започва в пубертета (около 12-годишна възраст) и продължава до менопаузата (не по-късно от 51-годишна възраст). Този процес, който често представлява най-лошата седмица от месеца в живота на една жена е всъщност нещото, което дава възможност за оформянето и зараждането на най-ценния дар, който ни е даден – човешкият живот. Менструацията се изразява в изхвърлянето на тъкан и кръв от матката. Това се случва, защото всеки месец женското тяло се подготвя за бременност. Лигавицата на матката се удебелява и се появява обвивка, която представлява тъкан и кръв, богати на много нутриенти, които да изхранват бъдещия плод. Яйчниците подготвят всеки месец по една зряла яйцеклетка, която да бъде оплодена. Ако това не се случи, то средата създадена от матката остава ненужна и тази обвивка се изхвърля от тялото през вагината и представлява познатото кървене, което продължава около седмица, повече или по-малко. Така този процес се повтаря, докато яйцеклетка не бъде оплодена или до настъпване на менопауза, когато яйцеклетките губят своята функция и не могат да бъдат оплодени. По време на бременност менструацията спира, за да може плодът да се изхранва от тъканта, която се изхвърля при кървенето. След приключване на бременността, месечният цикъл отново започва да функционира.

Често той е съпътстван с предменструален синдром (ПМС), който представлява неприятни състояния преди менструация, като болки в долната част на корема, главоболие, акне, чувствителни гърди, подуване на тялото и др. 

Овулационен календар

Този малко по-различен тип календар може да бъде в огромна помощ на жените. Това, което представлява е нормален календар с дни, седмици и месеци, но с него можете да следите протичането на менструалния си цикъл и също така благодарение на него, могат да се определят най-благоприятните дни за зачеване на бебе.

Тук е важно да се отбележи, че менструалният цикъл не представлява просто дните, в които протича кървене, но всъщност е времето от първият ден на менструацията до деня преди започването на следващата. Обикновено този период трае 28 дни, но може да бъде и повече. За да изчислите колко е средната продължителност на вашият цикъл трябва да проследите точно този период от началото на една менструация до преди започването на следващата и да разделите на сбора от тези цифри на 3. Това е важно, защото ще имате идея кога да очаквате следващите “дни от месеца”, но и да изчислите кога са най-благоприятните дни за зачеване. 

За тези които се питат, календарът се нарича “овулационен”, защото най-често се използва за онова, което споменахме в предходното изречение, а именно за изчисляване на най-благоприятните дни за зачеване на бебе. Процесът, при който яйчникът отделя готова за оплождане яйцеклетка се нарича овулация. Това се случва около 14 дни преди началото на менструацията. Най-благоприятните дни за зачеване са 5 дни преди овулацията и деня на нейното настъпване. Това се дължи на факта, че сперматозоидите могат да живеят 6 дни във вътрешността на женските полови органи. В дните преди и по време на менструация шансовете за бременност са много по-ниски.

Използването на такъв календар в електронен или хартиен вариант, под формата на различни приложения, които можете да изтеглите на телефона си, или да използвате онлайн, може да бъде полезно не само за изчисляване на овулацията, но и често се използва вместо различни контрацептиви. Въпреки това най-сигурната защита от нежелана бременност на правилно предприети предпазни мерки. 

Този календар може да ви помогне и да следите вашето здраве по-добре и да помогне при нередовна менструация.

Кои хормони биват изпускани/изменени по време на цикъла и около него?

Има много хормони, които влияят на процесите в половите органи и се изменят или изпускат по време на него. Основните такива са фоликулостимулиращ хормон (FSH), лутеинизиращ хормон (LH), естроген и прогестерон. Ето и малко повече за всеки от тях:

 • Фоликулостимулиращ хормон (FSH) – този хормон е отговорен за стимулирането на развитието на яйцеклетките и освобождаването на естроген. 

Хормонът е част от гонадотропните хормони, които се произвеждат от хипофизната жлеза и отиват директно в кръвта. Фоликулостимулиращият хормон играе важна роля за развитието на организма по време на пубертета и същевременно стимулира растежа на фоликулите на яйчниците преди освобождаването на яйцеклетка и стимулира производството на естроген.

Липсата на този хормон води до безплодие.

 • Лутеинизиращ хормон (LH) – основно ролята му е да стимулира освобождаването на яйцеклетката и да стимулира естрогена и прогестерона. 

Това обаче не е единственото му значение. Този хормон, който също е от групата на гонадотропните хормони играе важна роля в по-голямата част от цикъла. В първите две седмици стимулира фоликулите на яйчниците да произвеждат естроген, на 14-ият ден повишените му нива карат яйчниковата фоликула да се разкъса и да освободи яйцеклетка. 

През оставащото време подпомага произвеждането на прогестерон, който да поддържа ранните етапи на бременността, ако яйцеклетката бъде оплодена.

 • Естроген – основният полов хормон в женското тяло. Той е много важен и разликите в нормалните му нива могат да доведат до болести. 

Естрогенът се дели на три групи хормони – естрадиол, естриол и естрон. Най-важният и най-силният от трите е естрадиолът. Той е изграден от холестерол и неговите функции включват узряване на яйцеклетката и удебеляване на лигавицата на матката. 

Този хормон намалява нивата си при менструация и ги повишава при овулация. 

Бременните жени произвеждат много естроген в плацентата, особено към края на бременността. 

 • Прогестерон – принадлежащ към групата на прогестогените, този хормон се произвежда в част от яйчниците наречена жълто тяло и играе важна роля по време на втората част от цикъла. 

След като яйцеклетката е освободена, се произвежда голямо количество прогестерон, който подготвя тялото за бременност. Тук този хормон има две опции за действие. Ако яйцеклетката не бъде оплодена, нивата му се понижават и започва нова менструация, но ако се състои оплождане, прогестеронът стимулира растежа на кръвоносните съдове, които да обогатят матката с необходимите нутриенти за изхранването на ембриона. 

Този хормон подпомага удебеляването на стените на матката и подпомага “заселването” на бъдещия човек. В началото на бременността все още се произвежда от жълтото тяло и подпомага бременността и тъканите в матката. 

По време на бременността подпомага развитието на плода, растежа на гръдната тъкан и предотвратява от лактоза. Също така подготвя тялото за раждане. Нивата на прогестерон се покачват по време на бременността до раждането.

Как да спрем или предизвикаме цикъла и опасно ли е?

Спирането или предизвикването на менструация често се смятат за опасни действия, защото се развалят установения ред в тялото и хормоните. С правилните подходи обаче, това може да се случи и по безопасен начин, но разбире се, преди предприемането на някакви действия е добре да се направи консултация с лекар, който би ви помогнал да изберете най-правилния метод за спиране или предизвикване. На първо място ще разгледаме начините за спиране, а след това и за предизвикването.

Често се случва да ви предстои голямо събитие или мечтана ваканция и съдбата да не се окаже на ваша страна и менструацията да направи събитието по-скоро неприятно, отколкото обратнато. Много жени в такива случаи търсят решение на проблема чрез различни методи за спиране или пропускане на цикъл. Както вече споменахме основните виновници за това са хормоните. За да спрете или пропуснете цикъл трябва да запазите нивата на хормоните така, че да залъжете тялото си,  че сте бременни. Както си спомняте, прогестеронът предизвиква цикъла чрез рязкото си понижаване. Ето няколко безопасни начина, чрез които да спрете или забавите менструацията:

 • Противозачатъчни хапчета – широкоизползвани за предотвратяване на бременност, тези хапчета могат да играят роля и като хапчета за забавяне или за спиране на менструация. 

Повечето противозачатъчни хапчета идват в блистер от 28 хапчета. През първите три седмици приемате т.нар. активни хапчета, които съдържат хормони, а последите седем не съдържат. Ако искате да пропуснете менструация не взимайте последните седем хапчета, а започнете нов блистер. По този начин нивата на естроген и прогестерон остават високи и следователно изхвърлянето на материя и кръв от матката се предотвратява.

Продължителното приемане на тези хапчета по такъв начин може да доведе до спиране, но тази стратегия трябва да се коментира с лекар, защото може да се получи нередовно кървене.

 • Вътрематочни устройства –  тези устройства направени от мед или пластмаса в Т-образна форма, се използват за продължително спиране, т.е. ако искате да пропуснете една менструация този метод няма да бъде ефективен. 

Устройството се поставя в матката и може да намали кървенето или напълно да го спре. Важно е да се отбележи, че само пластмасовите устройства съдържат хормони и могат да имат това действие. 

 • Вагинални пръстени и лепенки – първото представлява пластмасови пръстени, които се поставят във вагината, а второто лепенки, които се залепват на корема. 

Тяхната функция е да осигуряват хоромони на тялото. Пръстените имат 3-седмичен ефект, а лепенките действат само за една седмица. След премахването им цикълът отново започва. Този метод е полезен при забавяне, но ако искате да го спрете за известно време, то подобно на противозачатъчните хапчета трябва да ги използвате редовно.

 • Инжекции – можете да се инжектирате на всеки три месеца с противозачатъчни инжекции. Те спират цикъла през тези три месеца и се използват при спиране в дългосрочен план. 

Действието им се дължи на на високото им съдържание на хормони и по-специфично на прогестерон, което от своя страна води до засилени странични ефекти, като главоболие, повишаване на теглото, подуване, честа промяна в настроението. Поради това е добре да се замислите преди да се инжектирате. 

Лекарите отбелязват, че при всички останали начини за спиране не менструция е лесно прекъсването им, напр. за възвръщане на цикъла могат да спрат да се използват лепенки, но при инжекциите, веднъж попаднали в тялото няма връщане назад до изтичането на действието им.

 • Импланти – тънка нишка богата на хормони, която се вкарва под кожата на ръката със същия ефект на инжекция представляват имплантите. За разлика от инжекциите, могат да се премахнат по всяко време, което е голям плюс. Същевременно техният ефект може да продължи до три години.
 • Спиране на цикъла, когато е започнал – невъзможно е да спрете кървенето, когато вече е започнало, но можете да го накарате да спре по-бързо или да намалите действието му.

Ефективни методи се хапчета като ибупрофен и напроксен. Те могат да намалят кървенето и да облекчат крампите и други неприятни симптоми. 

Любопитно е, че получаването на оргазъм може също да намали кървенето и да подпомогне спирането му по-скоро. Той може и да облекчи крампите.

Често жените искат и да предизвикат менструация заради забавяне или според някакви планове. Раазбира се, за това също си има начини, които както ще разберете по-надолу, са много по здравословни от споменатите за спиране. Да предизвикаш цикъл работи по същия механизъм като при спирането. Всичко се дължи на хормоните. А ето и начини за предизвикване на менструация:

 • Противозачатъчни хапчета – естествено, те пак са тук, за да помогнат. Спомняте ли си онези 7 хапчета, които споменахме, че трябва да пропуснете, за да предотвратите кървенето? Е, сега точно те идват на помощ. Наречени плацебо хапчета, те не съдържат хормони, следователно предизвикват намаляване на нивата на естроген и прогестерон, които предизвикват кървенето. 

Важно е обаче да се има предвид, че тези хапчета трябва да се приемат точно навреме или това би довело до някои странични ефекти, като главоболие, промяна в настроението и др.

 • Чай от магданоз – някои билки имат свойството да стимулират потока на кръв в половите органи и да предизвикат менструация по-рано. Билки като магданоз, джинджифил, розмарин и др. имат подобен ефект. 

Препоръчва се билките да се приемат под формата на чай, но с определена дозировка – от две до четири чаши на ден. Не бива да се превишава дозата и е препоръчителна консултация с лекар. Също така тези чайове може да не дадат желания резултат, така че не бъдете разочаровани, ако не се получи.

 • Секс – по време на сексуална активност се увеличава потока на кръв към матката и следователно това може да предизвика менструация. Ако действието завърши и с оргазъм, това увеличава шансовете дори повече, защото се предизвиква изтъняване на тъканта около матката и нейното изхвърляне. 

Не само самият секс играе роля тук, но и хормоните, които се отделят при него като окситоцин, адреналин и допамин. Те също могат да подпомогнат по-ранната менструация. 

Семенната течност във влагалището също може да подпомогне процеса, а друг факт е, че мастурбацията има същият ефект, като секса и да стимулира менструация.

 • Намаляване на стреса – повишените нива на стрес могат да предизвикат забавяне  със седмици и дори с месеци. Начинът за предотвратяване на това забавяне е намаляването на нивата на стреса и контролирането им. Благодарение на това може да очаквате менструация дори по-рано.

Начините за справяне със стреса са правилното хранене, позитивното мислене и физическата активност. Поставянето на топли компреси в долната част на корема и горещите вани и душове също могат да подпомогнат процеса и да ви накарат да се чувствате по-добре. 

 • Тренировки и физическа активност – това не само понижава стреса и поддържа добро физическо здраве, но и може да подпомогне менструацията. Отделянето на ендорфини от друга страна намалява нивата на естроген в тялото и може да предизвика менструация. Важно е все пак нивата на естроген да не падат прекалино много, защото това може да доведе до намаляване на нивата на серотонин в мозъка, което води до депресия. А от друга страна ниските нива на естроген водят до вагинална сухота и инфекции. 

При интензивните тренировки не рискувате да намалите нивата на естроген прекалено много, но може да доведе до обратния ефект – липса на менструация. Важен тук е баланса и избягване на претоварване.

Какви са причините за забавянето на цикъла?

Забавянето на цикъла може да има много причини. Често не е причина за тревога. Забавен цикъл означава менструацията да не започне след последния ден от предходния цикъл, напр. средната продължителност но процеса е 28 дни, но няма кървене на ден 29. Тогава цикълът се смята за закъснял, а ако кървене липсва 6 седмици от последния, то тогава цикълът се смята за пропуснат. Причините варират, но ето най-честите причини за забавяне на менструацията:

 • Стрес – вече споменахме, че стресът може да предизвика забавяне много продължително време и често е основната причина за това явлението. 

Стресът е останала ни от древни времена защитна функция. Когато усети опасност, тялото минава в състояние, в което е готово или да бяга, или да се защитава. Това води до произвеждането на много хормони и потискането на други. По този начин много системи спират да функционират правилно, включително и половата. Овулацията спира докато тялото е в подобен режим.  

Важно е човек да се справи със стреса ефективно, за да може всичките му системи да функционират правилно.

 • Покачване или сваляне на килограми – една от причините за забавянето е и рязката промяна в теглото, което води до хормонален дисбаланс и променя времето за появяване на някои процеси. Още повече промяната в приема на калории влияе на ендокринната система и производството на хормони.
 • Засилване на интензивността на тренировките – това може да се забележи при хора, които тренират интензивно по няколко часа на ден. Причината за това е, че при засилените тренировки се горят много повече калории, отколкото се приемат и тялото остава с дефицит на енергия, за да поддържа всичките си системи и по този начин менструацията може да се забави. Още повече, както вече споменахме, хормоните, които се отделят при тренировки влияят и на половите такива.
 • Синдром на поликистозните яйчници – това е синдром, който води до нередовна менструация и хормонален дисбаланс. Хората, които имат този синдром имат по-лека менструация, която дори може и да спре изцяло. Симптомите на поликистозните яйчници включват излишно окосмяване на лицето и тялото, изтъняване на косата, повишаване на теглото и трудно сваляне на килограми, тъмни петна по кожата, най-често около слабините и под гърдите, белези по кожата на подмишниците и шията, безплодие.
 • Противозачатъчни хапчета – много хора са доволни от ефекта им, но понякога забавянето на менструацията маже да се появи като страничен ефект. Това често се случва в първите месеци на прием на хапчетата или при тяхното спиране, което води до дисбаланс на хормоните. 
 • Период преди менопауза – този период е периодът, в който тялото се подготвя за менопауза. Често настъпва към края на 40-те години от живота на една жена. По време на този период пропускането на менструация е нормално, както и по-лекото протичане.
 • Начало на менопаузата – по време на менопаузата яйчниците спират да функционират както преди и спират производството на естроген. Когато това се случи, жената е преминала в менопауза. Често заради спирането на производство на естроген се получават топлите вълни, нощните изпотявания и неспокойният сън. Симптоми на менопаузата са и вагинална сухота, промяна в настроението, трудно зачеване, намалена сексуална активност.
 • Проблеми с щитовидната жлеза – тази жлеза намираща се в предната част на шията, около трахеята, отговаря за произвеждането на важни хормони и за правилното функциониране на много процеси в тялото. Когато хормоните, които произвежда, Т3 и Т4, са в по-големи или по-малки количества съответно настъпва хипертиреоидизъм или хипотиреоидизъм. Тези две състояния влияят на месечния период. Някои от симптомите на тези заболявания са промени в апетита, теглото, настроението, косата и съня.
 • Хронични заболявания –  хронични заболявания като диабет или заболявания на червата могат също да доведат до промени в нивата на хормоните, ако не се третират правилно. 
 • Бременност – като за финал, причината която най-често се свързва с пропусната менструация. Единственият начин да се установи дали във вас се развива жив организъм е чрез тест за бременност. Важно е да не се прави твърде рано, а да се изчака седмица след като менсруацията е трябвало да започне, защото е възможно в ранните етапи на бременността тестът да бъде отрицателен. При хора с нередовен цикъл е по-трудно да се прецени дали са заченали и може да са необходими няколко теста или най-добре консултация със специалист. Чести симптоми на ранна бременност са чувствителни и уголемени гърди, замаяност и повръщане, умора.

Често пропусната или закъсняла менструация не е повод за сериозни тревоги, но ако се случва често е препоръчително да се направи консултация със специалист.

Менструационна фаза

Цикълът се поделя на четири фази, а самата менструация е първата от тях, бележи първия ден от процеса и продължава от 3 до 7 дни. Започва когато яйцеклетката от предишния менструален кръг не е била оплодена. Нивата на хормоните падат и обвивката, която матката е изградила, за да поддържа бременността вече не е необходима и се изхвърля под формата на кръв и тъкан.  През менструационната фаза жените изпитват неблагоприятни симптоми, като крампи, главоболие, подуване, чувствителни гърди и т.н.

Фоликуларна фаза 

Тази фаза се припокрива донякъде с първата. Започва от първия ден на менструацията и завършва в деня на овулацията, т.е. трае около 16 дни. Началото започва от хипоталамусът, който изпраща сигнали на хипофизната жлеза да започне производството на фоликулостимулиращ хормон, който стимулира образуването на от 5 до 20 торбички, наречени фоликули, в които да се развиват яйцеклетките. Най-здравата яйцеклетка от тях ще узрее и ще бъде освободена за оплождане по време на овулацията.

Овулаторна фаза

Третият етап трае само 24 часа и се случва точно по средата на процеса (при времетраене от 28 дни – на 14-тият ден).

По време на предходната фаза, фоликулостимулиращият хормон е стимулирал и производството на естроген. Повишените нива на естроген от своя страна пък стимулират производството на лутеинизиращ хормон от хипофизната жлеза. Това дава начало на овулацията. Яйчникът освобождава зрялата клетка от предходният етап, която пътува по фалопиева тръба до матката, за да бъде оплодена. По време на овулация шансовете за бременност са най-високи. Ако яйцеклетката не бъде оплодена умира или се разгражда.

Лутеална фаза 

Последната фаза настъпва след като яйцеклетката е освободена от яйчника. Фоликулът, в който е била тя се превръща в жълто телце и започва да произвежда естроген и прогестерон, които да поддържат лигавицата на матката, за да приеме оплодената яйцеклетка. Ако обаче оплождане няма, то производството на хормони спира, жълтото телце спира да съществува и готовата да приеме оплодена яйцеклетка обвивка на лигавицата напуска тялото и така всичко започва отначало.

Какво да правим ако имаме повторно кървене след цикъл и защо се случва?

Кървене между две менструации може да се случи поради много причини. Обикновено кървенето може да е просто зацапване, но може и да е обилно като обикновена менструация. Най-честите причини са:

 • Хормонални контрацептиви
 • Кървене при зачеване
 • Аборт
 • Половопреносими болести
 • Нараняване 
 • Менопауза 
 • Рак на маточната шийка

Както сами се убеждавате, повторното кървене може да бъде както притеснително, така и нищо особено. Трябва да посетите лекар, ако кървенето е обилно и продължително и ако се появят и други симптоми. Имайте предвид, че контрацептивите могат да са проблем и заедно с вашият лекар да изберете най-подходящата опция. Болестите предавани по полов път могат да създадат сериозни здравословни проблеми, така че при съмнения за такива е необходимо веднага да се направят изследвания и да се предприеме лечение. Повечето от тях са лечими, най-често с антибиотици.

Ако забележите подобно кървене, то това което трябва да направите на първо място е да го проследите. Колко време продължава и колко е обилно. Това би помогнало на лекар да идентифицира проблема. Понякога кървенето може да бъде причинено и от вагинална сухота, което води до малки ранички, които кървят. Също се препоръчва жените да започвнат да си правят прегледи изследвания, с които да следят здравето на маточната шийка. Препоръчва се на жени, които са навършили 21.

В много случаи подобно кървене може да предизвика паника, но най-важното е човек да запази спокойствие и да отиде на лекар. Колкото по-рано се идентифицира проблемът, толкова по-лесно е неговото третиране.

Защо може да се появи цикъл два пъти в месеца?

Това явление може да се получи поради няколко причини. Ако тепърва навлизате в пубертета и отскоро имате менструация, тя може да бъде много нередовна и е възможно да кървите два пъти в месеца. Това не е повод за тревога. Не е и повод за тревога, ако времетраенето на един цикъл е сравнително кратко и можете да имате менструация и в началото, и в края на месеца. Причина за повишено внимание обаче е, ако преди не се е случвало. Вероятно ще направите връзката между това и кървенето, за което прочетохте по-горе. Често се бъркат. Простото кървене след менструация, не е толкова обилно, а в настоящият случай, говорим за обилно кървене като при нормална менструация. Причините са два цикъла в един месец могат да са различни. Ето някои от тях:

 • Ановулация (липса на овулация)
 • Хипертиреоидизъм
 • Хипотиреоидизъм
 • Начало на менопаузата
 • Маточни фиброиди или кисти
 • Стрес
 • Рязко повишаване или понижаване на теглото
 • Противозачатъчни
 • Болести

Да имате минструация два пъти в месеца е причина да посетите лекар. Повечето от причините не са толкова страшни, ако се третират навреме. Посетете лекар, ако забележите кървенето, чувствате болка в долната част на корема, която не отминава повече от 3 дни, имате обилна менструация, изпитвате болка при сексуална активност, имате повече крампи от обичайното. 

Най-често лечението преминава чрез лекарства или при кисти може да се наложи операция.

Важно е преди да посетите лекарския кабинет да проследите внимателно кървенето и да обясните кога започва, кога приключва, какъв е цвета на кръвта и колко е обилно кървенето.

Заключение

Менструацията е част от живота на всяка жена. Не винаги преживяването е приятно. Често тези дни са най-лошите от целия месец, но ако го погледнем от друга страна, благодарение на него можем да дарим земята с още един живот и още една надежда, затова нека не неглижираме тялото си, а да се грижим за него.  

Източници

What is Menstruation? | Get Facts About Having Your Period

Ovulation Calendar: What It Is and How to Use It

6 Safe Ways To Stop Your Period

Stopping Your Period for a Night: What Is and Isn’t Possible

Can I Make My Period Come? 6 Ways To Jumpstart Your Menstrual Cycle – Saranga Comprehensive Psychiatry

How Late Can a Period Be? When to Be Concerned

Stages of Menstrual Cycle: Menstruation, Ovulation, Hormones, Mor

Vaginal bleeding between periods: Causes and prevention of spotting

Two Periods in One Month: Causes, Risks, Complications

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0