Леща

Леща

Информация за 100 гр.

Калории

Калории = 116 kcal

Протеин

Протеин = 9 гр

Въглехидрат

Въглехидрат = 20 гр

Мазнини

Мазнини = 0 гр

Фибри

Фибри = 8 гр

Захари

Захари = 2 гр

Измерване

Бързо. Анаболно. Вкусно. Изглеждай и се чувствай добре!

100 гр.

Бързо. Анаболно. Вкусно. Изглеждай и се чувствай добре!

голяма чаша

Бързо. Анаболно. Вкусно. Изглеждай и се чувствай добре!

с. л.

Категория
Рецепти
Описание

Родното място на лещата е Южна Европа и Западна Азия, където се култивира от епохата на неолита. Споменаването на тази култура многократно се среща в Стария Завет, а останки са открити в египетските пирамиди и на територията на праисторически обекти в Швейцария. В наши дни лещата расте в Югоизточна Европа, Мала Азия и Централна Азия. Най-големите площи за отглеждане на леща са в Индия, Канада, Турция, Непал и Иран. За много азиатски народи лещата е един от най-важните източници на протеин, способен да замести хранителните свойства на хляба, зърнените храни и дори месото. Здравословните ползи от лещата са много. Тя е един от най-добрите растителни източници на протеини, фибри, калий, магнезий, желязо, витамин В6, B5 и цинк. Лещата подобрява и храносмилателните процеси, придава чувство за ситост и е полезна за здравето на сърцето.

Хранителна стойност
На 100 грама
  • Калории = 116 kcal;
  • Протеин = 9 гр;
  • Въглехидрат = 20 гр;
  • Фибри = 8 гр;
  • Захари = 2 гр;
  • Мазнини = 0 гр.