Хранене

Протеин на Прах

Scoops filled with protein powders on background blue wood

Протеин на Прах

Протеините на прах, безспорно, са една от най-добрите инвестиции, които трениращ човек може да направи. Пазарът, обаче, “прелива” от разнообразие. Тази статия ще ти помогне да разбереш какви са основните видове, как и от какво се прави протеинът на прах и как да направиш информиран избор следващия път в магазина за хранителни добавки!

Ако се чудиш за какво помага протеинът на прах, то е важно да знаеш, че белтъчините са изключително важни за изграждане на нови мускули. Имат толкова много различни форми, че често както начинаещи така и напреднали спортисти не знаят каква е точната разлика между тях и се чудят кой е най-добрият.

Истината е, че отговорът е строго индивидуален и зависи от три неща:

– Вашите цели в залата

– Кога го приемате

– Колко пари бихте отделили

Нека първо започнем с няколко думи за протеините на прах. Това е най-популярната хранителна добавка и хората, които ги смятат за „химия“ или за „вредни“ са на изчезване. Има два вида протеинов прах според източника на белтъчини:

– Растителни 

– Животински

Тази статия ще разгледа седемте най-популярни сортове на пазара и ще ви помогне да направите информиран избор следващия път в магазина за добавки!

Суроватъчен протеин: Изолат

Суроватъчният изолат е най-популярният от всички. Произвежда се от мляко на крава. Филтриран е по такъв начин, че е от най-чистите източници на аминокиселини на пазара (без примеси). Съдържа най-малко въглехидрати и мазнини.

• Изолатът е подходящ след тренировка

• Изолатът се усвоява се от тялото за около 30 минути

• Чистите форми на изолата съдържат 1% лактоза

• Изолатът съдържа голяма концентрация на протеини и почти няма въглехидрати и мазнини

Суроватъчен протеин: Концентрат

Суроватъчният концентрат също се произвежда от мляко, което се обработва далеч по-малко от изолата. В сравнение с него, съдържа по-малко белтъчини, но повече въглехидрати и мазнини. Не е подходящ за хора с лактозна непоносимост.

  • Концентратът е най-евтиният сорт на пазара
  • Концентратът придава чувство на ситост
  • Концентратът е подходящ за хора, опитващи се да качат килограми (по-калоричен)
  • Концентратът често се разбива малко по-трудно от другите видове

Суроватъчен протеин: Хидролизиран

В производството на хидролизирания прах се използва богат на белтъчини суроватъчен протеин. В процеса на филтрация, той се разгражда на по-малки и лесноусвоими пептиди и аминокиселини. Често вкусът е по-неприятен и горчив.

  • Хидролизираният е най-скъпият сорт на пазара
  • Хидролизираният се усвоява най-бързо от всички видове
  • В сравнение с другите видове, хидролизираният се усвоява в най-голяма степен от тялото

Казеин

Казеинът също се произвежда от млякото. След като белтъчините биват  отделени от млякото, се получава ~20% суроватъчен и 80% казеинов протеин. Щом се консумира, той образува гъста субстанция в стомаха, трудна за разграждане от ензимите.

  • Казеиновият се усвоява бавно от тялото.
  • Казеинът е подходящ за прием преди сън. Отнема 5-7 часа за храносмилане.
  • Казеиновият вариант предоставя по-бавен и продължителен поток на аминокиселини към мускулите, което ви помага да се възстановите след натоварване

Яйчен Протеин

Произвежда се след изсушаването и превръщането на белтъка на яйцето в пудра. Има пълен амино профил (съдържа всички незаменими аминокиселини).

Усвоява се за 2-3ч. и е подходящ за хора с лактозна непоносимост.

  • Ниско съдържание на мазнини и въглехидрати
  • Съдържа повече витамини и минерали
  • Средна скорост на усвояемост (между казеина и суроватъчния), което подпомага възстановяването и спира катаболните процеси в тялото.

Растителни Протеини

От различните сортове растителен протеин на прах най-популярни са соевият, оризовият, конопеният и граховият. Соевият и конопеният са единствените с пълен амино профил. Вкусът често съответства на растението, от което е направен, което плаши мнозина.

  • Подходящи за вегетарианци и вегани
  • Богати на фибри и благоприятства храносмилането
  • Абсорбират се от тялото по-бавно от другите видове
  • Подходящ за разнообразяване на хранителния режим

Телешки Протеини

Този сорт протеинов прах се извлича от месото на крави, бикове, телета и волове. Често е Хидролизиран, затова се усвоява лесно от тялото след тренировка. Не съдържа алергени и е подходящ за хора с лактозна непоносимост.

  • Не съдържа мазнини, захари и холестерол
  • Богато съдържание на натурален креатин
  • Между 90-95 % белтъчно съдържание в доза
  • Подходящ веднага след тренировка

Изводи

Преди да закупите протеинов прах винаги четете хранителното съдържание  и изберете предпочитан вкус. Нашият екип използва суроватъчни протеини, защото са най-добре изследвани и притежават богат аминокиселинен профил.

В протеиновия прах няма нищо магическо. Запомнете, че те са хранителна ДОБАВКА, а не заместител на разнообразното хранене. Ако се чудите полезен ли е протеинът на прах, то в никакъв случай не го приемайте като основен начин за набавяне на нутриенти.

Истинската храна е това, което има най-голям ефект и влияние върху тялото ви. Протеиновите пудри са просто инструмент, който да използвате разумно към целта си!

Изглеждай и се чувствай добре!

ИЗТОЧНИЦИ:

  1. Protein Powder: What You Should Know https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/features/protein-powder#1
  2. The 7 Best Types of Protein Powder https://www.healthline.com/nutrition/best-protein-powder
  3. Human insulinotropic response to oral ingestion of native and hydrolysed whey protein. https://www.healthline.com/nutrition/best-protein-powder
  4. Slow and fast dietary proteins differently modulate postprandial protein accretion https://www.pnas.org/content/94/26/14930
  5. Digestive enzymes reduce quality differences between plant and animal proteins: a double-blind crossover study https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4595032/
0