Какво представлява кашкавалът? Това е вид твърдо сирене, претърпяло процес на чедеризация, чието име идва от италианското “caciocavallo”. Прави се от краве или овче мляко, или от смес на овче с обезмаслено краве и зрее между 45 и 60 дни. Съгласно БДС овчият се нарича “Балкан”,този от краве мляко - “Витоша”, а този от смес - “Преслав”. Калориите в кашкавала идват от високото му съдържание на мазнини и протеини, като е богат ѝ на калций, фосфор и витамините A и B, което го прави перфектна храна за малки и големи, стига те да нямат здравословни проблеми. Производството му е предимно на Балканския полуостров, като през 18 век във Франция са били известни над 839 вида. Основната разлика с нашия продукт и жълтите сирена в Европа и другите части на света е, че те се произвеждат със закваски, които могат да се внасят след подсирването, както и в характерните за структурата на жълтото сирене дупки. Кашкавалът е перфектна добавка към много ястия и е често консумиран в комбинация със грозде и вино. Какви макро и микронутриенти съдържа кашкавала? ✔️Въглехидрати: 6 гр. ✔️Протеин: 22 гр. ✔️Мазнини: 26 гр. ✔️Захари: 2 гр. ✔️Фибри: 6 гр. ✔️Витамин А: Необходим е за нормалното зрение и здравето на костите, кожата и косата. ✔️Витамин В: Необходим е за нормалното протичане на растежа, работата на сърцето и нервната система. ✔️Калций: Укрепва костите и зъбите, спомага за работата на нервната система. ✔️Заради високо си съдържание на белтъчини, минерални соли и мазнини може да бъде чудесен помощник в борбата с анемията, при изгаряния, травми и счупвания. Интересни факти за кашкавала Няма точни сведения кога и къде се е появил. Учените са в разногласие за това, дали е донесен на Балканите от Италия, или обратното. Зреенето продължава до 2 месеца. По време на този процес в него се образуват 20 аминокиселини, 10 от които незаменими. Източници http://otfermata.com/category/news-interesting-ideas/