ᐉ Броколи • калории | BAV.BG

Броколи

Броколи

Информация за 100 гр.

Калории

Калории = 34 kcal

Протеин

Протеин = 3 гр

Въглехидрат

Въглехидрат = 7 гр

Мазнини

Мазнини = 0 гр

Фибри

Фибри = 3 гр

Захари

Захари = 2 гр

Измерване

BAV.BG Изглеждай и се чувствай добре!

100 гр.

BAV.BG Изглеждай и се чувствай добре!

брой

Категория
Описание
Какво представляват?

Броколите произхождат от култивирани зелеви листни култури в северното Средиземноморие около 6 век пр.н.е. От времето на Римската империя, се смятат за уникално ценна храна сред италианците. 

Те са пренесени в Англия от Антверпен в средата на 18 век от Питър Шиимейкърс. В Съединените щати за пръв път са внесени от италиански емигранти, но не стават широко известни до 1920 г.

Могат да се консумират както сурови, така и готвени.

Суровите броколи всъщност съдържат почти 90% вода, 7% въглехидрати, 3% протеин и почти никакви мазнини, което ги прави идеални като здравословна лека закуска.

Какви витамини и минерали съдържат?

Известни са с полезните си ефекти на здравето. Богати са на много витамини и минерали като витамин С, витамин К, Фолиева киселина, Манган, Желязо и Калий.

Освен това съдържат протеин: Имат повече протеин в сравнение с другите зеленчуци. Въпреки това поради високото им съдържание на вода, една купа от тях осигурява само около 3 g протеин.

Те съдържат също така и фибри: 91 g сурови броколи осигуряват 2.3 g фибри, което е около 5-10% от препоръчителния дневен прием на фибри. Фибрите поддържат здрава чревна флора и намалят риска от различни заболявания.

Главните ползи за здравето от този зеленчук са:
✔️Понижават нивата на холестерола
✔️Могат да понижат нивата на холестерола чрез свързване на веществата в тях с жлъчните киселини в червата. По този начин те се отделят от тялото и се предотвратява повторното им използване. Това намалява общото ниво на холестерол в организма и се намалява рискът от сърдечно-съдови заболявания и рак
✔️Подобряват здравето на очите. Съдържат каротеноидите - лутеин и зеаксантин, които могат да подобрят здравето на очите и да намалят риска от очни заболявания.
 
Интересни факти  

Интересен факт е, че често се използват в различни диети, тъй като 100 грама от продукта съдържат само 34 калории. Редовната консумация на броколи помага за отстраняване на токсините от тялото.

Източници

https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-broccoli
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-broccoli
https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-broccoli#1
Хранителна стойност
На 100 грама
  • Калории = 34 kcal;
  • Протеин = 3 гр;
  • Въглехидрат = 7 гр;
  • Фибри = 3 гр;
  • Захари = 2 гр;
  • Мазнини = 0 гр.
Други продукти от категория:
ЗЕЛЕНЧУК