Целината е популярна във френската кухня. Например, корените се използват за приготвяне на картофено пюре и различни предястия. Също така, в една от нестандартните френски рецепти, целината се нарязва на малки парченца и се задушава със сметана. Днес, в България, стъблата не само се добавят към салати, но и се запържват, а дори някои хора варят и супи с тях. Съставът на целина е богат на витамини, макро и микроелементи. Както корените, така и листата на този зеленчук съдържат голям брой ценни аминокиселини, като: Валин (една от 8-те основни аминокиселини, които са необходими за синтеза на мускулна тъкан); Изолевцин (контролира нивото на хемоглобина, подпомага работата сърцето и регулира количество захар в кръвта); Триптофан (възстановява нормалното ниво на хормона на радостта серотонин); Аспарагинова киселина (необходима за работата на невроендокринната система).