Културният морков е двугодишно, кореноплодно, зеленчуково и фуражно растение. С помощта на исторически документи и рисунки, появата му се проследява до 5000 години назад. Първоначално е отглеждан в Афганистан като постепенно се разпространява в останалите части от света. Съществуват около 60 вида, някои от които са жълти, бели, жълто-червени или дори лилави. Състои се от 88,8% вода, съдържайки главно въглехидрати, нулеви стойности мазнини и около 1гр. белтъчини. Здравословните ползи от консумацията на моркови са много поради високото съдържание но антиоксиданти, витамини и фибри. Богати са на бета каротин, който тялото използва, за да превръща във витамин А и също допринася за оранжевия цвят. В състава влизат витамини от групите Б и К, както калий, полиацетилени, лутеин, който спомага за подобряване зрението и много други важни за организма вещества. С изключително приятен, леко сладникав вкус и ниска калоричност, те са подходящи за консумация в суров или сготвен вид. Перфектни са за приготвяне на салати, гарнитури и дори и морковена торта.