Практична психология

Защо не трябва да правим това, което обичаме, а да инвестираме в него?

ation - 2024-01-22T163732.977

Защо не трябва да правим това, което обичаме, а да инвестираме в него?

Защо не трябва да правим това, което обичаме, а да инвестираме в него? Отговорът на този въпрос идва от известният милионер Робърт Кийосаки, който е написал популярната книга “Богат татко, беден татко“, даваща финансови съвети на читателите, които искат да забогатеят. В тази аудио статия ще Ви запознаем с основните грешки, свързани с това, което обичаме да правим, според този предприемач, които пречат на хората да станат истински богати.

Първата грешка е, че не оценяваме времето, което ни е дадено. Повечето хора са запознати с идеята за активи и пасиви, но не разбират, че времето може да е най-ценният им актив или най-вредният за финансовото им благополучие пасив. Робърт Кийосаки смята, че много хора, правейки това, което обичат, губят ценно време, което могат да използват, за да трупат знания и пари. Още по-опасно е, ако това, което харесваме да правим, не е свързано с нищо продуктивно, а единствено със забавлението ни. Според предприемачът хората не разбират, че могат да използват времето си, за да правят натрупвания, което ще им помогне по-късно да правят нещата, които обичат. За да бъде времето ни актив, а не – пасив, Робърт Кийосаки смята, че е нужно всеки да вземе решението да използва свободните си мигове, за да учи и да работи. Ето защо според него ние трябва не да отделяме време сега за нещата, които ни харесват да правим, а да инвестираме в знания, които по-късно ще ни дадат по-голяма свобода, повече време и финансова възможност да се отдадем на нещата, които обичаме.

Втората грешка, която предприемачът открива, е, че хората са принудени да отделят много време за трупането на знания, които им влияят негативно, а не позитивно. Според него учебните институции се занимават главно с превръщането на учениците в работници, а не – в предприемачи. За Робърт Кийосаки най-важното знание е това за парите, за личностното развитие и за диференцирането на менталната нагласа на работника от тази на даващия работни места. Ето защо за него е от особено значение колкото може по-рано хората да осъзнаят, че ще могат да правят много пари, когато разберат как работят парите – знание, което само богатите притежават. Робърт Кийосаки смята, че ако например един човек се интересува от биология, но и желае да притежава много средства, той трябва да отдели повече време, за да разбере как може да монетизира своите знания в дадената област и дори как да изкарва пари в различни от интересуващата го област, които да инвестира в това, което обича, вместо просто да трупа знания по биология.

Тук се въвежда и третата грешка, която Робърт Кийосаки възприема като една от най-големите причини за неуспеха на хората да забогатеят. Всички сме чували фразата “Ако правиш това, което обичаш, няма да работиш и един ден в живота си“, но предприемачът смята, че именно това отношение към работата ни пречи да станем истински богати. Според него, ако хората се съсредоточат върху това, което обичат, могат да изкарват пари и дори да бъдат успешни, но много рядко ще натрупат големи богатства. Това е така, защото липсва осъзнатостта, че за да стигнете там, където искате, ще Ви се наложи да учите неща, които не са Ви интересни. Робърт Кийосаки дава пример със собствения си живот, докато изяснява този принцип, обяснявайки, че му се е налагало например да ходи на курсове, за да разбере данъчната система, и да се свързва с хора, за да осъзнае как работят инвестициите с недвижими имоти. Предприемачът признава, че рядко е намирал научаването на тези неща за интересно занимание, но е осъзнал, че тези знания са му нужни, за да разбере как работят световната икономика и парите и как да ги използва в своя полза. Тъй като много хора не са склонни да трупат знания, които не са им пряко интересни, инвестирайки в бъдещето си, никога не успяват да достигнат финансовото ниво на истински богатите. 

Четвъртата грешка, която Робърт Кийосаки открива у хората, които искат да забогатеят, но не успяват, е, че дори когато са достигнали известна финансова независимост и директно и индиректно инвестират в това, което обичат, тези хора понякога отказват да вършат работа, която е свързана със смисъла на дейността им. Предприемачът отново дава пример със собствения си живот, за да изясни тази си гледна точка. Той обяснява, че всъщност не обича да пише книги, но и разбира, че трябва да го направи, защото е посветил живота си да се образова и да образова другите за сферата на парите. Книгите са начин да популяризира себе си и бранда си, да натрупа авторитет пред читателите и да разпространи идеите си по ефективен начин. На практика, той става известен чрез книгата си “Богат татко, беден татко“, въпреки че самото преживяване да напише и издаде книгата, не му е било напълно приятно. Робърт Кийосаки обаче казва, че да пише книги е свързано със смисъла на работата му, затова е нужно да го прави, макар и това да не му носи удоволствие. Той игнорира моментното си желание за забавление, за да инвестира в по-късния си успех.

Петата грешка, която Робърт Кийосаки открива у хората, които искат да забогатеят, но не успяват, е, че преследват това, което и всички останали. Много хора например искат да инвестират на стоковата борса или да купуват биткойни – дейности, от които могат да се изкарат пари, но и такива, които много други хора правят и които са станали толкова популярни и лесно достъпни, че хората рядко правят задълбочени проучвания, преди да започнат да се занимават с тях. Според Робърт Кийосаки истинските пари се крият в сферите, които изискват повече знания и натрупвания, които не са толкова популярни. Той отново дава пример със собствения си живот, казвайки, че големите пари от стоковата борса често идват не от купуването и продаването на акции, а от въвеждането на една фирма на стокова борса и умението да изкарваш пари от акциите, които се предлагат от съответната компания. Това е умение, което малко хора имат, изискващо години натрупвания на знания и пари. Ето защо според Робърт Кийосаки хората трябва да пренебрегнат популярните и лесни начини да изкарват пари и да инвестират в непопулярни методи да трупат богатство.

Последната и шеста грешка, която Робърт Кийосаки посочва като причина хората да не забогатяват, е, че не разбират идеята за ликвидността на парите. Според него повечето хора предпочитат да държат парите си в брой, в банкова сметка или в акции, защото така имат най-лесен достъп до тях. По този начин има по-малък шанс да са на загуба финансово и се чувстват по-сигурни. Парите им са по-ликвидни, но и по този начин не печелят много от тях. Според предприемача, колкото повече рискове поемаме и инвестираме парите си в по-малко ликвидни активи, толкова повече шанс имаме да станем богати. По-малко ликвидни активи, които според Робърт Кийосаки носят богатство, са например бизнеси и имоти. Тъй като тези неща са по-трудни за обръщане обратно в пари, ако нещо се обърка, от например акциите, хората се съсредоточават върху развитието им, което по-късно носи истински богатства. Това отново води до заключението, че хората трябва да игнорират нуждата си за сигурност и да инвестират в рискове, които могат да им донесат по-големи печалби.

Това бяха шестте грешки, които Робърт Кийосаки открива у хората, които правят това, което харесват, вместо да инвестират в бъдещото си, и затова не забогатяват. Нека обобщим неговите възгледи. Първо, хората трябва мъдро да избират за какво използват времето си. Второ, човек трябва да осъзнае нуждата за монетизиране на вече получените по традиционния институционален метод знания. Трето и четвърто, за да може да стане истински богат, всеки трябва да осъзнае, че ще му се наложи да трупа знания и да прави неща, които не са му изначално интересни, за да може да печели много пари. Пето, Робърт Кийосаки препоръчва хората да търсят непопулярните начини за забогатяване и шесто, предприемачът твърди, че колкото по-голям е финансовия риск на един актив, толкова повече пари може да донесе той. Ето защо не трябва да правим, това, което обичаме, а да инвестираме в него. Да не гоним сегашното си благополучие и сигурност, а да се борим за бъдещето си. Последваме ли съветите на Робърт Кийосаки за как ефективно да правим това, то ние със сигурност ще имаме по-големи шансове за натрупването на знания и умения, които ще ни донесат богатство.

Robert Kiyosaki YouTube Channel

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0