Всичко за орехите
август 8, 2023 2023-08-08 10:24Всичко за орехите

Всичко за орехите
Говорейки за орехи, много хора биха си помислили, че това е нещо, което се яде единствено по десертите, или с което се хранят основно възрастните, но днес ще ви разкажем за предимствата на тази вълшебна ядка и за чудесата, които тя може да върши.
Какви вещества можем да си набавим чрез консумацията на орехи?
Орехите притежават богато разнообразие от полезни хранителни вещества, които оправдават защо византийците са ги наричали “царската ядка”.
Те са богати на полезни мазнини, протеини, витамини, минерали и антиоксиданти, които значително могат да подпомогнат здравето ни.
Нека сега се запознаем по-обстойно с тези съставки:
- над 60% мазнини – те са и причината те да са толкова висококалоричен. Пример за споменатите по-горе “полезни мазнини” е омега-3 (вид мастни киселини, които предлагат редица ползи за нашето тяло – като например подобряване на сърдечното здраве; усилване функционалността на нашия мозък; намаляване риска от някои видове рак или болести като Алцхаймер; помощ в битката с омазнения черен дроб и още много други);
- над 10% протеини;
- витамини и минерали – имайте предвид, че това са само част от тях:
- Витамините – B6, C, K, E и др.
- Минералите – мед, калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк и др.
Изключително хранителни и наситени с голям брой полезни съставки, които не се срещат често в такова изобилие, струпани на едно място.
Какви са ползите от яденето на орехите?
Ползите са много, стига да приемаме препоръчителното количество, което е около 30 грама дневно. Ето и за какво помагат:
- Чревната флора;
- Сърдечното здраве;
- Функциите на мозъка;
- Предпазва от някои видове ракови образувания;
- Укрепване на костите;
- Може да намали холестерола и още много.
Какво може да се случи, ако прекалим с приема на орехи?
Както при повечето ядки, те могат да причинят някои нежелани ефекти, ако сме прекалили с консумацията им. Организмът на всеки човек е различен и може да реагира по специфичен начин, но най-често срещаните симптоми са подуване, болки в стомаха, диария и ако сериозно прекалим, дори могат да се образуват камъни в бъбреците ни, ако системно надвишаваме техния прием.
Рецепти с орехи
Ако искате да започнете да ги приемате по-често, то те са перфектната добавка както към вашата салатата, така и в десерта ви, пастата или таратора ви. Ако пък ви се струва по-сложно да ги съчетаете с някакви храни, то можете директно да си ги похапвате, просто като снакс. Взимате една шепа и те се превръщат във вашата нова здравословна следобедна закуска.
Сега ще ви представим няколко съвсем лесни и вкусни рецепти, с които да набавите на тялото си малко от тази чудотворна ядка.
- Босилеково песто – чудесно за основата на сандвичи, на паста или идеалната съставка към салата “Капрезе”.
Какво ни трябва:
- босилек – 40/50 г
- орехи – 50 г
- зехтин – 100 мл
- сол и пипер – по вкус
- лимон – (по избор – вие решавате дали да сложите)
- чесън – 1-2 средни скилидки (по избор) – тях добавяте след като сте ги минали през преса за чесън, или сте ги настъргали откъм ситната част на рендето.
Начин на приготвяне:
Първо в нутри блендер слагате орехите и блендирате, докато не заприличат на една идея по-едри трохички. След това добавяте босилека и малко от зехтина. Блендирате и накрая добавяте останалия зехтин. Ако след като сте добавили целия зехтин и пестото ви изглежда все още “сухо”, добавете още малко зехтин и блендирайте; добавяйте по малко докато стигнете до желаната от вас консистенция.
- Паста с босилеково песто и пилешко филе
Какво ни трябва:
- паста (видът е по ваш избор) – 300 г
- пилешко филе – 100 г
- босилеково песто – по преценка
- пармезан/всякакъв вид разтапящо се сирене – 30 г
- сол и пипер – по вкус
Начин на приготвяне:
В тенджера с подсолена вода слагате пилето. Оставяте го да поври (около 20-30 минути или докато стане крехко и смени цвета си), след което го нарязвате на парченца и овкусявате с лимон, сол и пипер.
През това време, в друга тенджера слагате спагетите и следвате указанията на пакетчето. Когато и те са готови, ги изцеждате от водата и ги поставяте в удобен за вас съд. Слагате пармезана, докато спагетите са все още горещи и разбърквате. Поставяте парченцата пиле вътре и започвате да слагате лъжици песто, колкото прецените, че е достатъчно, за да не остане пастата ви суха.
- Салата “Капрезе” с домат ветрило и цедено мляко
Какво ни трябва:
- 1-2 големи домата (по около 150 грама всеки)
- сирене – 50 г
- кашкавал – 50 г
- цедено мляко – 30 г
- чесън – 1 скилидка
- сол и пипер – по вкус
Начин на приготвяне:
В купа слагате настърганото сирене и кашкавал, цеденото мляко и настърганата на ситно скилидка. Разбърквате и добавяте солта и пипера. Ако ви се струва суха сместа, може да добавите още малко цедено мляко и пак да разбъркате. Взимате двата домата и ги нарязвате тип “ветрило” (с ножа разрязвате домата, като целта е да стигнете малко под средата му, без да го разрязвате изцяло, за да може след това да се напълни с току-що приготвената смес). Когато сте готови , започвате да запълвате процепите със сместа с цедено мляко. А накрая, взимате една лъжица и посипвате страхотните пълнени домати с босилековото песто.
И ето това е пример за една невероятна и освежаваща салата.
- Ябълкова торта с бисквити и орехи:
Какво ни трябва:
- ябълки – 4-5 бр
- бисквити – 350 г
- заквасена сметана – 400 г
- орехи – 100 г
- кафява захар – 40 г (2-3 с.л.)
- ванилия – 1 бр.
- канела – 30 г (2 с.л)
Начин на приготвяне:
Настъргвате ябълките от едрата част на рендето и ги поставяте в голям и удобен съд. Блендирате орехите, докато заприличат на по-едри трохи и ги добавяте в съда, заедно с ванилията и канелата. Разбърквате.
В друг съд сметаната я разбъркайте със захарта. ⅔ от тази смес изсипете в сместа с ябълките.
В подходящ съд започвате да редите – ред бисквити – ред ябълкова смес – ред бисквити и така, докато не стигнете до последния ред бисквити. Тогава, най-отгоре на тортата, намажете останалата ⅓ сметанова смес.
Оставяте за няколко часа в хладилника и е готова.
Заключение
Орехите са едно от чудесата на природата, заради своето изключително изобилие от полезни съставки. Те са ядки, които препоръчваме по възможност, всекиго да вкара в своята диета. Хапвайки по тридесетина грама всеки ден, може наистина да се отрази благоприятно на организма ни и да бъде една от храните, които да подобрят начина, по който се чувстваме.