Практична психология

10те най-често срещани разсейвания на работното място, и как да ги превъзмогнем

ation - 2024-01-20T162720.584

10те най-често срещани разсейвания на работното място, и как да ги превъзмогнем

Дали работите от вкъщи, в кафенето или в шумен офис, разсейванията са често срещани в днешната работна среда. В някои случаи, като в креативните задачи, те може да са добро нещо. Това може да звучи странно, но разсейването може да ни помогнат да излезем от креативна блокада. Човешкия мозък има естествена нужда да търси разсейвания.

Въпреки това, средно човек се разсейва всеки 11 минути, и може да отнеме 25 минути докато мозъка се съсредоточи наново върху основната задача – затова трябва да избягваме разсейванията по време на работа.

Според проучване направено от Udemy, разсейванията в работната среда се отразява негативно на продуктивността ни, и в следствие на това хората компенсират като работят по-бързо. Това от своя страна води до повишен стрес и разочарование.

Как да спрем разсейванията по време на работа преди да станат проблем?

Първо трябва да започнем като идентицираме точно какво ни разсейва. Когато знаем как се случва разсейването и какво го причинява, може лесно да се създаде план за да ги превъзмогнем.

Ето 10-те най-често срещани разсейки, и съветите за отстраняването им.

 1. Смартфони

Няма изненадани тук. Някои скорошни проучвания показаха, че средният човек проверява телефона си по 52 пъти на ден, и е лесно да се види защо. Бомбандирани сме от имейли, съобщения и известия. Освен това ние използваме телефоните си за създаване на напомняния, аларми, календари и дневни задачи.

Лесно е човек да се разсея чрез автоматично изваждане на телефона. Въпреки това, не е невъзможно да преодолеем тази нужда. Класическите начини са да се сложим в режим „Не ме безпокой“, или да оставим телефона в друга стая, чанта или чекмедже.

Създаването на определен график на ползване също помага. Например, да се сложи телефона в тих режим по време на работа, и след като е свършена да си дадем 10 минути време за да проверим известията си.

2. Имейли

През 2017-та над 270млрд имейла бяха изпратени по света. Както и при телефоните, изкушаващо е да спрем да работим, за да проверим пощенската кутия и новите съобщения. Обаче ако правихме това по цял ден, нямаше да има време за никаква продуктивна дейност.

Най-лесния начин е да се изключат известията от имейли на телефона. Освен това човек може да е сигурен, че ако има нещо наистина спешно то няма да бъде пратено по имейл, а ще бъде казано лично или в обаждане.

3. Страничният шум

Ослушайте се за момент да видите колко шум всъщност има в средния офис – говорене, машини, тракане, дъвчене и прочие. Дори вкъщи често ни тормози шум от коли и съседи.

Шумът е неизбежен. Ако стане твърде разсейващ за вас е добре да инвестирате в звукоизолиращи слушалки или да се преместите на по-тихо място когато ви е нужно да сте 100% фокусирани. Някои типове музика могат да помогнат за концентрацията, като същевременно блокират шума.

4. Прекъсвания от други хора

Както при шума, този вид разсейване е неизбежно. Едно от най-честите прекъсвания е известното потупване по рамото.

Един начин за предотвратяване на това е да затворите вратата на стаята си, и за добра мярка да оставите един знак на който пише „не ме прекъсвайте“. Ако сте в офис можете да носите слушалки като сигнал че сте заети.

Друга тактика е да планирате тези прекъсвания. Запазете период от деня или календара, в който обръщате внимание на тези запитвания и разговори. Така можете да обърнете пълно внимание на тези хора без да прекъсвате работния си режим.

5. Безредицата

В малки дози безредицата може да стимулира креативния ум. Въпреки това е факт, че неподредената и разхвърляна работна среда намалява концентрацията ни. Тя причинява объркване и ни напомня за всички малки задачи, които не сме свършили, което същевременно ни стресира.

Решението е възможно най-скоро да се почисти и подреди. Премахнете ненужните вещи и хартии.  Дори да не го правите ежедневно, поне трябва да ежеседмично. Въпреки че е досадна задача, определено е по-досадно и стресиращо да гледаме как се натрупва хаоса.

6. Мултитаскинг

Всички сме били виновни в това да жунглираме по няколко задачи наведнъж. Особено ако сте успешни предприемачи си мислите, защо да не правя по няколко неща наведнъж? Истината е че нашите мозъци не умеят да се фокусират истински върху повече от едно нещо.

Мултитаскингът често не ни пести време и не ни прави по-продуктивни, а ни забавя. Преместването на вниманието ни от задача на задача създава убеждението че ги наблюдаваме едновременно. Но неврологът Ърл Милър твърди, че ние не можем да се фокусираме върху няколко неща едновременно, а само да сменяме вниманието си бързо от едното на другото.

Когато сменяме между задачите по този начин сме по-склонни да правим грешки, ограничаваме креативното мислене, и потенциално може да увреждаме мозъка си.

Този навик трябва да се ограничи до малките задачи, които можем да извършваме без да мислим много.

Единия начин е да се раздели деня на сегменти определени за специфична задача. Например, за да напиша тази статия отделих 2 часа специално за това, телефона ми е изключен, а вратата е затворена.

Това е един от по-трудните за превъзмогване лоши навици, защото е приятно чувството че пестим време, но ползите са големи.

7. Глад

Почти невъзможно е да се фокусираме когато стомаха ни ръмжи. За жалост, често хората го засищат с вредна храна защото е бързо и лесно. Отнема доста сила на волята да избегнем доставката на храна или заведението за бърза храна до офиса.

Трябват ни по-здравословни опции за да премахнем глада и същевременно да сме фокусирани и енергични.

Един пример е да заместим солети и снаксове с полезни разядки като бадемите и други ядки. Друг начин е да си направим предварително ядене в кутия от вкъщи. Освен че е по-здравословно, това е и по-евтината опция.

8. Твърде строги правила

В културата е популярно шефовете да поддържат строги правила за това работниците да пристигат точно навреме. Пунктуалността очевидно е важно нещо за всяка успешна фирма.

Въпреки това, според бизнесмена Антъни Ловие, твърде строгите правила могат да доведат до стрес. Ако работниците са твърде разтревожени, и бързат много по време на техният пълен със задръствания път към работа, те започват деня си на лоша вълна. Това води до спад в морала, особено за тези, които пътуват дълго разстояние 5 дена в седмицата. Резултатът е че те пристигат на работа вече разконцентрирани и изморени.

Ловие препоръчва на хората в лидерски позиции да създават работна култура в която се насърчават продуктивните работници и важните играчи. Идеята е, че пунктуалността е важна, но по-важно е представянето.

Също предоставянето на гъвкави графици и опцията за дистанционна работа може да помогне за създаване на качествена и високопродуктивна среда.

9. Срещи

Срещите са известни в офиса с това, че са непродуктивни и разсейващи загуби на време. Хората са разделени от работата си и седят на едно място в течение на един час. Преди да организирате среща помислете дълго дали тя е нужна. В повечето случаи срещата може да се избегне като вместо това комуникирате с екипа си чрез имейл, група или друг инструмент за мениджмънт като Trello.

Ако срещата е нужна, поканете само важните играчи и я направете кратка.

10. Умора от решения

Както гласи едно известно изказване: „Колкото и рационални и извисени се опитваме да бъдем, не може да се вземе решение без заплащането на биологична цена“. Каква цена се има предвид? Взимането на решения и фокусирането ни взима от волята и енергията. Когато сме психически уморени не можем да се фокусираме или да предприемаме нови действия.  

Решението на този проблем е да намалим броя решения, които взимаме всеки ден. Няколко успешни хора, като Барак Обама и Стив Джобс правеха това като се обличаха по един и същи начин всеки ден. Други хора намират успех като подготвят предварително всичките си хранения за деня. Преместването на отговорностите и автоматизирането на простите ежедневни задачи може много да ни улесни и да ни спести енергия.

Разбира се, най-важното е да имаме и качествена почивка без разсейвания.

ИЗТОЧНИЦИ

Think youre multitasking? Think again.

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0