Описание
Към днешна дата класическият състав на кетчупа е сос от домати, вода, оцет и подправки. Най-често използваните подправки са карамфил, лук, канела, горчица, черен пипер, червен пипер, индийско орехче, джинджифил, копър, дафинов лист и много други. Вместо цели домати се използва доматено пюре. Този продукт има много разновидности: доматен; за барбекю; много лют; леко пикантен и др. Можете също така да намерите различни видове с добавки: кетчуп с кисели краставици, чесън, гъби, люти чушки и т.н. Калориите варират според вида, който използвате. Прочетете етикета, за да сте най-сигурни. Кетчупът е богат на въглехидрати и водно съдържание. Мазнините и протеините са с ниско съдържание. За родина на кетчупа се счита Китай. Интересен факт, който много малко хора знаят, е че кетчупът е отлично средство за мариноване на меса, защото съдържа киселина и захари, които овкусяват месото отлично.