ᐉ Краве масло • калории | BAV.BG

Краве масло

Краве масло

Информация за 100 гр.

Калории

Калории = 716 kcal

Протеин

Протеин = 1 гр

Въглехидрат

Въглехидрат = 0 гр

Мазнини

Мазнини = 81 гр

Фибри

Фибри = 0 гр

Захари

Захари = 0 гр

Измерване

BAV.BG Изглеждай и се чувствай добре!

100 гр.

BAV.BG Изглеждай и се чувствай добре!

с. л.

BAV.BG Изглеждай и се чувствай добре!

голяма чаша

Категория
Описание
Какво представлява?

Маслото е млечен продукт, направен от прясна или ферментирала бита сметана, от кисело мляко или директно от мляко. 

Използва се за намазване или като подправка, както и в готвенето – за печене, приготвяне на сосове или пържене. Поради множеството приложения, се консумира ежедневно в много части на света. 

Състои се от млечни мазнини, оградени с малки капки, съставени най-вече от вода и млечни протеини. Едно от най-популярните масла е кравето масло.

В съставът му влизат също и съдържащите се в млякото белтъчини, въглехидрати, някои водоразтворими витамини, минерални вещества и вода.
 
Тъй като млечните мазнини се абсорбират лесно от организма, почти веднага от тях човек се изпълва с енергия. Ето защо сандвичът с краве масло се счита за отлична закуска, тъй като дава сила и укрепва организма.
 
Този млечен продукт е особено полезен за тези, които страдат от периодични нарушения в храносмилането. При консумацията му, болните стомах и дванадесетопръстник се възстановяват много по-бързо, а целебният витамин А ускорява заздравяването на язви.
 
Какви витамини и минерали съдържа?
 
В състава му около 40% от мононенаситените мастни киселини представляват олеиновата киселина, която се съдържа в значително количество и в зехтина.
 
Това съединение оказва особено благоприятно въздействие на холестерола в кръвта и подобрява липидния баланс в кръвта. Освен това олеиновата киселина потиска активността на раковия ген.
 
Съдържа лауринова киселина, предпазваща от различни гъбични инфекции, както и лецитин, който играе важна роля в преработката на холестерола.
 
Консумацията му намалява риска от кариеси на зъбите, както и риска от калциране на ставите, кръвоносните съдове и епифизната жлеза.
 
Добър източник е на йод и на т.нар. „активатор Х“ – съединение, подобно на витамин А, което подпомага усвояването на минерали от тялото и подобрява здравето на зъбите.
 
Интересни факти
 
Каква е разликата между краве маслото и маргарина:
 
Кравето масло, за разлика от маргарина, е природен и здравословен продукт, особено ако се консумира прясно, скоро след производството му.
 
Маргаринът и подобните му продукти са резултат на химическа преработка на рафинирани ненаситени мазнини. Чрез процес, наречен „хидрогениране“, тези нормално течни мазнини се трансформират в кремоподобна форма, подходяща за мазане.
 
Потенциалният риск от влошаване на здравето е значително по-голям при консумацията на такива „изкуствени“ продукти.
 
4. Източници 
https://www.healthline.com/nutrition/butter-vs-margarine
https://www.healthbenefitstimes.com/margarine/
https://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/healthy-eating/the-nutrition-of-margarine.html
Хранителна стойност
На 100 грама
  • Калории = 716 kcal;
  • Протеин = 1 гр;
  • Въглехидрат = 0 гр;
  • Фибри = 0 гр;
  • Захари = 0 гр;
  • Мазнини = 81 гр.
Други продукти от категория:
МЛЕЧНИ