Бизнес

6 начина да започнете да инвестирате с малко пари

ation - 2024-01-20T162526.294

6 начина да започнете да инвестирате с малко пари

Инвестирането дори на много малки суми може да пожъне големи награди. Ето 7 начина, по които можете да започнете да инвестирате ефективно с малко пари днес.

За много хора думата „инвестиране“ призовава изображения на мъже в костюми, наблюдаващи обмяната на милиони долари на фондова борса.

Тук съм, за да ви кажа че не е нужно да сте на Уолстрийт, за да започнете да инвестирате. Няма проблем дори за хората с малко капитал. Дори и да имате само няколко долара, парите ви ще растат със сложна лихва при правилна инвестиция.

Ключът към изграждането на богатство е да се развият добри навици – като редовното изкарване и спестяване на пари всеки месец. Разменете кафенето от бара с кафето приготвено у дома и вече можете да спестите повече от 50 лева на месец.

След като имате малко пари, с които да играете, можете да започнете да инвестирате.

През 2020 г. можете да получите данни, такси или пица с едно кликане на смартфона. Инвестирането не е по-различно. Ако можете да автоматизирате сметките си, защо не и вашите инвестиции? Също толкова лесно е.

Дали ще е с робот-съветник или спестовна сметка, можете да накарате парите си да работят, докато вие играете. С приложение за търгуване във фондова борса можете да играете с малко пари и да научите ценни уроци по инвестиране в същото време.

Инвестирането не трябва да е страшна дума. С толкова много различни опции, инвестирането за начинаещи е по-лесно и по-лесно от всякога.

Скоро ще усетите колко хубаво е усещането за разрастване на парите.

Ето седем прости начина да стигнете до там:

1. Опитайте подхода на „спестовен буркан“

Спестяването на пари и инвестирането са тясно свързани. За да инвестирате пари, първо трябва да спестите малко. Това ще отнеме много по-малко време, отколкото си мислите, и можете да го направите в много малки стъпки.

Ако никога не сте били спестяващия тип, можете да започнете, като спестите само 10 лева на седмица. Това може да не изглежда много, но в течение на една година, става дума за над 500лв.

Опитайте да сложите 10 долара в буркан, кутия за обувки, малък сейф, или нещо подобно. Макар че това може да звучи глупаво, често е необходима първа стъпка. Влез в навика да харчите малко по-малко, отколкото печелиш, и да вмъкнете спестяванията на сигурно място.

Електронният еквивалент на буркана за бисквитки е онлайн спестовна сметка. Парите могат да бъдат изтеглени бързо, ако имате нужда от тях, но не са свързани с дебитната ви карта. След това, когато средствата ви са достатъчно големи, можете да ги извадите и да ги преместите в някои действителни инвестиционни средства.

Започнете с малки суми пари, докато се почувствате по-комфортно с процеса. Може би  ще бъде въпрос на малки решения, като това дали да поръчаме храна или да готвим някои вечери.

2. Пробвайте услугите на робот-консултант

Робот-консултантите навлязоха в инвестиционния сцена преди около десет години и правят инвестициите възможно най-прости и достъпни. Не е нужно да имате предишнен опит в инвестиране, тъй като те поемат вземането на инвестиционни решения.

Първоначално те задават няколко прости въпроса, за да определят вашата цел и толерантност към риска и след това инвестират парите във високо диверсифициран нискотарифен портфейл от акции и облигации. Робот-консултантите след това използват алгоритми, за да ребалансиране на портфолиото ви спрямо промени в пазара.

Няма по-лесен начин да започнете в дългосрочен план. Повечето от тези инструменти изискват по-малко от 800 лева, за да започнат да инвестират и да налагат много скромни такси въз основа на размера на вашата сметка. Всички предлагат автоматизирани инвестиционни планове, които да ви помогнат да увеличите баланса си.

Ако има недостатък на тези услуги, то това е цената. Повечето от тях начисляват годишна такса, равна на малък процент от вашия баланс. Средната за отрасъла е около 0,25%. Така че, ако инвестирате 10 000 лева, ще плащате 25 долара годишно. Това не са много пари, но започва да се натрупва, ако съберете стотици хиляди.

Важно е да се отбележи, че таксите за робот-съветниците са допълнителни към стандартните такси, начислявани от борсово търгуваните фондове (ETF), с които робота търгува, за да съставят вашия портфейл. Можете да избегнете плащането на таксите за robo-advisor, като създадете свой собствен портфейл от борсови фондове или взаимни фондове, но за по-голямата част от хората, това е много допълнителна работа и отговорност.

За да обобщя, според мен робот-консултантите са достатъчно евтини и си заслужават.

3. Започнете да инвестирате на фондовата борса с малко пари

Когато става въпрос за инвестиране на фондовия пазар, разходите често са бариерата за навлизащите. Трябват пари за да се правят пари, нали?

Вече не. Интернета улеснява потребителите да започнат с много малко авансови средства. Това означава, че можете да поставите само няколко лева, за да се запознаете с инвестирането, преди да се ангажирате с по-големи отговорности. Това е чудесен начин да научите за инвестирането, като същевременно излагате много малко пари под риск.

Днес има все повече опции, които са отворили врати за ново поколение инвеститори – те позволяват да започнете броени левове, тренировъчни сметки и такси без търговски комисиони.

В миналото борсовите брокери начисляваха комисионни по няколко лева всеки път, когато сте купували или продавали акции. Това направи непосилно да се инвестира дори в един склад с по-малко от стотици или хиляди долари. Всъщност платформите без комисионни станаха толкова успешни, че принудиха дори големите инвестиционни фирми да намалят своите такси.

Плюс възможността да инвестирате в компании с частични акции е уникална възможност. С частични акции, това означава, че можете да диверсифицирате портфолиото си още повече, без огромна инвестиция. Вместо да инвестирате в пълна акция, можете да си купите част от акция. Ако искате да инвестирате в акции на висока цена като Apple например, можете да го направите за няколко долара вместо да разчитате цената за един пълен дял, който в този момент е над 116 долара.

4. Потопете пръстите си в пазара на недвижими имоти

Вярвате или не, вече не се нуждаете от много пари или добър кредит, за да инвестирате в недвижими имоти. Една нова категория инвестиции, позната като „crowdfunding на недвижими имоти“, позволява притежаването на частични акции на големи търговски имоти, без главоболието от това да си хазаин.

Колективното финансиране на инвестиции в недвижими имоти изисква по-големи минимални инвестиции от робот-консултант (например 10000лв вместо 800). Те също са по-рискови инвестиции, защото ще се влагат всички тези пари в един имот, а не диверсифициран портфейл от стотици индивидуални акции.

Но един плюс е че притежавате истински физически имот, който не се влияе напълно от фондовата борса.

Инвестирането в недвижими имоти чрез платформа за колективно финансиране носи разходи, които не бихте платили, ако си купите сграда сами. Но тук предимствата са очевидни: Споделяте разходите и риска с други инвеститори и не носите отговорност за поддържането на имота (или дори за това да попълвате документи, за да го купите!)

Мисля, че колективното финансиране на недвижими имоти може да бъде интересен начин да научите за инвестирането в търговски недвижими имоти и също така да разнообразите активите си. Не бих сложил всичките си пари в тези платформи, но те правят интересна алтернативна инвестиция, особено в тези времена на безпрецедентна нестабилност на пазара и ниските доходности на облигациите.

5. Инвестирайте парите си във взаимни фондове с ниска първоначална инвестиция

Взаимните фондове са инвестиционни ценни книжа, които ви позволяват да инвестирате в портфейл от акции и облигации с една единствена сделка, което ги прави идеални за нови инвеститори.

Проблемът е, че много компании за взаимни фондове изискват първоначални минимални инвестиции от 1000лв до 10000лв. Ако инвестирате за първи път с малко пари за, тези минимални суми може да са извън обсега ви. Но някои компании за взаимен фонд ще се откажат от минимума на сметката, ако сте съгласни да автоматични месечни инвестиции.

Автоматичното инвестиране е обща характеристика на взаимния фонд. Доста често те са създадени от опитни и успешни инвеститори, на които можете да се доверите да изберат печеливши инвестиции.

6. Безопасна инвестиция в ценни книжа на трезора

Малцина дребни инвеститори започват инвестиционния си път с ценни книжа на държавната хазна, но вие можете. Никога няма да забогатеете с тези ценни книжа, но това е изключително безопасно място да паркирате парите си – и да спечелите поне малка лихва– докато не сте готови да поемете по-висок риск за по-висока възвръщаемост на инвестициите.

Ценни книжа, известни също като спестовни облигации,са лесни за покупка и не изискват голям капитал.

За съжаление, печалбите от тези книжа днешно време стават все по-малки и не се знае кога това ще се промени. Това ги прави добро място да държите парите си за съхранение, но не и печеливша инвестиция.

За заключение, има много начини да започнете инвестирането с малко пари. Днес има безброй сайтове, платформи и приложения, които улесняват инвестирането все повече и повече. Единственото което трябва да направите е да започнете от някъде. След като направите това, ще става все по-лесно и ще придобиете ценен опит и печалба – бъдещият ви аз ще ви е дълбоко благодарен.

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0