Практична психология

4-те истински причини защо хората отлагат работа, и как да се справим с тях

ation - 2024-01-22T173645.364

4-те истински причини защо хората отлагат работа, и как да се справим с тях

Знаете ли, че думата „procrastinare“ в латинския означава ‘отложено до утре’. Не е ли смешно? Това е точно това, което повечето от нас казват, когато отлагаме нещо!

„Ах, утре ще го направя“… Но както всички знаем, обикновено казваме същото утре и в крайна сметка отлагаме задачата до последния момент или в крайна сметка никога не го правим. Затова отлагането бавно но сигурно отвежда амбицията ни в гроба, ако не направим нищо по въпроса. Нуждата да отлагаме работа е импулс, който хората изпитват и извършват автоматично.

Всеки път, когато отлагате работата си, вие укрепвате този импулс и той става навик на мозъка. Един ден забелязвате колко вътрешна съпротива усещате към практически всякакъв вид работа, без значение колко просто е задачата. И тогава хората се самоопределят като мързеливи.

Но истината е, че не отлагаме от мързел. Отлагането на работа има тотално различни психологични причини. Вкоренено е в съзнанието ни. Но преди да се потопим в 4-те истински причини защо отлагаме, искам да разкажа за основната концепция, която е в корена на това, защо хората отлагат.

Безкрайната битка: настоящето себе си срещу бъдещето

Отлагането може най-добре да бъде описано като поведение срещу вашата по-добра преценка. Когато правиш „Х“ когато знаеш, че трябва да правиш Y. В тези моменти, вашето настояще „Аз“ не се съобразява с вашето бъдещо „аз“.

На практика всичко имаме две версии на себе си. На първо място, имаме „бъдещото Аз“. Тази версия си поставя цели и мечтае колко страхотно и успешно ще бъде нашето бъдеще. Тази версия също така осъзнава стойността на упоритата работа, последователността и бачкането.

Другата част от съзнанието е „настоящото ни Аз“ , която е отговорна за това, всъщност да извършва работата. Проблемът е, че сегашното ни “аз” предпочита моментното удовлетворяване, а бъдещето ни “аз” предпочита да изпълни целите си успешно в бъдещето. Това води до сблъсъка между двете.

 Докато част от мозъка ми сега иска да гледа филми или да играе игри, другата иска да завърши тази статия. Но само сегашното “аз” може реално да свърши работата.

Когато настоящото и бъдещето ни „аз“ не са в съгласие, започваме да се поддаваме на незабавни удовлетворения като социални медии, Netflix, видео игри, или други разсейващи фактори, които ни карат да се чувстваме добре в момента.

С други думи, това ни кара да отлагаме работата. И все пак, понякога настоящето и бъдещето ни аз са в пълно съгласие помежду си. Това става когато сме напълно целенасочени и мотивирани да свършим работата си. В тези моменти действията ни най-накрая отговарят на нашите амбиции. Това в никакъв случай не е случайно.

След като изброим 4-те причини за отлагане в тази статия, ще изброим и начини да стигнем това мотивирано състояние, в което двете части на ума ви са в съгласие.

Те са базирани на принципа на да угаждаме на сегашното ни “аз”. И разбира се, ще споделя някои стратегии и техники, които служат като антидоти за отлагането. По същество, чрез прилагане на тези техники, можете да започнете да се справяте с импулса да отлагаме.

Причина #1: Липсата на яснота

За повечето хора отлагането е въпрос на недостатъчен яснота. Когато ви липсва яснота за това какво точно трябва да се направи, кога точно трябва да се работи по него, как трябва да се направи ефективно, и защо трябва да се направи изобщо, тогава се надига импулса против работата. Толкова е просто. Веднага щом някой от тези фактори е неясен, мозъкът ви ще започне да ви казва, че е твърде трудно, твърде неудобно и ще коства твърде много енергия, за да работите по вашите задачи. И тогава ще започне да ви убеждава да правите нещо по-лесно, като гледане на сериали. Настоящето ни „аз“ просто не се чувства добре работейки, когато всички (или някои) от тези елементи са неясни.

Нашият мозък е пригоден от природата да пести енергия, и да избегне неудобни, непознати ситуации. А когато ни липсва яснота относно работата ни и целите ни, създаваме много неудобна, енергийно консумираща ситуация за мозъка.

Каква е алтернативата? Първият ни инстинкт е да направим нещо по-просто и по-познато, което не ни хаби толкова много енергия. Да направим всичко друго, освен да работим върху това, над което трябва да работим. Затова е изключително важно да започнете да създавате яснота за работния процес, за да премахнете триенето, което причинява отлагането.

Как да създадете яснота, за да спрете отлагането

Може би целта ви е да се мине предстоящ изпит. В този случай просто „учене за вашия изпит“ е твърде неясна и абстрактна цел. Ще изпитате много съпротива и е много вероятно, че ще отлагате тази задача. Ключът е да се въведе прецизност. Много прецизност.

Вместо да си кажете „днес ще уча“, създайте план за битка, който не оставя място за съмнение.

Например, кажете си: „От точно 09:00 до 11:00 ще изуча глава 4, а от 15:00 до 18:00 ще изучавам глава 5“. По този начин, вие знаете точно какво и кога да направите. Прости и лесни промени като тези, ще ви помогнат истински да преодолеете отлагането.

Уверете се, че сте отстранили всяка една от неизвестните в уравнението. Идеята е да знаете точно какво ще се върши днес, така че задайте няколко конкретни цели за деня. Знайте как точно да направите нещо ефективно, и запишете стъпка по стъпка всички задачи, които трябва да се изпълнят. И най-важно трябва да знаете защо точно трябва да го направите.

Въпреки че звучи като твърде много, тези стъпки всъщност опростяват целия процес. Когато опростите процеса и премахнете цялото триене, ще бъде много по-лесно да спрете да отлагате и да започнете да работите.

Причина #2: Липса на мотивация

Освен липсата на яснота, друга много често срещана причина, поради която хората отлагат е, че им липсва мотивация. Когато не се чувствате мотивирани да направите нещо, вие ще усетите толкова много съпротива, че все едно трябва да влезете в ринг с Майк Тайсън.

Въпреки добрите ни намерения и амбиции, често отлагаме работата си и избираме незабавнанаграда пред  бъдещите награди. Това е концепцията, която учените по човешко поведение наричат „времево несъответствие“. Хората не усещат желание да вършат работа в настоящето, ако тя е важна чак в бъдещето.

Причината, поради която нашето сегашно аз не се съобразява с нашето бъдеще, е фактът, че настоящия ни мозък свързва сегашната дейност с твърде много усилие, а заместващата дейност с твърде много удоволствие. Нашето настояще „Аз“ би предпочело да се пригоди към незабавното удовлетворение на отлагането, вместо да се труди за закъснялото удовлетворение, което идва от изпълнението на задачата. Когато това се случва на нас, ние обикновено го наричаме „липса на мотивация“.

За да се създаде необходимата мотивация, за да спрете отлагането и да започнете да работите, препоръчвам ви да използвате две стратегии. Първо, трябва да започнете да създавате незабавни последици от отлагането, така че мозъка ви да усети на момента болката от несвършената задача. Трябва да стигнете до точка, в която отлагането на действия става по-неприятно, отколкото предприемане на действия.

Можем да направим това, като се съсредоточим върху всички начини, по които нашите финанси, здраве, бизнес растеж, личен растеж, взаимоотношения и самооценка ще пострадат, ако не свършим тази работа навреме. Помислете си колко ще ви коства във всички тези основни области на живота, ако не успеете да предприемете последователни, и ефектни действия за да постигнете целта си. Негативната визуализация може наистина да остави емоционален ефект в съзнанието. Това е едно нещо, което ще генерира необходимата мотивация да започне работа веднага.

Втория начин за вдигане на мотивацията е да променим нашето психическо състояние. Състоянието на ума определя точно как мислим, какво чувстваме и как действаме в рамките на момента. Когато ни липсва мотивация, ние обикновено сме в лошо състояние на ума.

За да се противопоставим на това, ние трябва да „хакнем“ нашето душевно състояние, като правим определени навици и дейности.

Например, направете кратко упражнение, или лицеви упори, за да повдигнете пулса си и да стимулирате потока на кръв към мозъка. Може да направите и дихателни упражнения, медитация, или студен душ. Има мнозина малки дейности, които ни мотивират. Ако започнете със дейностите, които работят за вас, преди да се усетите, ще попаднете във върховното състояние на ума нужно за качествена работа и мотивация.

Причина #3: Страх

Страхът е огромна причина за отлагане. Но повечето хора нямат представа, че страхът е причината да отлагат. Страхът ни измисля извинения и възможни ситуации, чиято цел е да ни върне обратно в зоната ни на комфорт.

Той кара хората да се откажат от предприемането на каквито и да е рискови дейности, като писане на книга, търсенето на нова работа или започването на нов проект. Страхът е това, което ви казва, че вече е твърде късно да напишете този блог или да запишете това видео, така че по-добре да не правим нищо и да превъртаме през социалните медии.

Той преувеличава рисковете и последствията от провала до такава степен, че страхът от провала ни пречи да предприемем действия.

С други думи, страхът ни спира да постигнем най-добрите неща в живота, без дори да го осъзнаваме.

Как да преодолеем страховете си, за да спрем отлагането

Първо, идентифицирайте страховете си и ги запишете на хартия. Чрез идентифициране и записване на вашите страхове вие правите голяма стъпка към преодоляването им. Може да прозвучи странно, но щом видиш страховете си написани на хартия, вече изглеждат нелепи.

Второ, идентифицирайте и запишете реалистичния най-лош сценарий. Отново, като поставим най-лошия си сценарий на хартия, той започва да става по-малко смущаващ. Освен това, като записвате най-лошия си сценарий в момент, в който сте напълно спокойни и рационални, наистина сте уверени, че е реалистичен. Това е много по-добро от преувеличения сценарий, който съзнанието ни започва да създава под въздействието на емоции.

Прилагайте тези принципи и ще стане по-лесно да танцувате със страховете си и да предприемете действия въпреки това. Колкото повече предприемате действия, толкова повече ще забележите, че страховете ви отслабят. Помнете, че действието е противоотрова номер едно на страха.

Причина #4: Липса на инерция

Според законите на физиката, обект, който вече е в движение, изисква много по-малко сила, за да се поддържа в движение, в сравнение с това да се задвижи нещо неподвижно.

Ако някога сте бутали зацепила кола знаете за какво говоря. Началото е най-трудното. Трябва да напънете с цялата си сила и воля, за да накарате колата да се движи. Но след като сте успели да направите това, не е толкова трудно да бутате колата напред. Това работи точно по същия начин, когато става въпрос за продуктивността и работата.

Ако вече предприемате някои начални действия (без значение колко малки), е много по-лесно да продължите да предприемате действия или дори да увеличите темпото. Обаче, когато не предприемаме действия ние сме като стационарен обект. Според законите на физиката отнема много повече усилие да започнем нещо.

Колкото по-дълго чакаме да съберем инерция, толкова по-силен ще бъде вътрешният глас на съпротивата.

Затова е изключително важно да умеем да започваме. Щом имаме инерция, не искаме да спираме. Не искаме да отлагаме. Искаме да действаме, да действаме, да действаме и да правим неща.

Как да създадем началната засилка?

Когато създаваме инерция, трябва да държим нещата възможно най-прости и лесни. Един пример е 15-минутното упражнение. Нека ви обясня 15-минутното упражнение:

Стъпка 1: Изберете задачата, върху която трябва да работите.

Стъпка 2: Настройте таймер за 15 минути.

Стъпка 3: Работете 15 минути върху задачата.

– Това е всичко. Просто e, нали?

Идеята на 15-минутното упражнение е да започнем да се движим, като просто работим за ограничен период от време. От неподвижно състояние отиваме в инертно състояние.

Всеки може да се накара да работи за 15 минути и затова е толкова ефективно за набиране на инерция. Този метод избягва съпротивлението на мозъка ни като заобикаля чувството за пренатоварване и страха от работа. Истинския номер на това упражнение е, че вероятно няма да спрете след края на 15-те минути. Всъщност е много по-вероятно да продължите. Вече полагаш усилия. Вече си в движение. Ума ни има нуждата да завърши задачата, особено щом така или иначе вече я е започнал.

Сега го приложете

Четенето на стратегии против отлагането е едно нещо, но прилагането им е съвсем друго! Най-добрия начин за научаване и използване на тези тактики е да ги приложите още днес.

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0