Здраве

Подуване на корема – причини и начини за разрешаване на проблема

Подуване на корема – причини и начини за разрешаване на проблема

Подуване на корема – причини и начини за разрешаване на проблема

Замисляли ли сте се колко често усещате тежест и дискомфорт след хранене? Мечтали ли сте за плосък, релефен и изчистен корем? А случайно да сте попадали в ситуация, в която ви се струва, че правите всичко възможно, за постигне на желаната цел, но по една или друга причина резултатът така и не се превръща в реалност?

Ако отговорът е да, то вие не сте единствените хора, попадали в подобна ситуация. Това е изключително често явление в обществото, коренящо се в грешното разбиране за функциите и процесите случващи се в корема. И без значение от дневния калориен прием, тренировъчната програма за стягане на горната част, както и на долната част, или индекса на телесната маса – всеки може да попадне в мрежите на този така нашумял проблем, криещ се зад названието подуване на корема.

С какви симптоми се изразява подуването на корема?

Симптомите, в които се изразява подуването на корема, притежават няколко основни характеристики, които могат да варират в различна интензивност, в индивидуална зависимост.

Често срещано е чувството на пълнота, съчетано с дискомфортно усещане за тежест и неприятно разтягане около коремната област.

В зависимост от причината, довела до подуването, е възможно да се появят леки до остри и силни болки в стомаха, като не е изключено те да бъдат съпътствани от крампи и дори гадене.

Важно е да се отбележи, че ключов външен индикатор за този проблем е видимото увеличаване на корема до размер, неприсъщ за нормални други условия.

Кои са най-честите причини за подуване на корема?

Причините, предизвикващи подуване в коремната област, могат да бъдат много разнообразни, но най-често срещани са:

 • преяждане – това е вреден навик, породен от човешкия инстинкт за самосъхранение и страха на тялото, че е възможно да настъпи дефицит на хранителни вещества. Под влиянието на глада и насладата от храната, на всеки може да се случи да надвиши капацитета на стомаха, било то с прекомерно количество храна, или недостатъчно добро сдъвкване, идващо от прибързаност. Важното е да сме запознати и подготвени за последиците за организма и да не позволяваме на мозъка ни да ни заблуждава прекалено често. В днешния свят, храната е в изобилие и е препоръчително да се наслаждаваме на вкуса ѝ балансирано и умерено;
 • вредна храна – качеството на храната, която приемаме, е от съществено значение за въздействието, което тя ще окаже на тялото ни. Храните и напитките с високо съдържание на газ затрудняват дигестивна система, което от своя страна е ключов индикатор, че скоро коремът ще започне да се подува, създавайки дискомфорт, без хранителна полза за организма; 
 • дехидратация – водата е едно от задължителните изисквания за оптималното функциониране на клетките. Когато тялото не получава нужната дневна доза вода, то се презапасява като задържа вече наличното в стомаха количество. Това може да предизвика неприятно усещане на тежест и дискомфорт; 
 • стрес – това е един от ключовите и най-подценявани фактори, водещ до проблема с подуването. Благодарение на влиянието си върху хормоналния баланс и апетита, силният стрес напълно може да влоши състоянието на корема, дори при хора, занимаващи се активно със спорт и следващи утвърдена диета. Проучвания сочат, че в някои ситуации спокойният и лишен от напрежение начин на живот, би допринесъл по-благоприятно в дългосрочен план, отколкото строго ограничаващ режим. 

Кои болести най-често се свързват с подуване на корема?

Подуването на корема може да бъде съвсем нормален процес, който да отмине без никаква външна намеса. Не трябва да забравяме обаче, че това все пак е нарушение от нормалното състояние на организма и съществува възможността да представлява индикация за протичаща болест.

При често и продължително подуване в срок по-голям от три дни, консултацията с лекар е задължителна. Само специалист е в състояние да заключи и анализира възможните опасности, тъй като симптомите са подобни. Най-често срещани са:

 • колит – това е болезнено присвиване в коремната зона с остри болки и къркорене на червата. Трябва да се отбележи, че това е възпалителен процес, който може да е следствие на здравословен проблем – гастрит или язва;
 • гастрит – представлява възпаление на стомашната лигавица, причинено от бактерии, стрес или химически дразнители, като храни, лекарства, храносмилателни сокове с променена концентрация. Симптомите са болки в стомаха, усещане за тежест в горната зона на корема, гадене, виене на свят, прилошаване.

Състоянието може да се лекува с добре балансирана диета и медикаменти;

 • болест на Крон – автоимунно заболяване, което причинява подуване и раздразнение на храносмилателния тракт. Пациентите, диагностицирани с болестта на Крон, е възможно да изпитват симптоми, като коремна болка, диария, загуба на тегло и ректално кървене. Това е състояние за цял живот, което не може да бъде излекувано, а третирането може само да облекчи симптомите, позволявайки активен начин живот;
 • синдром на раздразненото черво (СРЧ) – синдромът на раздразненото черво е свързан с видими структурни промени или възпаления в стената на червата. Симптомите могат включват болки и подуване на корема, диария или запек.

Съвети, които да спазвате, за да избегнете подуване

Постигането на отлична форма изисква познаването на някои основни процеси в тялото и работата на дигестивната система:

 • хранително-вкусови ограничения – избягвайте храни, които предизвикват газове. Такива са:
  • броколи;
  • целина;
  • соя;
  • бадем;
  • полуфабрикатите и преработените храни;
  • газирани напитки.
 • хранително-вкусови препоръки – храните с високо съдържание на фибри и минерали са отличен избор, тъй като не само допринасят благоприятно за целия организъм, но и оказват ползотворно влияние на апетита, настроението и метаболизма. Пример за такива храни са:
  • киви;
  • круша;
  • краставици;
  • кисело мляко.
 • хранителни навици – изразяват се не само в това какво приемаме, но и как го приемаме. Процесът на разграждане на хранителни вещества е в основата на това с каква скорост тялото ни получава нужната ни енергия, като той започва в устната кухина и продължава в стомаха. Добре смляната от зъбите храна е по-лесно податлива на обработка от стомашните сокове, което осигурява и нейното по-бързо преминаване през организма; 
 • поддържане на физическа активност – честата физическа активност има способността да влияе на метаболизма в усвояването на приетите вещества. Въпреки различните причини за подуването и възможността дори професионални спортисти да се сблъскат с този проблем, активността определено може да послужи като добра превенция;
 • хидратация – пиенето на достатъчно вода е основа за оптималното функциониране на храносмилателната система. Хидратацията играе съществена роля в разтварянето и транспорта на хранителните вещества, което може да подпомогне улесняването на нормалния процес на храносмилане и слабителния ефект на чревната флора.

Заключение

Коремът е част от една от най-трудно влияещите се мускулни групи, но с правилен подход и търпение може да достигнете до невероятни резултати – не само за външния вид, а и за цялостната функционалност на организма.

Да работим в посока развитието и опознаването на съставящите го мускули е инвестиция в бъдещото ни здраве, а вложените усилия непременно се отплащат богато.

Източници

Hinchazón abdominal: causas y consejos para remediarlo

Why Am I Bloated?

Pathophysiology, Evaluation, and Treatment of Bloating

0