Здраве

Висок пулс: Как да го преодолеем

Pulse oximeter on blue background

Висок пулс: Как да го преодолеем

На много от нас се е случвало, дори ежедневно, да имаме по-висок пулс от обикновено, още казано – сърцебиене, което може понякога да подбуди притеснение у нас. В днешната статия ще разберем първо какво е той и защо се покачва; как можем да го преодолеем; кога е нужно да посетим лекар; как правилно да го измерим?

Какво представлява пулсът?

Той е мярка, с която измерваме броя сърдечни удари за една минута.

При повечето от нас, когато сме в покой (почивка), средностатистическият брой удари в минута е между 60-100; при добре тренираните атлети е по-нисък; а при бебетата и малките деца – по-висок.

По този начин изглежда таблицата със средния брой удари в минута при хората от различните възрасти:

(Тези данни НЕ се отнасят за тяло в покой, а за ежедневна активност).


Години

Оптимален диапазон (бр. уд/мин)
Максимален диапазон(най-високият бр. уд/мин – нашият лимит)
20100-170200
3095-162190
3593-157185
4090-153180
4588-149175
5085-145170
5583-140165
6080-136160
6580-136155
7075-128150

Какви са причините за висок пулс?

Причините могат да бъдат много, но високият пулс освен чрез физическа дейност, може да се появи и докато сме в състояние на покой – тогава се нарича тахикардия – когато пулсът ни надвиши 100 уд/мин, а тялото ни не е било физически активно повече от 10-15 минути, това би било повод за притеснение единствено, ако се случва често и/или има съпровождащи симптоми.

 • спортът – очевидно, че е причина за по-високата честота на сърдечни удари, но стига да е в рамките на нормалното, където те в минута не надвишават нашия максимален пулс за твърде дълъг период от време, всичко е наред.Ако надминем максимума си и поддържаме това темпо за по-дълго, то е силно вероятно да загубим съзнание, заради по-малкото количество кислород, стигащо до мозъка ни. Ако сме на 30 години и бягаме, то най-високото, до което можем да стигнем (нашият лимит) е 190. Поддържайки този максимум или отгоре, вероятността да ни се завие свят, да ни причернее или дори да припаднем е доста голяма. Това не значи да спортуваме по-малко; идеята е, когато усетим, че сме достигнали лимита си, да направим кратка почивка, за да възвърнем силите си.

Други причини за високия пулс могат да бъдат:

 • стресът;
 • някои настинки/болести;
 • високият прием на кофеин;
 • алкохолът;
 • тютюневите изделия;
 • някои лекарства;
 • алергии;
 • недостиг на сън;
 • болка и още много.

Стига сърцебиенето да не е твърде често и дълготрайно, то няма повод за притеснение.

Кога е необходимо да посетим лекар?

Ако сърцебиенето ви е често, понякога появяващо се от нищото (например докато си лежите) и придружено със симптоми като болки в гърдите, задух, главоболие, причерняване, изгубване на съзнание или други, каращи ви да усещате дискомфорт, то тогава незабавно потърсете лекарска помощ.

Как да преодолеем високия пулс?

Начините са много и немалка част от тях може да практикуваме и у дома:

 1. Техники за релаксация

Дали медитация, йога или просто няколко дълбоки вдишвания и издишвания през деня, биха били добро начало.

 1. Хидратация и балансирано хранене

Това няма как да не го споменем – балансираната диета и достатъчното количество вода дневно, могат до голяма степен да ни помогнат в битката с високия пулс, а и изобщо, ако целим да имаме здраво тяло.

 1. Сън – не го пренебрегвайте

Липсата на добър сън може да причини доста вреди и със сигурност проблемите със сърдечно-съдовата система не са изключени.

 1. Не позволявайте стресът да ви погълне

Намерете своя начин да се справяте с него. Може да посещавате терапевт или да си водите дневник, в който да се освободите от всичките мисли, които напират в съзнанието ви. За някои хора, техниките за овладяно дишане и спортът могат да се окажат също толкова фундаментални.

 1. Избягвайте стимулантите – алкохол, пушене, кафе и т.н.

Хората казват, че “от всичко по-малко е добре”, но защо да не заличим такъв вид субстанции, които в повечето случаи единствено вредят, вместо да ни помагат.

 1. Спортувайте 

Редовният спорт при много атлети води до намаляване на пулса в състояние на покой, което означава, че на сърцето им е необходим по-малък брой удари в минута, за да може кръвта да премине през тялото. Ниският пулс (например 40-50), в покой, при атлетите също не бива да бъде повод за притеснение, освен ако не е придружен със симптоми, които са абнормални за тяхното пребиваване.

Правилно измерване на пулса 

Необходимо е тялото ни да бъде около 15-20 минути в легнало положение и отпуснато. Някои доктори дори съветват да го измерим, след като се събудим от сън.

Допираме пръстите си, натискайки леко, китка, врат, слепоочие или друго място, където артерия е притисната към кост.

Слагаме таймер от 60 секунди и започваме да броим ударите.

Заключение

Без значение какъв е вашият пулс, дали съвпада с този от таблицата или не, ако се чувствате добре в тялото си и не изпитвате дискомфорт, то бъдете спокойни – всичко е наред. Ако въпреки това се притеснявате, винаги можете да си запишете час при вашия личен доктор. 

Нашият призив към вас е – нека се грижим за себе си, защото нашето тяло е единственият дом, в който ще живеем постоянно. Нека го поддържаме чист!

Източници:

Pulse – definition, average heart rate for every age

Ideal Running Heart Rate

Tachycardia

What Is A Dangerous Heart Rate?

Normal Resting Heart Rate By Age (Chart)

Heart Palpitations: 10 Home Remedies for Fast Heartbeat

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0