Протеин на Прах
септември 7, 2020 2024-09-27 5:56Протеин на Прах
Протеин на Прах
Протеините на прах, безспорно, са една от най-добрите инвестиции, които трениращ човек може да направи. Пазарът, обаче, “прелива” от разнообразие. Тази статия ще ти помогне да разбереш какви са основните видове, как и от какво се прави протеинът на прах и как да направиш информиран избор следващия път в магазина за хранителни добавки!
Ако се чудиш за какво помага протеинът на прах, то е важно да знаеш, че белтъчините са изключително важни за изграждане на нови мускули. Имат толкова много различни форми, че често както начинаещи така и напреднали спортисти не знаят каква е точната разлика между тях и се чудят кой е най-добрият.
Истината е, че отговорът е строго индивидуален и зависи от три неща:
– Вашите цели в залата
– Кога го приемате
– Колко пари бихте отделили
Нека първо започнем с няколко думи за протеините на прах. Това е най-популярната хранителна добавка и хората, които ги смятат за „химия“ или за „вредни“ са на изчезване. Има два вида протеинов прах според източника на белтъчини:
– Растителни
– Животински
Тази статия ще разгледа седемте най-популярни сортове на пазара и ще ви помогне да направите информиран избор следващия път в магазина за добавки!
Суроватъчен протеин: Изолат
Суроватъчният изолат е най-популярният от всички. Произвежда се от мляко на крава. Филтриран е по такъв начин, че е от най-чистите източници на аминокиселини на пазара (без примеси). Съдържа най-малко въглехидрати и мазнини.
• Изолатът е подходящ след тренировка
• Изолатът се усвоява се от тялото за около 30 минути
• Чистите форми на изолата съдържат 1% лактоза
• Изолатът съдържа голяма концентрация на протеини и почти няма въглехидрати и мазнини
Суроватъчен протеин: Концентрат
Суроватъчният концентрат също се произвежда от мляко, което се обработва далеч по-малко от изолата. В сравнение с него, съдържа по-малко белтъчини, но повече въглехидрати и мазнини. Не е подходящ за хора с лактозна непоносимост.
- Концентратът е най-евтиният сорт на пазара
- Концентратът придава чувство на ситост
- Концентратът е подходящ за хора, опитващи се да качат килограми (по-калоричен)
- Концентратът често се разбива малко по-трудно от другите видове
Суроватъчен протеин: Хидролизиран
В производството на хидролизирания прах се използва богат на белтъчини суроватъчен протеин. В процеса на филтрация, той се разгражда на по-малки и лесноусвоими пептиди и аминокиселини. Често вкусът е по-неприятен и горчив.
- Хидролизираният е най-скъпият сорт на пазара
- Хидролизираният се усвоява най-бързо от всички видове
- В сравнение с другите видове, хидролизираният се усвоява в най-голяма степен от тялото
Казеин
Казеинът също се произвежда от млякото. След като белтъчините биват отделени от млякото, се получава ~20% суроватъчен и 80% казеинов протеин. Щом се консумира, той образува гъста субстанция в стомаха, трудна за разграждане от ензимите.
- Казеиновият се усвоява бавно от тялото.
- Казеинът е подходящ за прием преди сън. Отнема 5-7 часа за храносмилане.
- Казеиновият вариант предоставя по-бавен и продължителен поток на аминокиселини към мускулите, което ви помага да се възстановите след натоварване
Яйчен Протеин
Произвежда се след изсушаването и превръщането на белтъка на яйцето в пудра. Има пълен амино профил (съдържа всички незаменими аминокиселини).
Усвоява се за 2-3ч. и е подходящ за хора с лактозна непоносимост.
- Ниско съдържание на мазнини и въглехидрати
- Съдържа повече витамини и минерали
- Средна скорост на усвояемост (между казеина и суроватъчния), което подпомага възстановяването и спира катаболните процеси в тялото.
Растителни Протеини
От различните сортове растителен протеин на прах най-популярни са соевият, оризовият, конопеният и граховият. Соевият и конопеният са единствените с пълен амино профил. Вкусът често съответства на растението, от което е направен, което плаши мнозина.
- Подходящи за вегетарианци и вегани
- Богати на фибри и благоприятства храносмилането
- Абсорбират се от тялото по-бавно от другите видове
- Подходящ за разнообразяване на хранителния режим
Телешки Протеини
Този сорт протеинов прах се извлича от месото на крави, бикове, телета и волове. Често е Хидролизиран, затова се усвоява лесно от тялото след тренировка. Не съдържа алергени и е подходящ за хора с лактозна непоносимост.
- Не съдържа мазнини, захари и холестерол
- Богато съдържание на натурален креатин
- Между 90-95 % белтъчно съдържание в доза
- Подходящ веднага след тренировка
Изводи
Преди да закупите протеинов прах винаги четете хранителното съдържание и изберете предпочитан вкус. Нашият екип използва суроватъчни протеини, защото са най-добре изследвани и притежават богат аминокиселинен профил.
В протеиновия прах няма нищо магическо. Запомнете, че те са хранителна ДОБАВКА, а не заместител на разнообразното хранене. Ако се чудите полезен ли е протеинът на прах, то в никакъв случай не го приемайте като основен начин за набавяне на нутриенти.
Истинската храна е това, което има най-голям ефект и влияние върху тялото ви. Протеиновите пудри са просто инструмент, който да използвате разумно към целта си!
Изглеждай и се чувствай добре!
ИЗТОЧНИЦИ:
- Protein Powder: What You Should Know https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/features/protein-powder#1
- The 7 Best Types of Protein Powder https://www.healthline.com/nutrition/best-protein-powder
- Human insulinotropic response to oral ingestion of native and hydrolysed whey protein. https://www.healthline.com/nutrition/best-protein-powder
- Slow and fast dietary proteins differently modulate postprandial protein accretion https://www.pnas.org/content/94/26/14930
- Digestive enzymes reduce quality differences between plant and animal proteins: a double-blind crossover study https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4595032/