ᐉ Домат • калории | BAV.BG

Домат

Домат

Информация за 100 гр.

Калории

Калории = 18 kcal

Протеин

Протеин = 1 гр

Въглехидрат

Въглехидрат = 4 гр

Мазнини

Мазнини = 0 гр

Фибри

Фибри = 1 гр

Захари

Захари = 3 гр

Измерване

BAV.BG Изглеждай и се чувствай добре!

100 гр.

BAV.BG Изглеждай и се чувствай добре!

брой

BAV.BG Изглеждай и се чувствай добре!

буркан

BAV.BG Изглеждай и се чувствай добре!

парче

Категория
Описание
Какво представлява?

Доматът е от семейство ягоди, което означава, че е плод, но масово се приготвя и консумира като зеленчук. Той произхожда от Централна и Южна Америка и е многогодишно растение, отглеждано като едногодишно растение, обикновено достигащо 1 – 3 m височина със слабо дървесно стъбло, което обикновено лази по други растения.0Освен че са много вкусни, доматите имат и множество ползи за здравето. Съдържат антиоксиданти, грижат се за здравето на сърцето и кожата, могат да предотвратят риска от инфаркт до 50%, подпомагат превенцията от различни видове ракови заболявания.

Какви макро и микронутриенти съдържат доматите?

✔️Витамин C – антиоксидант, участва в производството на колаген.

✔️Калий – грижи се за здравето на сърцето, спомага за правилната функция на бъбреците, подпомага за изхвърлянето на отпадъците от организма, мозъчната дейност и помага при лечение на алергии.

✔️Витамин K – Важен за кръвосъсирването, правилната работа на черния дроб и усвояването на калция.

✔️Витамин B9 (фолиева киселина) – необходима е за нормалното развитие на тъканите и клетъчното делене. Необходимо е да се приема от бременните жени, защото фолиевата киселина изгражда плацентата и костния мозък на ембриона, помага за правилното развитие на мозъка, гръбначния стълб и образуването на ДНК.

✔️Фосфор – подпомага здравето на костите, стимулира ефективното усвояване на витамините от група B, намалява симптомите на диария, констипация, нарушено храносмилане, подпомага изчистването на токсините и мускулното възстановяване. Намаленият прием увеличава риска от деменция и болест на Алцхаймер.

✔️Цинк – бори се с оксидативния стрес, простуда и грип, ускорява зарастването на рани, подпомага борбата с акнето, необходим е за балансирането на повечето хормони и нивата на кръвната захар, грижи се за здравето на сърцето и черния дроб, подпомага и мускулния растеж.

✔️Ликопен – естествен антиоксидант и червения пигмент в плодовете и зеленчуците. Забавя стареенето на кожата, предпазва от някои видове рак, като рак на белия дроб, рак на простатата, рак на дебелото черво, предотвратява мускулната дегенерация, намаля риска от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт.

✔️Бета каротин – провитамин A и естествен пигмент, оцветяващ плодовете и зеленчуците в оранжево и жълто. Той е антиоксидант, намалява оксидативния стрес, отговорен за стареенето на кожата, развитие на рак, болест на Алцхаймер и имунна недостатъчност.

✔️Хлорогенна киселина – допринася за превенцията на диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и различни видове рак.

Интересни факти за домата

✔️Съществуват около 10 000 сорта.

✔️Най-големият домат в света е тежал 2.9 кг и е отгледан в щатите.

✔️Почти 95% от теглото на плода е вода.

✔️Кореновата система може да достигне до метър на дълбочина, а на страни до 2.5 метра.

✔️От италиански “домат” се превежда като “златна ябълка”.

Източници

https://www.healthline.com/nutrition/foods/tomatoes

https://www.bgfermer.bg/Article/6524819
Хранителна стойност
На 100 грама
  • Калории = 18 kcal;
  • Протеин = 1 гр;
  • Въглехидрат = 4 гр;
  • Фибри = 1 гр;
  • Захари = 3 гр;
  • Мазнини = 0 гр.
Други продукти от категория:
ПЛОД