Описание
Какво представляват?
Овесът представлява суровина от зърнена култура, която се развива и вирее при сух и хладен климат. Овесените ядки са продукт, изключително богат на витамини, минерали и антиоксиданти. Чудесен източник на сложни въглехидрати, фибри и протеин, като почти нямат мазнини.
Високото съдържание на фибрата бета глюкан доказано намалява нивата на холестерол, също така предпазва “лошия” холестерол от окисляване, което е една от причините за развитие на сърдечно-съдови заболявания.
Намалява нивата на кръвна захар и подобрява инсулиновата чувствителност поради ефекта на разтворимите фибри, които забавят абсорбирането на глюкозата. Овесът е перфектен за закуски, а най-често се приготвя като овесена каша с вода или мляко.
Популярен продукт е за култивиране и отглеждане, защото по своята специфика и биология, растението не е претенциозно от към минералния състав на почвата. Веднъж събрана суровината преминава през процес на смилане.
С цел да се запазят максимално ценните хранителни вещества, мелницата премахва само външната негодна за консумация обвивка, което гарантира, че ще се запазят всички полезни съставки независимо в каква форма достигат до нас като краен продукт.
Какви макро и микронутриенти съдържат овесените ядки?
✔️Въглехидрати: 66.3 гр.
✔️Протеин: 16.9 гр.
✔️Мазнини: 6.9 гр.
✔️Фибри: 10.6 гр.
✔️Нишесте: 85% от въглехидратите, съдържащи са под формата на нишесте.
✔️Фосфор: Подпомага здравето на костите, стимулира ефективното усвояване на витамините от група B, намалява симптомите на диария, констипация, нарушено храносмилане, подпомага изчистването на токсините и мускулното възстановяване. Намаленият прием увеличава риска от деменция и болест на Алцхаймер.
✔️Магнезий: Необходим е за енергийния метаболизъм, предаването на нервните импулси и е от съществено значение за нормалната функция на мускулите.
✔️Мед: Недостигът на мед в организма може да доведе до сърдечно-съдови заболявания.
✔️Желязо: Влиза в състава на хемоглобина и много други белтъчини, участва в окислително-редукционните процеси в организма, а недостигът му води до анемия.
✔️Манган: Обикновено съдържащ се в големи количества в пълнозърнести храни, този микроелемент е важен за развитието, растежа и метаболизма.
✔️Цинк: Бори се с оксидативния стрес, простуда и грип, ускорява зарастването на рани, подпомага борбата с акнето, необходим е за балансирането на повечето хормони и нивата на кръвната захар, грижи се за здравето на сърцето и черния дроб, подпомага и мускулния растеж.
✔️Селен: Този антиоксидант е важен за протичането на различни процеси в тялото ви. Ниските нива на селен са свързани с повишен риск от преждевременна смърт и нарушена имунна и умствена функция.
✔️Витамин B1: Необходим е за нормалното протичане на растежа, работата на сърцето и нервната система.
✔️Фитинова киселина: Основна форма на съхранение на фосфора в зърната.
Интересни факти за овесените ядки
✔️Витамините и минералите в овесените ядки допринасят за нарастването на мускулната тъкан и предотвратяват натрупването на мазнини.
✔️Овесените ядки спомагат за нормализиране нивата на холестерол, и имат нисък гликемичен индекс, което ги прави подходящи за хората, страдащи от диабет.
✔️Не трябва да се употребяват от хора, страдащи от придобита или вродена непоносимост към зърнените култури.
✔️Ако се консумират в прекалено големи количества, овесените ядки може да увредят тъканта на костите, поради наличието на фитинова киселина. Приет в много големи количества, фитинът извлича калция от костите.
✔️Овесените ядки се използват като природно лекарство срещу язва и гастрит. Предпазва и от диария и подуване на корема.
Източници
https://www.healthline.com/nutrition/foods/oats