Патладжанът, в България известен като син домат, е растение от семейството на картофите. Това растение е близък роднина на доматите и на картофите, като произлиза от Шри Ланка. Кулинарната съдба на патладжаните е много тежка. Като хранителен продукт, патладжанът в Европа става интересен едва от XIX век. Преди това той бил недооценен и дори се смятало за причината за някои психични разстройства. Много хора пък го смятали за отровен. С течение на времето, благодарение на откриването на редица полезни свойства, той става популярен не само за готвачите, но и за лекарите. И така, сравнително скорошно проучване на американски учени открило в него наличието на хлорогенна киселина, мощен антиоксидант, който може да "лекува" увреждането на клетките и да намали развитието на свободните радикали в организма. Суровият патладжан има неприятен вкус, но като се сготви, той омеква и получава богат вкус и плътна консистенция. Ако е възможно, не отстранявайте кожата му. Тя е богата на фибри, калий, магнезий и антиоксиданти. Освен това, патладжанът е богат на калций, желязо и витамин А.