Здраве

Вреди от Заседяването

Overworked male student works all day on course paper, has pain in neck, has sedentary life, tired of sitting on one place, keyboards on laptop computer, drinks coffee. People, work, tiredness concept

Вреди от Заседяването

Независимо дали работите в офис, налага ви се да пътувате много или ходите на училище, вие най-вероятно прекарвате по-голямата част от деня си седнали. Дългото заседяване обаче има сериозни последствия за нашето тяло.

Всъщност проблемът е толкова сериозен, че някои учени са въвели термина „седяща болест“ (sitting disease). Този термин обединява всички последствия за здравето, свързани с прекомерното стоене на едно място. 

Независимо дали става въпрос за седене на стол, в кола или излежаване на дивана пред телевизора – това са периоди на ниска физическа активност и малък разход на енергия. 

Според статистиката, заседналият начин на живот и физическата неактивност са отговорни за около 3.2 милиона смъртни случая годишно.

Какви са вредите от заседяването?

Вредите от заседяването не трябва да се подценяват. Този проблем стана особено виден през март и април 2020, когато глобалната пандемия остави много хора вкъщи.

Човешкото тяло е приспособено за движение. Когато прекарваме дълги периоди без никаква физическа активност, мускулите ни отслабват. Това е особено вярно за големите мускули на краката и бедрата, които не се стимулират по никакъв начин, когато седим на едно място. 

Те обаче са ключови за движението и баланса на тялото. Отслабването на тези части от може да доведе до травми и затруднено движение в дългосрочен план.

Напрежението, което обикновено трябва да бъде поето от мускулите на краката, гърба и корема, се прехвърля главно върху гърба, което води до голяма вреда за гръбнака. При заседналост напрежението върху гръбначния стълб е с 40% до 90% по-голямо отколкото при изправено положение. Това може да доведе до болка и износване на дисковете.

Особено важна е и правилната стойка. Прегърбването притиска белите дробове, което вреди на правилното дишане. Това от своя страна пък намалява притока на кислород до мозъка, сърцето и други важни органи, а без необходимото количество кислород, нашият мозък не може да функционира пълноценно. 

В резултат на всичко това, колкото по-дълго сме в седнала позиция, толкова повече се изморяваме и ставаме по-непродуктивни.

Освен това, при дългото заседяване е се нарушава правилната циркулация на кръвта. Тя се събира в краката, а това може да доведе до разширени вени и, в по-сериозни случаи, до съсирване на кръвта във вените.

Тъй като седенето изисква минимално количество движение и напрежение върху мускулите, това намалява количеството изгорени калории. Затруднява се и обработването на мазнини и захари. 

Една от видимите вреди е, че този начин на живот води до покачване на теглото и натрупването на излишни мазнини, особено в областта на корема (при мъжете) и седалището (при жените). По-стряскащ е факта, че риска от диабет се увеличава с до 112%, а риска от сърдечно-съдови болести с до 147%. 

СЪВЕТИ

След всички тези страшни статистики може би се чудите как може да се предпазим от негативните ефекти или вредите на заседяването. За щастие това изобщо не е трудно.

Първо разбира се – спортувайте повече! Препоръчително е за средностатистическия възрастен да спортува активно между 2 и 4 часа седмично. Интересното е обаче, че според проучванията активните и чести тренировки не са достатъчни за предотвратяване на вредите от заседяването. 

Също толкова важно е човек да се раздвижва през целия ден. Ключово е да не се натрупва дълъг период на заседяване – това означава, например, на всеки един час да ставате за по 5-10 минути. Според някои проучвания дори 2 минути лека активност на всеки един час намаляват вредите от „седящата болест“ с до 33%.

НАШЕТО РЕШЕНИЕ ПРОТИВ ЗАСЕДЯВАНЕТО

Aко работите на компютър и усещате заседяване ви предлагаме безплатното приложение, което разработихме на български език за настолен компютър РаздвижиСе!

То ще ви помогне да се придържате към здравословен режим на работното място и у дома и да избегнете вредите от заседяването.  

РаздвижиСе! ще ви напомня да си вземате почивка през определено време и ще ви предлага съвети за раздвижване. То е предназначено да бъде ненатрапчиво, но все пак да ви подсеща да си взимате почивка от работата.

Почивките помагат за по-добър контрол на стреса, отпочиване на зрението и очите. Те дават на тялото възможността да се раздвижи.

Седенето през деня е неизбежно, затова се погрижете вашето работно място да е ергономично – правилната стойка има голямо значение за намаляване на вредите от седящата болест.

Изтегли приложението безплатно тук!

Източници:

The dangers of sitting: why sitting is the new smoking

Sedentary time in adults and the association with diabetes, cardiovascular disease and death: systematic review and meta-analysis

7 Detrimental Effects of Bad Posture

Muscles Affected by Sitting All Day

Ergonomics of sitting

12 Sedentary Lifestyle Statistics in 2020 That Will Get You off Your Chair

Sitting Disease: How a Sedentary Lifestyle Affects Heart Health

0