Описание
"Свинското е най-търсеното месо в света. Това се дължи на вкусовите му предимства, както и на неговата достъпност (като цена) и участието му в множество рецепти. Универсалността му идва оттам, че различните му части са идеални за различни ястия и са много вкусни. Свинската шунка се прави традиционно от заден или преден свински бут. Тя се приготвя като отделените свински бутове се осоляват много добре и се постават на дъното на „постав“ – специална бъчва за съхранение. В солта те престояват около 40 – 45 дни. След това осоленото месо се изважда и се оставя да съхне. Свинската шукна е богата на витамини от група В, калций, желязо, мед, Витамин D, йод и други полезни елементи. В България под името шунка е наложена и представа за варенопресован колбас от свинско месо, което всъщност не е истинска шунка, но заради дългогодишните потребителски навици, сега този продукт се нарича шунка – класик. Затова, четете етикета преди да си купите свинска шунка!
"