Описание
Агнешкото месо може да се готви по най-различни начини. То се пържи, пече, задушава и вари. Преди готвене от него трябва да се отстрани тънка кожа, която е доста жилава. Каква е ползата от тази храна? Агнешкото се усвоява по-добре, когато месото идва от възрастни животни, съответно, това не натоварва червата ни толкова много. Една от главните ползи от него е способността му да нормализира холестерола (заради ниското съдържание на наситени мазнини) и да снабдява организма с необходимия градивен елемент на мускулите - протеините. Агнешкият протеин има пълния набор от незаменимите аминокиселини, които е трудно да се набавят от други източници на храна. Агнешкото има много витамини и минерали, от които се нуждаем. Най-забележително количество в него има от витамини от B-комплекс. Вредите от консумацията могат да дойдат само от лошото му качество. Трудно е да се говори за ползите, когато месото е наситено с химия - оцветители, консерванти и съединения с причудливи имена. Затова, розоватият му цвят, който не изчезва, дори при продължителна термична обработка, показва, че в месото има нещо външно и трябва да смените месарницата си незабавно. В България, агнешкото месо се консумира най-вече около Великден.