ᐉ Гъби • калории | BAV.BG

Гъби

Гъби

Информация за 100 гр.

Калории

Калории = 22 kcal

Протеин

Протеин = 3 гр

Въглехидрат

Въглехидрат = 3 гр

Мазнини

Мазнини = 0 гр

Фибри

Фибри = 1 гр

Захари

Захари = 2 гр

Измерване

BAV.BG Изглеждай и се чувствай добре!

100 гр.

BAV.BG Изглеждай и се чувствай добре!

буркан

Категория
Описание
Какво представляват?

Ядливите гъби са служели за храна на човека още от древни времена.Те се консумират основно заради хранителната им стойност, която е сходна с тази на зеленчуците и продуктите от животински произход. Подобно на плодовете и зеленчуците, те съдържат голямо количество вода – около 84 – 92% и сухо вещество – около 8 – 16%. 

Богати са на белтъчини, минерални соли, мазнини, витамини (B1, РР, D и А) и други вещества, и по своите вкусови качества заемат едно от първите места между храните от растителен произход.

Те са богати на протеин и фибри. Макар че често са причислявани към зеленчуците, техните хранителни свойства са много близки до тези на месото. Богати са на протеини, но съдържат и голямо количество фибри, подобно на зърнените храни.

Гъбите стимулират имунната защита на организма чрез увеличаване производството на протеини и антивирусни средства, освободени от клетките на имунната система. 

Спомагат за узряването на дендритните клетки в костния мозък, които подобряват имунитета.
 
Редовната консумация нормализира нивата на кръвната захар и забавя отделянето на инсулин. Определени количества мазнини се синтезират и складират.
Какви витамини и минерали съдържат?
 
Богати на витамините от група В: рибофлавин, ниацин и пантотенова киселина. Комбинацията помага за поддържане на здравето на сърцето. 
 
Рибофлавинът е полезен за червените кръвни клетки. Ниацинът е полезен за храносмилателната система и за поддържане на здрава кожа.
 
Нискокалорични, без мазнини и без холестерол, гъбите съдържат умерено количество фибри и над дузина микроелементи, включително мед, калий, магнезий и цинк.
Интересни факти
 
Манатарките са сред най-разпространените видове в България. В древността са използвани при проблеми с червата, стомаха и кожата.От тях се приготвят мехлеми за заличаване на лунички и други кожни недостатъци. Според дерматолозите успешно подмладяват кожата.
Съдържат множество съставки, които се борят успешно с раковите клетки. Едни проучване констатира, че редовното консумиране дори на една порция ежедневно намалява значително риска от развитие на някои видове рак, например на млечната жлеза или простата.
 
Най-разпространените гъби в Европа, притежаващи редица лечебни свойства са масловките. Те съдържат голямо количество витамин D. Масловките са източник на антиоксиданти, жизненоважни за организма.  Подходящи са за всякакъв тип термична обработка, като запазват полезните си свойства.
 
Интересен факт е, че поради голямото търсене в световен мащаб и нуждите на хранителната индустрия са култивирани няколко вида гъби, най-разпространен сред които е култивираната печурка. Тя се отглежда в над 80 страни в света и в България.
Източници 
https://www.medicalnewstoday.com/articles/278858
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/are-mushrooms-good-for-you
https://www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/a27633487/mushroom-health-benefits/
Хранителна стойност
На 100 грама
  • Калории = 22 kcal;
  • Протеин = 3 гр;
  • Въглехидрат = 3 гр;
  • Фибри = 1 гр;
  • Захари = 2 гр;
  • Мазнини = 0 гр.
Други продукти от категория:
ЗЕЛЕНЧУК