Здраве

Рефлукс

A woman suffering from gastroesophageal reflux disease

Рефлукс

На всеки може да му се случи в някакъв момент да изпита гастроезофагеален рефлукс. С прости думи, това е връщането на стомашни киселини от стомаха към хранопровода. Коремните мускули са изградени от тъкани, които издържат на високото киселинно ниво на тези стомашни сокове, но при останалите части на тялото, това не е така. Тази статия ще разгледа какво поражда това неприятно чувство и какви действия да предприемем, за да се справим с него.

Симптоми и причини за рефлукс

Езофагусът свързва устната кухина със стомаха. Пътят на храната започва от устата и завършва в стомаха благодарение на него. Той има свойството да се затваря, когато храна не преминава през гърлото. Понякога обаче това не се случват. Тогава можем да изпитаме характерното парещо чувство на рефлукса. 

Има множество причини за това явление. Някои храни и напитки увеличават възможността от появата му. Някои противовъзпалителни и обезболяващи лекарства като ибупрофен могат също да са причинители. Наднорменото тегло и пушенето са други значителни фактори. Хората, които са подложени на стрес, изпитват по-изразени симптоми. Научно не е доказано, че при стрес се отделя повече стомашна киселина, но организмът ни става по-слаб и чувствителен, което води до това остро усещане.

Ако изпитваме рефлукс повече от 2 пъти седмично, това може да бъде знак за хроничната гастро-езофагеална рефлуксна болест. Въпреки иновациите в медицината през последните десетилетия, причините за болестта са все още неясни. Симптоматиката ѝ обаче може да бъде контролирана с лекарства и спазване на диета. При съмнения за проявата на това заболяване, е важно да предприемем професионално и контролирано лечение.

Методи за облекчаване на гастроезофагеалния рефлукс

Освен чрез спазването на диети, съществуват и други начини, с които можем да облекчим появата на рефлукс. Те са следните:

  • Избягване на хранене вечер – важно е да не се храним за определен период от време преди заспиване;
  •  Дъвчене на дъвки – стига дъвките да не са ментови, те могат да се отразят позитивно в тази ситуация, тъй като дъвчейки ги стимулираме производството на слюнка. Това намалява киселинното ниво в хранопровода;
  • Правилна стойка по време на и след хранене – стойката в изправено положение докато ядем и поне 2 часа след това може значително да подобри състоянието ни. Вървенето след ядене помага допълнително на стомашните сокове да циркулират в правилната посока;
  • Избягване на хранене преди заспиване –  храносмилането повишава нивата на киселини в стомаха. Заедно с легналата позиция на тялото, това става предпоставка за рефлукс, особено при хора, страдащи от гастро-езофагеална рефлуксна болест. При всеки човек времето варира, но най-често се препоръчва да не се яде поне 3 часа преди лягане.
Stomach on yellow background

Кои храни да избягваме при рефлукс и трябва ли да спазваме диети?

Диетата за справянето с този храносмилателен проблем е индивидуална за всеки, тъй като различни неща повлияват по различен начин на организма. Може да се наложи да преминем през период на проба-грешка докато не открием какво ни се отразява най-добре. Като цяло трябва да се стремим към балансирано и разнообразно хранене. Промяната в храненето не трябва да бъде задължително драстична или ограничителна и не означава, че не можем да се насладим на любимите си вкусове.

Промяната в режима започва с елиминирането на дадени храни и напитки. Алкохолът, доматите, лукът, ментата шоколадът, цитрусовите плодове, люти храни, както и такива с високо ниво на мазнини предизвикват рефлукс и е препоръчително да бъдат избягвани. 

Важно е да се има предвид, че кога консумираме храните може да бъде еднакво важно. Някои потенциално застрашаващи храни могат да бъдат напълно безобидни, ако се приемат в подходящо време. С изключение на гореизброените, яденето на различни видове плодове и зеленчуци е силно препоръчително, като банан, пъпеш, ябълка, круши и др. 

Приемането на протеин е важно. Ако мазнините в жълтъка на яйцата е дразнител, тогава яжте само белтъци. Приемайте месо, което не е пържено или с висока концентрация на мазнини. Вместо това, избирайте на скара, варено, гриловано или печено.

Пълнозърнестият хляб, овесът, оризът, кускусът, картофите и коренистите зеленчуци са полезни източници на въглехидрати, тъй като са богати на фибри. 

Не можем и не бива да изключваме мазнините напълно от нашата диета, но е важно да детерминираме техния произход. При този стомашен дискомфорт е важно да избягваме концентрирани и преработени мазнини. Това включва някои видове месо, млечни продукти или маргарин. Можем да заложим на естествените мононенаситени и полиненаситени мазнини. Мононенаситените мазнини се откриват в маслините, сусама, канолата, слънчогледа, авокадото, фъстъци, фъстъчено масло и в много други ядки. Полиненаситените на свой ред се съдържат в соята, царевицата, лешниците и тофу. Рибата е здравословен източник на мазнини. Изключително полезни са сьомгата и пъстървата.

Изблици на киселина и дискомфорт при рефлукс

Някои хора може изобщо да не усетят симптоми на рефлукс, други може да имат такива от средна до висока непоносимост. 

Най-честите симптоми са стомашни киселини и регургитация . При стомашните киселини може да изпитаме парещо чувство или болка в долната и средната част на гръдния кош, както и задната част на гръдната кост. Горящото усещане обикновено върви нагоре по хранопровода и може да достигне гърлото. То може да продължи от няколко минути до няколко часа, а интензивността му зависи от фактори като кога и каква храна е консумирана, както и от поносимостта на организма. 

Другият най-често проявен симптом е регургитация. Той се състои в отделянето на хранителни частици от устата. Често може да се обърка с повръщане, но тези процеси са две различни неща.

Други проявени симптоми при по-честа поява на рефлукс включват лош дъх, кариеси и рязко сваляне на тегло.

Как рефлуксът влияе на нервната система?

Повечето хора приемат, че изблиците на киселина се дължат на прекомерното ѝ производство. В действителност има прекомерно натрупване, а не производство. Киселината се натрупва, защото не се изпразва правилно от стомаха. Слабото изпразване е съпроводено и с неефективна клапа между хранопровода и стомаха, която позволява на стомашната киселина да се върне обратно в хранопровода. Редица научни трудове доказват, че нарушеното функциониране на автономната нервна система е отговорно за лошото изпразване на стомаха, както и за неефективния долен езофагеален сфинктер (клапата между хранопровода и стомаха), който позволява на киселината да се разпръсква необичайно. Когато автономната нервна система започне да действа необичайно, функцията за изпразване на стомаха се забавя. Стомахът все още произвежда нормални количества киселина, но тъй като моториката на стомаха се забавя, киселината по същество се препълва и ни кара да усещаме симптомите на излишната киселина, които свързваме с киселините.

Рефлукс при бременността

Рефлуксът е много характерен за бременни жени, най-вече в напреднал етап на бременността. Причините за това са резките хормонални промени, особено изразени в естрогена, както и натискът, който бебето оказва на корема. Една жена е по-вероятно да изпитва този проблем, ако е била бременна преди или ако го е имала още преди забременяване. Обърнете се към лекар, ако свалите тегло рязко или ви се прилошава. Има лекарства, които могат да се изпишат и са подходящи за бременност.

Източници      

Symptoms of Acid Reflux

Can Stress Cause Acid Reflux?

Heartburn and acid reflux

Natural Home Remedies for Heartburn

GERD Diet: Foods That Help with Acid Reflux (Heartburn)

Your Heartburn Is Actually A Neurological Problem

Indigestion and heartburn in pregnancy

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0