Сладкият картоф, в България известен като Батат, е далечен роднина на картофа. Те преливат от витамини, минерали и фибри и са известни в България от сравнително скоро. В най-голямо количество се срещат витамин А, витамин С и манган. Освен това, съдържат витамин B6, калий, мед и други. Те дължат сладкия си вкус на ензими, които разграждат нишестето във вид захар - малтоза. Въпреки че не е толкова сладка колкото бялата захар, тя може да задоволи апетита ви за захар. Те са добър източник на антиоксиданти като бета-каротин (който се грижи за здравето на очите, дихателните пътища и кожата) и други важни фитонутриенти. Проучванията установяват, че те помагат за намаляването и контролирането на нивата на кръвната захар, и подобряват инсулиновата чувствителност. Почти е невъзможно да сгрешите с начина на приготвяне на сладките картофи, но ако сега ще ги пробвате за първи път - препоръчваме ви ги печени на фурна! И на въпроса, който най-вероятно е в главата ви - да, в сравнение с обикновените картофи, сладките имат по-големи количества микронутриенти, фибри, антиоксиданти и по-малко калории.