Личностно Развитие

Защо „ще го направя сам“ е погрешен манталитет?

ation - 2024-01-20T180758.022

Защо „ще го направя сам“ е погрешен манталитет?

Една от главните причини които пречат на хората да станат успешни е това, че искат да намерят пътя си и как функционират механизмите в сферата, която са избрали абсолютно сами. 

Не е необходимо да научавате и изпитвате всички неприятни ситуации и проблеми сами. Каквато и да е вашата бизнес идея, има шанс някой да я е направил вече. Дори да не е непременно едно и също нещо, вероятно е да бъде доста сходно – да кажем в една и съща ниша или пък бизнес търсещ същия вид аудитория и т.н.

Има някой, който вече е минал през същия път, преминал е през метода проба-грешка. По същество манталитетът на “ще го направя сам” означава, че сте съгласни с това да направите много грешки, ей така само за да сте сигурни. А ако решите да си намерите ментори, много от тези грешки, могат да бъдат избегнати. Освен грешки, избирайки да направим всичко сами си причиняваме и голяма загуба на време, енергия, а понякога и пари. Всичко това не е необходимо да се случва.

Нещото, което ни кара да се насочваме към самостоятелното бъхтене е егото ни. Всички сме чували за тези самонаправили се милионери. Истината е обаче, че рядко случаят е такъв, а и хората не осъзнават, че винаги в екип, и с помощ от ментори може да стигнеш много по-надалече и много по-бързо. Повечето успешни хора са имали някакъв вид ментори и вдъхновения. 

Не трябва човек да го е срам да попита за помощ, защото много изненади могат да дойдат в следствие на един простичък въпрос. Нужно е да сложим егото си настрана и да загърбим „романтичните“ идеи за това как трябва да изглежда бизнеса ни, продукта ни или като цяло нещото над което работим. Даже да си мислим, че продуктът ни е перфектен, трябва да погледнем детайлите – ако хората не го купуват, значи си има някаква причина и трябва да гледаме над нещата по-критично и да послушаме обратната връзка която получаваме от ситуацията. 

Тук идва ролята на ментора – той не е толкова емоционално инвестиран в продукта и затова може по-ясно да погледне над нещата и да каже когато нещо не е както трябва и е добре да се промени.

Когато се опитваме да го направим сами, това отнема много повече време, енергия и умствена сила. Вследствие на това, резултатите не са особено бързи и е възможно да се откажем след известно време, защото губим страстта си към идеята поради липсата на видими резултати. 

Менторите намират начини да стимулират личния и професионалния ни растеж. Успешни бизнесмени споделят, че деликатният баланс на наставничеството на някого е това да не го създадете по ваш образ, а да дадете възможност на човека да се самосъздаде. Добрият наставник често задава въпроси, над които даденият човек да се замисли и да си отговори когато е готов.

Нужно е добре да подбираме както менторите си, така и средата си. Всички сме чували как ние сме средното на петте човека с които най-често общуваме. Това важи както за хората с които общуваме, така и за нещата, които гледаме онлайн, музиката, която слушаме, филмите, които гледаме и книгите, които четем. 

Нужно е да подбираме всички тези аспекти от средата си по-взискателно и да не се страхуваме ако се наложим да се отървем от хора и неща, които ни вредят и ни дърпат надолу.

Няколко сфери в която всеки човек е добре да се развие и може да потърси менторство са: комуникация; разбиране за това защото правим нещата, които правим – тоест по-дълбоко разбиране за природата ни, инстинктите ни, и като цяло еволюционна биология и психология. Принципът “разбери себе си, за да разбереш останалите” тук може да ни помогне. Подобряването на уменията ни във всички тези сфери ще спомогне много както в професионалните, така и в останалите ни взаимоотношения. Други аспекти над които може да поработим са всички видове практически и бизнес умения.

Менторите са доверени съветници. В света на бизнеса може да е трудно да знаете на кого да вярвате – и че можете да се доверите на някого, особено когато става въпрос за доверена информация или интелектуална собственост. Тъй като менторът е обективна трета страна, обикновено без дял в каквато и да е идея или начинание, той би се радвал да ви уведоми какво мисли. В замяна, добрият ментор ще запази в поверителност всичко, което му се каже, вместо да го продаде на някой друг или да открадне идея.

Менторите могат да бъдат съединители. Играейки двойна роля на учител и свързващ човек, наставникът може да осигури достъп до хората от вашата индустрия, които са готови да инвестират във вашата компания, да предложат своите умения и опит, да ви запознаят с таланти, които могат да подхранват вашия бизнес и да ви помогнат да се доближите до вашата целева аудитория. 

Наставниците предлагат насърчение и ни помагат да продължим когато е трудно. Вдъхновяващият предприемач Опра Уинфри се е изказала по този въпрос, че  „Наставникът е човек, който ви позволява да видите надеждата в себе си“. Те са там, независимо от всичко и предлагат силна морална подкрепа и мотивация. 

Нещо изключително важно е, че менторите разбират значението на дисциплината и са способни да създават необходимите граници, които понякога не можем да си поставим сами. Да си предприемач е доста голямо предизвикателство, когато става въпрос за самомотивация и самодисциплина. Затова понякога на всеки може да му е полезно да се възползва от съвети за изграждане на добри работни навици, графици и последователност.

Приятели и членове на семейството могат да се колебаят да предоставят вида на обратната връзка, от която се човек се нуждае, за да промени личния или професионалния си живот. Менторите предлагат конструктивна критика, предназначена да укрепи области от живота, които се нуждаят от подобрение. Без тяхната експертиза, постигането на личен и професионален растеж може да отнеме повече време. Избирайте внимателно менторите си и ги насърчете да ви кажат как можете да подобрите стратегията си, за да постигнете по-добре целите си.

Източници:

10 Reasons Why a Mentor Is a Must

10 Reasons Why You Need a Mentor

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0