Какво представлява? Бобът има изключително висока хранителна стойност (приблизителни стойности): ✔️Белтъчини — 23,3%; ✔️Въглехидрати — 55,5%; ✔️Вода — 11,2% ✔️Мазнини — 1,5%; Съдържа витамини от групата В и витамин С. Бобът е уникален сред растителните храни поради високото си съдържание на протеини. Поради тази причина се счита за важен източник на протеин за вегетарианците. По корените се развиват голям брой грудки, където живеят бактерии, подпомагащи растежа и развитието на боба. Какви витамини и минерали съдържа ✔️Желязо: 20% от ПДД (препоръчителна дневна доза). Влиза в състава на хемоглобина и много други белтъчини, участва в окислително-редукционните процеси в организма, а недостигът му води до анемия. ✔️Калций: 8% от ПДД. Укрепва костите и зъбите, спомага за работата на нервната система. ✔️Магнезий: 21% от ПДД. Магнезият е необходим за енергийния метаболизъм, предаването на нервните импулси и е от съществено значение за нормалната функция на мускулите. ✔️Фосфор: 25% от ПДД. Подпомага здравето на костите, стимулира ефективното усвояване на витамините от група B, намалява симптомите на диария, констипация, нарушено храносмилане, подпомага изчистването на токсините и мускулното възстановяване. Намаленият прием увеличава риска от деменция и болест на Алцхаймер. ✔️Калий: 21% от ПДД. Подпомага здравето на сърцето. ✔️Фолиева киселина: 74% от ПДД. Необходима е за нормалното развитие на тъканите и клетъчното делене. Необходимо е да се приема от бременните жени, защото фолиевата киселина изгражда плацентата и костния мозък на ембриона, помага за правилното развитие на мозъка, гръбначния стълб и образуването на ДНК. Интересни факти ✔️ът може да подпомогне загубата на килограми поради високото съдържание на протеини и фибри, които ви карат да се чувствате сити по-дълго. ✔️Бобът може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания чрез понижаване на лошия холестерол и кръвното налягане. ✔️Проучванията сочат, че бобът може да помогне на хората с диабет тип 2. Това до голяма степен се дължи на тяхното високо съдържание на фибри и нисък гликемичен индекс. Източници https://healthline.com/nutrition/beans-101