Описание
Паламудът е риба от семейство скумриеви. Специалистите разглеждат този морски хищник като близък роднина на рибата тон и скумрията. Тези хищни риби се сгушват в стада и патрулират крайбрежните райони в търсене на храна, като водят стаден живот. Хранят се със скариди, калмари и различни миди. Ползите от консумацията на паламуд за човешкото тяло са неоспорими: много диетолози по света препоръчват да се яде по два пъти седмично. Основният хранителен фактор на сочното месо са протеините. Рибата е особено полезна за нервната система, благодарения на високото си съдържание на омега-3 мастни киселини. Най-често рибата се консумира маринована, сушена, печена на скара или пържена. В паламуда се съдържат минералите малки количества цинк, манган, флуор, фосфор, йод и калий. Освен това, той съдържа някои витамини от група В, витамин А, витамин С и витамин Е.