Здраве

Щитовидната Жлеза: Хормони на Щитовидната Жлеза

Examining patients thyroid

Щитовидната Жлеза: Хормони на Щитовидната Жлеза

Какво представлява щитовидната жлеза?

Щитовидната жлеза е част от ендокринната система (система в организма, която се състои от органи, произвеждащи химикали, наречени хоромони, директно в кръвта). Тя предствлява малък орган с размер около 5 см и се намира в предната долна част на шията и под Адамовата ябълка. Устройството ѝ представлява два дяла или лоба, единият от които лежи отдясно на трахеята, а другият отляво на нея. Те са свързани с материя, която се нарича истмус, той може да липсва при някои хора. Обикновено заради външния си вид този орган е оприличаван на пеперуда.

Основната му роля, както вече споменахме, е да произвежда хормони. Те контролират метаболизма и имат влияние върху важни процеси в тялото, като например:

 • Дишане
 • Сърдечен ритъм
 • Функция на централната и периферната нервна система
 • Тегло
 • Сила
 • Нива на холестерола
 • Менструален цикъл
 • Телесна температура и др.

Кои хормони се произвеждат там и за какво служат?

Основно, този орган произвежда два вида химикали, триоксин (Т4) и трийодтиронин (Т3). Тяхното правилно действие зависи от количеството на прием на йод от храните, които консумираме, тъй като самите те в устройството си са изградени от атоми именно на този елемент Тези две вещества са изключително важни за правилното развитие и функциониране на организма. Не само те са произведени от ендокринния орган, но и трето вещество – калцитонин.  А ето и малко повече за всеки тях:

 • Т4 – този химикал се състои от 4 атома на йод и в сравнение с Т3 е неактивен т.е., не влияе върху клетките, но пък се произвежда повече. Когато е произведен обаче, той се превръща в Т3, като това преобразувание се извършва от различни органи, като самия щитовиден орган бъбреци, черен дроб, хипофиза и др. По този начин неактивният Т4 се превръща в активен Т3 и започва да влияе върху клетките и метаболизма.  
 • Т3 – той е по-активният от двата хормона и благодарение на него се извършва действието върху организма, произведен в жлезата се състои от 3 йодни атома и основната му функция е да влияе върху метаболизма, заедно с преобразуваният Т4. Без Т4, той представлява само 20% от произведените хормони.
 • Калцитонин – освен първите два хормона, в щитовидния орган има и трети вид, който се произвежда от специални клетки, наречени С-клетки. Те произвеждат калцитонин, който регулира нивата на калций и фосфат в кръвта. Това има важно значение за здравето и развитието на костите. Калцитонина обаче не попада в групата на щитовидните хормони, защото не влияе върху метаболизма, като Т4 и Т3.

Щитовидните хормони (Т3 и Т4), имат основно влияние върху метаболизма, но тяхната важност не се спира само до това. Те влияят и върху други процеси и състояния в тялото, като например:

 • Регулиране на разпределението на енергията (това има значение за теглото)
 • Забързване или забавяне на сърдечния ритъм
 • Повишаване или понижаване на телесната температура 
 • Влияние върху храносмилателния тракт 
 • Влияние върху нервната активност и мозъчното развитие
 • Влияние върху движението на мускулите
 • Влияние върху замяната на мъртвите клетки с нови (често се забелязва върху външния вид на кожата)

Какво е TSH?

Разбира се, за да работят правилно, Т3 и Т4 трябва да бъдат регулирани. Това се случва чрез верига от действия, които свързват хипоталамуса (онази част от мозъка, която регулира кръвното налягане, сърдечния ритъм, телесната температура и храносмилането), хипофизната жлеза, щитовидната жлеза и хормоните.

Хипоталамусът и хипофизата са свързани чрез множество нерви и кръвоносни връзки. Благодарение на това, хипоталамусът може да изпраща сигнали до хипофизата, за да стимулира произвеждането на дадени хормони. TSH (thyroid-stimulating hormone) представлява точно това. Хормон, който стимулира произвеждането на  Т3 и Т4. По този начин тези два хормона се регулират не само от приема на йод, но и от мозъка и хипофизата. 

Ако нивата на Т3 и Т4 се повишат, то с тази връзка между органите се изпращат сигнали да се спре произвеждането на TSH и обратното, при понижаване на нивата на химикалите отново се изпраща сигнал, за да може произвеждането им да се стимулира от TSH.

Ако човек има проблеми с хипоталамуса или хипофизата, то това се отразява на нивата на Т3 и Т4 те се нарушават, което води до заболявания.

Кои са най-често срещаните заболявания на щитовидна жлеза?

Заболяванията при този орган са породени най-вече от отклонения в нормалните нива на Т4 и Т3 или проблеми с регулиращите го органи. Жените страдат от подобни заболявания по-често от мъжете, но като цяло тези проблеми не са рядко срещани. А ето и най-честите заболявания на ендокринния орган:

 • Хипертиреоидизъм 

 Това заболяване се изразява в хиперфункция на щитовидната жлеза, т.е. прекомерно произвеждане на хормони. Това води до забързване на някои процеси в тялото. 

Причинители на това състояние могат да се някои болести, като тази на Грейвс или възли на щитовидната жлеза, както и прекомерен прием на йод, възпаление на жлезата, прием на хормони или проблеми с хипофизата.

Това заболяване води до симптоми като безпокойство, нервност, ускорен пулс, прекомерно изпотяване, треперене, нарушен сън, чувство за слабост в мускулите, чупливи нокти и др.

Обикновено за да бъде поставена тази диагнова, лекар ще направи изследвания, за да се установят нивата на Т3 и Т4 и TSH, които могат да наложат различни видове лечение. Това може да бъде чрез различни лекарства, които да потиснат произвеждането на хормони или действието на йод или операция за премахването на жлезата. Ако се питате какво се  случва, ако е предприета операция, то тогава се налага постоянен прием на хоромни под формата на лекарства, които да компенсират.

 • Хипотиреоидизъм 

Точно обратното на хипертиреоидизмът е хипотиреоидизмът. Той представлява недостатъчно количество произведени Т3 и Т4 и хипофункция на щитовидната жлеза. Това води до забавяне на процеси в организма. 

Причините за тази болест могат да са премахната щитовидна жлеза, болест на Хашимото или радиолъчение. Човек може и да бъде роден с болестта. Недостигът на йод или различни лекарства също могат да причинят хипотиреоидизъм. 

Често симптомите са умора, суха кожа и коса, повишаване на теглото, повишена чувствителност към ниски температури, запек, проблеми с паметта, депресия, слабост, бавен сърдечен ритъм, нарушения в менструалния цикъл и др.

Диагнозата се поставя след кръвни изследвания, които отчитат хормоналните нива. Най-често лечението включва прием на хормони, като е важно те да бъдат в правилните дози, за да не се получи обратен ефект и да се проявят симптоми на хипертиреоидизъм. 

 • Гуша

Това заболяване засяга около 16% от хората по света, като се среща по-често на места където храните не са богати на йод. 

Както може би се досещате, това заболяване се получава при недостиг на йод в храната, което води до уголемяване на щитовидната жлеза. Заболяването може да засегне хора на различни възрасти, но от него най-често страдат жени над 40 години. Най-честите причини за гушата са наследствен хипотиреоидизъм, ракови образувания на хипофизата, болест на Грейвс и др. 

Най-често срещаните симптоми са оток или стягане в областта на шията, затруднено дишане и преглъщане, кашлица или хрипове, дрезгав глас.

Често гушата се третира чак когато започва да създава сериозни проблеми. Не е опасно заболяване, но ако не се третира правилно води до проблеми с дишането. Обикновено пациентите с гуша се подлагат на йодна терапия, която може да намали размерите на органа или операция за частичното или цялото му премахване.

 • Възли на щитовидната жлеза 

Те представляват израстъци на самият орган и могат да се намират както на него, така и в него. Възлите могат да бъдат твърди или пълни с течност. Обикновено са безобидни, но в малък процент от случаите могат да бъдат канцерогенни.

Не са ясни точните причини за появата им, но най-често от тях страдат хора на места където има недостиг на йод. Жените са отново по-уязвими от мъжете и рисковете от заболяването се повишават с възрастта.

В повечето случаи не се появяват симптоми, но ако възлите са достатъчно големи могат да причинят оток около шията, болка, трудно дишане и преглъщане, гуша.

Понякога хора страдащи от възли могат да проявят симптоми на хипо- или хипертиреоидизъм.

Лечението обикновено включва различни видове терапии или операция. 

Как да балансираме хормоните на щитовидната жлеза?

Най-важно в балансирането на хормоните и поддържането на здрава щитовидна жлеза е приемът на достатъчно и не прекомерно количество йод. Това става чрез балансирана диета и избягване на вредни храни и други вещества. 

 • Какво трябва да се приема?

Добре е да се приемат храни богати на йод. Дневният препоръчителен прием на йод е 150 микрограма, като е бива да се надвишава количество от 1100 микрограма на ден. 

Храните, които са богати на йод са солта, морските дарове, риба от солени води и водорасли. Богати на йод са и млечните продукти, но съдържанието им не е чак толкова високо.

Препоръчват се храни богати на желязо, защото хората с ниски нива на желязо в кръвта е по-вероятно да се разболеят от хипотиреоидизъм. 

Други храни, които също са полезни за прием в случая са протеини и бобови храни, храни богати на антиоксиданти, зеленчуци, плодове, богати на мазнини и омега-3 храни.

Ако е необходимо, за хормонален баланс е добре да се приемат и различни вещества като селен, витамин В12 и витамин Д.

Трябва човек да не забравя консултациите при лекар и ако се съмнява, че е възможно някое заболяване да се проявява веднага да направи консултация. Добре е това да се направи, ако усещате възпаление или възли в зоната на шията, губите или повишавате теглото си без причина, изпитвате стрес, депресивни състояния или безпокойство без причина и др.

 • Какво трябва да се избягва?

Важно е и да се има предвид, че за да се поддържа доброто здраве и баланс на органа и химикалите, които призвежда е необходимо и да се избягват някои вещества и храни.

Често опитвайки се да приемат нещо в достатъчно количество, хората надвишават необходимата доза. Трябва да се внимава с храните, които могат да повишат нивата на йод прекалено много. Такаива храни са зеле, карфиол, Брюкселско зеле, спанак и др. Препоръчва се и избягването на прекалено обработени храни, като замразени меса и др., както и пакетирани храни като снаксове, бисквити, торти и др. Тези храни често съдържат по-високи нива на захар и сол в тях.

Трябва да не се приемат прекомерно минерали и други вещества, които подпомагат стимулирането на Т3 и Т4. 

Да се внимава с приема на йод в храни като сол. Също така неблагоприятни са нездравословните храни като бургери, пици и други видове фаст фууд. 

При проблеми с ендокринния орган е препоръчителна консултация с лекар, ако възнамерявате да приемате лекарства или добавки, които съдържат желязо или калций.

Алкохолът, тютюневите изделия и кофеинът също имат неблагоприятно действие върху органа и за организма като цяло и е най-добре да се избягват колкото се може повече.

Заключение

Щитовидната жлеза и хормоните, които произвежда са важни за много процеси в тялото и основно метаболизма. Важно е да виваги да се стараем да поддържаме нормалното им състояние, за да се предпазим от заболявания и проблеми. Здравето на всеки орган е важно, защото човекът е една голяма система, а когато един от компонентите не работи правилно, това се отразява на цялата система.

Източници

6 Common Thyroid Problems and Diseases

Thyroid Hormone: What It Is & Function

Thyroid gland | You and Your Hormones from the Society for Endocrinology

Your thyroid gland

Thyroid Health: Tips for Eating Right

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0