ᐉ Овесени ядки • калории | BAV.BG

Овесени ядки

Овесени ядки

Информация за 100 гр.

Калории

Калории = 302 kcal

Протеин

Протеин = 11 гр

Въглехидрат

Въглехидрат = 51 гр

Мазнини

Мазнини = 6 гр

Фибри

Фибри = 8 гр

Захари

Захари = 1 гр

Измерване

BAV.BG Изглеждай и се чувствай добре!

100 гр.

BAV.BG Изглеждай и се чувствай добре!

малка чаша

BAV.BG Изглеждай и се чувствай добре!

голяма чаша

Категория
Описание
Какво представляват?

Овесът представлява суровина от зърнена култура, която се развива и вирее при сух и хладен климат. Овесените ядки са продукт, изключително богат на витамини, минерали и антиоксиданти. Чудесен източник на сложни въглехидрати, фибри и протеин, като почти нямат мазнини. 

Високото съдържание на фибрата бета глюкан доказано намалява нивата на холестерол, също така предпазва “лошия” холестерол от окисляване, което е една от причините за развитие на сърдечно-съдови заболявания. 

Намалява нивата на кръвна захар и подобрява инсулиновата чувствителност поради ефекта на разтворимите фибри, които забавят абсорбирането на глюкозата. Овесът е перфектен за закуски, а най-често се приготвя като овесена каша с вода или мляко. 

Популярен продукт е за култивиране и отглеждане, защото по своята специфика и биология, растението не е претенциозно от към минералния състав на почвата. Веднъж събрана суровината преминава през процес на смилане. 

С цел да се запазят максимално ценните хранителни вещества, мелницата премахва само външната негодна за консумация обвивка, което гарантира, че ще се запазят всички полезни съставки независимо в каква форма достигат до нас като краен продукт.

Какви макро и микронутриенти съдържат овесените ядки?

✔️Въглехидрати: 66.3 гр. 
✔️Протеин: 16.9 гр. 
✔️Мазнини: 6.9 гр. 
✔️Фибри: 10.6 гр. 
✔️Нишесте: 85% от въглехидратите, съдържащи са под формата на нишесте. 
✔️Фосфор: Подпомага здравето на костите, стимулира ефективното усвояване на витамините от група B, намалява симптомите на диария, констипация, нарушено храносмилане, подпомага изчистването на токсините и мускулното възстановяване. Намаленият прием увеличава риска от деменция и болест на Алцхаймер.
✔️Магнезий: Необходим е за енергийния метаболизъм, предаването на нервните импулси и е от съществено значение за нормалната функция на мускулите. 
✔️Мед: Недостигът на мед в организма може да доведе до сърдечно-съдови заболявания.
✔️Желязо: Влиза в състава на хемоглобина и много други белтъчини, участва в окислително-редукционните процеси в организма, а недостигът му води до анемия. 
✔️Манган: Обикновено съдържащ се в големи количества в пълнозърнести храни, този микроелемент е важен за развитието, растежа и метаболизма. 
✔️Цинк: Бори се с оксидативния стрес, простуда и грип, ускорява зарастването на рани, подпомага борбата с акнето, необходим е за балансирането на повечето хормони и нивата на кръвната захар, грижи се за здравето на сърцето и черния дроб, подпомага и мускулния растеж.
✔️Селен: Този антиоксидант е важен за протичането на различни процеси в тялото ви. Ниските нива на селен са свързани с повишен риск от преждевременна смърт и нарушена имунна и умствена функция. 
✔️Витамин B1: Необходим е за нормалното протичане на растежа, работата на сърцето и нервната система.
✔️Фитинова киселина: Основна форма на съхранение на фосфора в зърната. 

Интересни факти за овесените ядки

✔️Витамините и минералите в овесените ядки допринасят за нарастването на мускулната тъкан и предотвратяват натрупването на мазнини. 
✔️Овесените ядки спомагат за нормализиране нивата на холестерол, и имат нисък гликемичен индекс, което ги прави подходящи за хората, страдащи от диабет. 
✔️Не трябва да се употребяват от хора, страдащи от придобита или вродена непоносимост към зърнените култури. 
✔️Ако се консумират в прекалено големи количества, овесените ядки може да увредят тъканта на костите, поради наличието на фитинова киселина. Приет в много големи количества, фитинът извлича калция от костите. 
✔️Овесените ядки се използват като природно лекарство срещу язва и гастрит. Предпазва и от диария и подуване на корема. 

Източници 
https://www.healthline.com/nutrition/foods/oats
Хранителна стойност
На 100 грама
  • Калории = 302 kcal;
  • Протеин = 11 гр;
  • Въглехидрат = 51 гр;
  • Фибри = 8 гр;
  • Захари = 1 гр;
  • Мазнини = 6 гр.
Други продукти от категория:
ЗЪРНЕНИ