Зеленият боб (известен също като фасул) е богат източник на витамини А, С и К, фолиева киселина и фибри. Фасулът е бързорастяща бобова култура. Пренесен е в Европа по времето на Великите географски открития. Родината му е Южна Америка. Ползите от него се дължат на наличието на витамини в неговия състав. Той съдържа витамини от групата В, витамин А и витамин С. Има ѝ антиоксидантни свойства, което от своя страна стимулира имунитета на организма. Зеленият фасул има нисък гликемичен индекс, което го прави подходящ за диабетици. Поради голямото съдържание на фибри в зеления фасул, усещането за ситост след консумацията му може да трае много дълго време, което да благоприятства отслабването. Що се отнася до минералите, зеленият фасул е добър източник на калций, желязо, калий, манган и мед. Ето няколко интересни факта за него: 1) Зеленият боб се бере докато бобът е все още в неговата шушулка, преди да узрее напълно. 2)Има повече от 130 сорта зелен фасул 3)Консервите със зелен боб често имат високо съдържание на сол. Ако си купувате консерви, ви съветваме да изплакнете и изцедите консервирания боб. Може би фасулът не е първата храна, която ви идва на ум, когато планирате менюто си, но той може да е е много вкусно и здравословно допълнение към режима ви.