Хранене

Яйца – всичко, което трябва да знаете

Яйца – всичко, което трябва да знаете 01

Яйца – всичко, което трябва да знаете

Яйцата са едни от най-предпочитаните животински продукти, благодарение на разнообразните възможни начини за приготвяне и консумация. Те се класифицират и като суперхрани, заради множеството ползи от приема им. Нека разгледаме всичко най-важно за този хранителен източник.

Към коя категория храни принадлежат?

 • Яйцата са животински продукти. Най-често консумирани от човека са тези, произлизащи от птицеподобни – кокоши, пъдпъдъчи, патешки, щраусови. Въпреки това, могат да бъдат намерени още при рибите, под формата на хайвер, както и при влечугите.

Тази храна, макар и често да бива причислявана към млечните продукти, всъщност спада към групата на белтъците заради високото си съдържание на протеини. Това е и една от причините да бъде толкова предпочитана, особено от спортистите.

Какво трябва да знаете за ползите и хранителните им свойства?

Тази храна е измежду най-богатите на нутриенти и съдържа широк набор от хранителни вещества, необходими на човека. Хранителната стойност на едно варено яйце се равнява на 78 калории, 6 грама белтъци и 5 грама мазнини. Освен това, в него може да намерите:

 • витамин А – 8% от необходимата доза за деня;
 • фолат – 6% от необходимото за деня;
 • витамин В5 – 14% от необходимия дневен прием;
 • витамин В12 – 23% от дневната доза;
 • фосфор – 7% от необходимия дневен прием;
 • селен – 28% от необходимата доза;

Тези фактори са причината животинският продукт да спада към суперхраните (храни, с висока хранителна стойност за сметка на минимални калории).

По какви начини можете да си ги приготвите и кога да ги консумирате?

Яйцата имат множества приложения в кулинарията, като част от многобройни и разнообразни рецепти, но могат да се консумират и самостоятелно.

Едно от най-големите им предимства е многообразието от начини за директна консумация, което ги прави лесна, полезна и дори постоянна част от диетата ви. Сред най-популярните варианти за приготвянето и консумирането им, са:

 • сварени – могат да бъдат рохки, полутвърди или твърди. Заради малкия им размер, пъдпъдъчите отнемат минимално време за достигане, до което и да е било от трите състояния; 
 • бъркани – изключително бързи и лесни за приготвяне и винаги можете да обогатите с още екстри, като зеленчуци, подправки, месни и млечни продукти, и така да създадете ястие по вкуса ви;
 • омлет – омлетът също предоставя множество възможности за персонализиране;
 • пържени или на очи – изключително подходящи вариации за сандвичи;
 • забулени – приготвят се чрез варене, като това, което ги прави по-различни, е фактът, че процесът се осъществява при вече отстранена черупка.

Можете да ги приготвите още под формата на яйчена салата, киш, печени или фрита. Няма най-добро време за консумацията им – много хора ги предпочитат сутрин, за закуска, защото са зареждащи. Други ги консумират след тренировка, заради голямото наличие на белтъци, използвайки ги като начин да презаредят.

Колко време се варят?

Както вече подсказахме, различните по големина яйца изискват различна продължителност на варене:

 • пъдпъдъчи – отнемат около 30-40 секунди, за да бъдат рохки, минута и половина, за да са полутвърди и 3, за да станат твърди;
 • кокоши – варят се между 3 и 12 минути, като времетраенето не бива да надвишава 20 мин поради вредни здравословни аспекти;
 • щраусови – те се нуждаят между 20 и 90 минути, за да бъдат готови, заради значителната им големина;
 • патешки – нуждаят се от не по-малко от 12 минути. Консумация на рохки патешки яйца носи множество рискове за здравето и не се препоръчва.

За какво трябва да внимавате при консумация?

Въпреки че яйцата са от изключителна полза за човешкото здраве, те също могат да имат негативно влияние. Мазнините, намиращи се в този продукт, могат да доведат до висок холестерол, проблеми със сърцето, диабет и рак на простата.

От друга страна, консумацията им в сурово състояние сама по себе си може да доведе до хранително натравяне. Някои храни, като суфлето, домашно приготвената майонеза и сладоледа, съдържат сурови яйца, но в тези случаи продуктите винаги трябва да са подбрани внимателно и да бъдат обозначени като безопасни за неограничена консумация. Внимание трябва да се обръща и на начина на съхранение. Черупките могат да имат множество бактерии по себе си, които при контакт или сложени в близост до други храни могат да доведат до рискове за здравето. Това изисква щателното им предварително почистване.

Заключение

Яйцето носи заслужено прозвището на суперхрана, благодарение на високото наличие на разнообразни полезни вещества в състава си. Високо е обаче и наличието на мазнини, което може да доведе до множество здравословни проблеми. Тази храна може да бъде приготвена по много разнообразни начини, което я прави толкова обичана и предпочитана закуска за хората, сблъскващи се със забързаното си ежедневие.

Източници

Eggs 101

Health Concerns With Eggs

The healthy way to eat eggs

0