Пшеница

Пшеница

Информация за 100 гр.

Калории

Калории = 327 kcal

Протеин

Протеин = 13 гр

Въглехидрат

Въглехидрат = 71 гр

Мазнини

Мазнини = 2 гр

Фибри

Фибри = 12 гр

Захари

Захари = 0 гр

Измерване

Бързо. Анаболно. Вкусно. Изглеждай и се чувствай добре!

100 гр.

Категория
Рецепти
Описание

Пшеницата е най-разпространената в света житна култура.Тя принадлежи към семейството на зърнено-житната култура. Има хиляди сортове пшеница и тяхната класификация е доста сложна, но има само два основни вида - твърда и мека. Историците твърдят, че разликата между двата вида е била известна още от древните гърци и римляни, а вероятно и от по-ранните цивилизации. Отглеждана е първоначално в региона на Плодородния полумесец, но постепенно се разпространява по цялото земно кълбо. В България най-разпространенае т.нар. зимна пшеница, която се използва за производство на хлебно зърно и фураж. Най-благоприятни условия за пшеница в Добруджа. Пшеницата е богата на витамините А,C, B,K и E, както и на минералите - фосфор, манган, селен, цинк, желязо и магнезий. В нея има омега-3 и омега-6 мастни киселини. Здравословните ползи от пшеницата зависят предимно от формата, в която я приемате.

Хранителна стойност
На 100 грама
  • Калории = 327 kcal;
  • Протеин = 13 гр;
  • Въглехидрат = 71 гр;
  • Фибри = 12 гр;
  • Захари = 0 гр;
  • Мазнини = 2 гр.