Описание
Какво представлява?
Маслото е млечен продукт, направен от прясна или ферментирала бита сметана, от кисело мляко или директно от мляко.
Използва се за намазване или като подправка, както и в готвенето – за печене, приготвяне на сосове или пържене. Поради множеството приложения, се консумира ежедневно в много части на света.
Състои се от млечни мазнини, оградени с малки капки, съставени най-вече от вода и млечни протеини. Едно от най-популярните масла е кравето масло.
В съставът му влизат също и съдържащите се в млякото белтъчини, въглехидрати, някои водоразтворими витамини, минерални вещества и вода.
Тъй като млечните мазнини се абсорбират лесно от организма, почти веднага от тях човек се изпълва с енергия. Ето защо сандвичът с краве масло се счита за отлична закуска, тъй като дава сила и укрепва организма.
Този млечен продукт е особено полезен за тези, които страдат от периодични нарушения в храносмилането. При консумацията му, болните стомах и дванадесетопръстник се възстановяват много по-бързо, а целебният витамин А ускорява заздравяването на язви.
Какви витамини и минерали съдържа?
В състава му около 40% от мононенаситените мастни киселини представляват олеиновата киселина, която се съдържа в значително количество и в зехтина.
Това съединение оказва особено благоприятно въздействие на холестерола в кръвта и подобрява липидния баланс в кръвта. Освен това олеиновата киселина потиска активността на раковия ген.
Съдържа лауринова киселина, предпазваща от различни гъбични инфекции, както и лецитин, който играе важна роля в преработката на холестерола.
Консумацията му намалява риска от кариеси на зъбите, както и риска от калциране на ставите, кръвоносните съдове и епифизната жлеза.
Добър източник е на йод и на т.нар. „активатор Х“ – съединение, подобно на витамин А, което подпомага усвояването на минерали от тялото и подобрява здравето на зъбите.
Интересни факти
Каква е разликата между краве маслото и маргарина:
Кравето масло, за разлика от маргарина, е природен и здравословен продукт, особено ако се консумира прясно, скоро след производството му.
Маргаринът и подобните му продукти са резултат на химическа преработка на рафинирани ненаситени мазнини. Чрез процес, наречен „хидрогениране“, тези нормално течни мазнини се трансформират в кремоподобна форма, подходяща за мазане.
Потенциалният риск от влошаване на здравето е значително по-голям при консумацията на такива „изкуствени“ продукти.
4. Източници
https://www.healthline.com/nutrition/butter-vs-margarine
https://www.healthbenefitstimes.com/margarine/
https://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/healthy-eating/the-nutrition-of-margarine.html