Описание
Какво представляват?
Тиквичките са, може би, най-консумираният зеленчук след доматите и краставиците през пролетта и лятото. У нас има повече от 10 сорта. Младите имат най-добър вкус и са изключително лесни за храносмилане от организма.
Тиквичката е нискокалорична храна и затова може да се добави към менюто на децата страдащи от затлъстяване, в диетата на хора с наднормено тегло, както към менюто на хора, страдащи от храносмилателни проблеми и диабет.
Благодарение на лесната си смилаемост и ниското съдържание на калории, те са един от най-популярните зеленчуци при диети за отслабване.
Идеалният размер е 15 см. Такива тиквички имат тънка кора, и не трябва да се белят преди готвене. Младите и пресни тиквички могат да се консумират сурови под формата на салати. Вкусът им върви чудесно с магданоз, босилек, чесън, розмарин.
Какви витамини и минерали съдържат?
✔️Витамин А: Необходим е за нормалното зрение и здравето на костите, кожата и косата.
✔️Магнезий: Необходим е за енергийния метаболизъм, предаването на нервните импулси и е от съществено значение за нормалната функция на мускулите.
✔️Витамин В6: Необходим е за нормалното функциониране на нервната и имунната система, здравето на кожата, сърцето и бъбреците. Дефицитът му може да доведе до депресивни състояния.
✔️Калий: Подпомага здравето на сърцето.
✔️Витамин С: Той е антиоксидант, участващ в производството на колаген.
✔️Манган: Участва в метаболизма на макронутриентите, в синтеза на глюкоза, синтезирането на холестерол и уреа, както и в изграждането на протеиновата матрица, намираща се в костите, хрущялите и ставите.
✔️Витамин К: Важен за кръвосъсирването, правилната работа на черния дроб и усвояването на калция.
✔️Фосфор: Подпомага здравето на костите, стимулира ефективното усвояване на витамините от група B, намалява симптомите на диария, констипация, нарушено храносмилане, подпомага изчистването на токсините и мускулното възстановяване. Намаленият прием увеличава риска от деменция и болест на Алцхаймер.
✔️Фолиева киселина: Необходима е за нормалното развитие на тъканите и клетъчното делене. Необходимо е да се приема от бременните жени, защото фолиевата киселина изгражда плацентата и костния мозък на ембриона, помага за правилното развитие на мозъка, гръбначния стълб и образуването на ДНК.
✔️Мед: Недостигът на мед в организма може да доведе до сърдечно-съдови заболявания.
✔️Витамин В1: Необходим е за нормалното протичане на растежа, работата на сърцето и нервната система. Той е от критично значение за разграждането на глюкозата, осигуряваща енергия за тялото. Участва и в метаболизирането на белтъците, както и в синтезата на ДНК и РНК.
Интересни факти
✔️Тиквичките могат да се похвалят с няколко антиоксиданта, които могат да осигурят различни ползи за здравето. Най-високите нива се откриват в кората на плода.
✔️Богати са на вода и фибри, две съединения, които могат да подобрят здравословното храносмилане, като намалят риска от констипация и симптоми на различни чревни разстройства.
✔️Фибрите на тиквичките могат да повишат инсулиновата чувствителност и да стабилизират нивата на кръвната захар, потенциално намалявайки риска от диабет тип 2.
✔️Тиквичките подобряват здравето на очите и се грижат за сърцето, като намаляват кръвното налягане и нивата на холестерола.
Източници
https://www.healthline.com/nutrition/zucchini-benefits#TOC_TITLE_HDR_10