ᐉ Кашкавал • калории | BAV.BG

Кашкавал

Кашкавал

Информация за 100 гр.

Калории

Калории = 340 kcal

Протеин

Протеин = 22 гр

Въглехидрат

Въглехидрат = 6 гр

Мазнини

Мазнини = 26 гр

Фибри

Фибри = 6 гр

Захари

Захари = 2 гр

Измерване

BAV.BG Изглеждай и се чувствай добре!

100 гр.

BAV.BG Изглеждай и се чувствай добре!

голяма чаша

BAV.BG Изглеждай и се чувствай добре!

парче

Категория
Описание
Какво представлява кашкавалът?
Това е вид твърдо сирене, претърпяло процес на чедеризация, чието име идва от италианското “caciocavallo”. Прави се от краве или овче мляко, или от смес на овче с обезмаслено краве и зрее между 45 и 60 дни. 

Съгласно БДС овчият се нарича “Балкан”,този от краве мляко - “Витоша”, а този от смес - “Преслав”. Калориите в кашкавала идват от високото му съдържание на мазнини и протеини, като е богат ѝ на калций, фосфор и витамините A и B, което го прави перфектна храна за малки и големи, стига те да нямат здравословни проблеми. 

Производството му е предимно на Балканския полуостров, като през 18 век във Франция са били известни над 839 вида. Основната разлика с нашия продукт и жълтите сирена в Европа и другите части на света е, че те се произвеждат със закваски, които могат да се внасят след подсирването, както и в характерните за структурата на жълтото сирене дупки. 

Кашкавалът е перфектна добавка към много ястия и е често консумиран в комбинация със грозде и вино.

Какви макро и микронутриенти съдържа кашкавала?
✔️Въглехидрати: 6 гр.
✔️Протеин: 22 гр.
✔️Мазнини: 26 гр.
✔️Захари: 2 гр.
✔️Фибри: 6 гр.
✔️Витамин А: Необходим е за нормалното зрение и здравето на костите, кожата и косата.
✔️Витамин В: Необходим е за нормалното протичане на растежа, работата на сърцето и нервната система.
✔️Калций: Укрепва костите и зъбите, спомага за работата на нервната система. 
✔️Заради високо си съдържание на белтъчини, минерални соли и мазнини може да бъде чудесен помощник в борбата с анемията, при изгаряния, травми и счупвания. 

Интересни факти за кашкавала

Няма точни сведения кога и къде се е появил. Учените са в разногласие за това, дали е донесен на Балканите от Италия, или обратното. Зреенето продължава до 2 месеца. По време на този процес в него се образуват 20 аминокиселини, 10 от които незаменими. 

Източници
http://otfermata.com/category/news-interesting-ideas/
Хранителна стойност
На 100 грама
  • Калории = 340 kcal;
  • Протеин = 22 гр;
  • Въглехидрат = 6 гр;
  • Фибри = 6 гр;
  • Захари = 2 гр;
  • Мазнини = 26 гр.
Други продукти от категория:
МЛЕЧНИ