Едногодишно (рядко двугодишно) растение, което принадлежи към семейството на зелето или кръстоцветните. Археолозите смятат, че родината му са южните райони на Азия. Известно е също, че репичката е била включена в диетата на древните римляни и гърци. И това е абсолютно оправдано, защото подпомага нормалното функциониране на много органи и системи на тялото. След дълго и подробно проучване на състава на репичките учените стигат до извода, че една от основните ползи за здравето е съдържанието на различни фенолни съединения. Основната им стойност е, че те осигуряват антиоксидантна защита на тялото. Ефектът им обаче не се ограничава до това. Така например, те засилват действието на витамин С, намаляват крехкостта на капилярите и поддържат нормалното функциониране на сърдечно-съдовата и храносмилателната системи.