Психология и психично здраве

Допамин: Какви опасности крие и как да ги избегнем?

Dopamine cheimcal formula

Допамин: Какви опасности крие и как да ги избегнем?

Имате ли вреден навик, от който искате да се отървете, но все не намирате силите да го направите? Може би обичате да си похапвате нездравословна храна, да гледате телевизия прекалено дълго време, или не можете да се отделите от Фейсбук? За тези и много други лоши за нас действия е отговорен допаминът. Тази статия ще Ви представи какво представлява той и как можете да го използвате във Ваша полза.

Действие на Допамина

Допаминът е невротрансмитер, който отговаря за желанието ни да извършваме различни дейности. Заради него ни е по-лесно да седим с часове пред електронните ни устройства, без дори да усетим как времето лети, но когато трябва да свършим нещо, което изисква повече труд, като например учене или работа, губим всякакво желание да го направим. Това е ефектът на пренасищането на нашия организъм с допамин. 

Първо, за да ви представим нагледно как този невротрансмитер влияе на мозъка, ще ви споделим резултати от проучване, направено върху плъхове. Учени поставили електроди в главите на животните, свързани с тази част от мозъците им, които отговарят за системата им за възнаграждение, продуцираща допамин.

Сложили и копче в клетките на плъховете. Всеки път, когато животните натискали това копче, учените стимулирали производството на допамин в плъховете. Резултатът бил, че животните развили невероятно силно желание за веществото и не спирали да натискат бутоните с часове. Плъховете отказвали дори да ядат и спят и преставали да натискат бутона едва когато припаднат от изтощение.

След това учените решили да проведат обратния експеримент – с помощта на електродите в мозъците на животните, блокирали производството на допамин, като част от вродената в плъховете система за възнаграждение. В резултат, животните станали толкова летаргични, че спрели да се хранят, да пият вода и да искат да се репродуцират. Били изгубили желание да правят каквото и да било. Ако обаче храната била поставена директно пред тях или в устите им, те й се наслаждавали, но нямали мотивацията да си я набавят сами. Този експеримент доказва, че жаждата и глада, които всяко живо същество изпитва, не са толкова силни стимули, колкото нуждата ни от допамина, който мозъкът ни произвежда, щом се нахраним и пием вода.

Експериментът с плъховете показва доста радикални страни на зависимостта от този невротрансмитер. Въпреки това ние можем да открием подобни закономерности и в нашия живот. Всъщност една от най-важните характеристики, по които нашият мозък подрежда приоритетите ни, е колко допамин съответното действие би ни донесло. Ако нещо би ни донесло малко от този химикал в мозъка, ние бихме имали и малко мотивация да го направим. Но ако нещо ни носи голямо количество от невротрансмитера, ние ще имаме мотивацията да го повтаряме отново и отново.

Сигурно вече сте се запитали кои дейности освобождават допамин в мозъка ни. Отговорът е – всички активности, които биха ни донесли някакъв тип награда. Но ако знаем, че съответното ни действие няма да ни донесе наградата веднага, мозъкът ни изпуска много по-малко от него. Например, преди да изядете някоя вкусна, но вредна храна, тялото ни произвежда голямо количество от невротрансмитера, защото очаквате, че съответното ястие ще ви накара да се чувствате добре, въпреки че всъщност ви вреди.

Това е така, защото мозъкът ни не различава дали активностите, които награждава с този химикал всъщност са лоши за нас. Той просто иска да произвежда още от невротрансмитера. Пример за това са хората, пристрастени към наркотиците. Те осъзнават, че действията им са вредни за тях, но тялото им вече е свикнало на високите нива на невротрансмитера, които наркотичните вещества носят.

Трябва обаче да сме наясно, че почти всичко, което правим, дори да пием вода, освобождава този химикал в телата ни. Най-много от невротрансмитери получаваме обаче, когато това се случи случайно – например, ако спечелим в казиното. Дори, ако до преди това само сте губили пари, мозъкът ви ще очаква, че всеки момент ще спечелите, което е свързано с високото ниво на производство на допамин.

В днешно време ние сме обградени от неща, които карат нивото на допамин в мозъците ни да е на по-високо от нормалното. Пример за това са социалните медии, видео игрите, музиката и други подобни. Всяко едно от тези действия ние свързваме с получаването на някаква награда. Постоянно проверяване на телефона дали сме получили съобщение е нашия човешки еквивалент на натискането на бутона от плъховете, за да може мозъка да произведе този химикал.

Най-вероятно бихте се запитали защо това е проблем. Както, когато един човек често употребява спиртни напитки, му е необходимо по-голямо количество алкохол, за да се напие, така и мозъкът ни свиква на неестествено високото ниво на допамин и го възприема за нормално. Затова и се нуждае да го поддържа. Поради тази причина неща като вършене на работа, учене, четене на книги, почистване, които произвеждат по-малко количество допамин, ни стават скучни и все по-трудно бихме се мотивирали да ги направим. Вместо това предпочитаме действия като гледане на телевизия и ровене в социалните медии, които ни носят много от невротрансмитера.

Допамин и Вредни Навици

Нашите навици ни носят ползи в две направления – физическо и емоционално. Например, гризането на ноктите или тютюнопушенето могат да бъдат начини физически да се справим със стреса. Прекарването на време с хора, които ни дърпат назад, понеже нямаме какво да правим, пък спада към емоционалното справяне със скуката. И в двата случая, нашият мозък отделя допамин, който противодейства на скуката и ни кара да се чувстваме добре в краткосрочен план; това е т.нар. “полза” от съществуването на навика.

Всеки навик, който имаме (лош или добър), е част от живота ни, защото ни носи някаква полза. Проблемът с лошите навици е, че те ни вредят извън конкретната полза, която носят.

Лошите навици са големи пречки по пътя към постигането на нашите цели, включително и мечтаното тяло. Те често са загуба на време и енергия и могат да ни навредят физически и психически. Причините за възникването на лошите навици са основно две – стрес и скука. Всичко – от това да си дъвчем химикалката, да си купуваме тонове ненужни неща, до това да прекарваме безумни часове в гледане на един и същ сериал за пети път или да разглеждаме Фейсбук – е продукт на стреса и скуката в живота ни. Нашият мозък се нуждае от допамин, за да им противодейства.

За щастие, има и много по-добри начини да се справяме с тези два проблема, които да ни донесат дългосрочно удовлетворение и да ни направят по-щастливи. Тази тема е застъпена в новата ни книга – Интуитивно Хранене: Живот БЕЗ Диети, затова тук ще ви дадем само няколко генерални насоки. Първата и най-важна е:

✔️ Започнете с малки стъпки!

Ако искате да откажете цигарите, например, не ги спирайте веднага. Започнете като постепенно намалявате броя цигари на ден, докато след няколко месеца няма да има и следа от желанието ви да пушите. Започвайки стъпка по стъпка е най-сигурният начин да се справите с всеки проблем дълготрайно и да изградите устойчиви навици. Разбира се, съществуват и изключения, но това е начинът, който работи за повечето хора. Това е така, защото постигайки малките си цели, независимо от това колко незначителни са те, мозъка ви ще освобождава този невротрансмитер и това ще ви мотивира да продължавате да работите в тази посока.

Искаме да споделим с вас и един начин да се справите с допаминовата интоксикация. За да престанат действията ви да са зависими, или поне да станат по-малко зависими, от желанието на мозъка ви да произвежда високи нива на този невротрансмитер, трябва да се подложите на допаминов детокс. Изберете един ден, в който няма да правите нищо от това, което ви носи много от невротрансмитера и по този начин ще помогнете на неврорецепторите си да се възстановят. През този ден не ползвайте интернет, електронни устройства, не слушайте музика и не яжте вредни храни. Вместо това се разходете навън, медитирайте, помислете за живота си и запишете мислите си на хартия.

Най-вероятно ще ви е скучно, но именно това искате – да научите мозъка си да се наслаждава и на дейности, които ви носят по-малко допамин. По-скучните неща ще ви станат по-забавни. Ако обаче нямате възможност да направите този детокс, то може да направите частично прочистване от допамин. Изберете си една вредна за вас дейност, която няма да извършвате през съответния ден, например не влизайте в социалните медии, и се постарайте да не го извършвате. Може да Ви стане скучно, но това е хубаво! Това ще Ви мотивира да направите нещо друго, което дълго време сте отлагали.

Допамин и Мотивация

Трябва да знаете обаче, че допаминът може да е най-големият ви враг за постигане на целите ви, но може и да е най-добрият Ви приятел. Това е невротрансмитерът на мотивацията, а мотивацията е основния компонент на всяко успешно начинание. Ако обвържете процеса на работата си с някаква награда например, мозъкът ви ще се научи да желае да извършвате дейност като работа и учене. Много хора избират да държат телефоните си далеч от себе си, когато работят, и да се възнаграждават с използването му едва когато са свършили важните си неща за деня. Ето така учите мозъка си да освобождава този химикал, докато работите.

Това е допаминът и неговите ефекти върху нас и нашето поведение. Нека да обобщим. Това е невротрансмитер, който отговаря за желанието ни да извършим дадена дейност. Нашият модерен свят е устроен така, че телата ни са пренаситени с този мозъчен химикал – социалните медии, вредната, но вкусна храна, видео игрите са все неща, които вдигат прага ни на толерантност на веществото. Това е вредно за нас, защото дейности, които не ни носят награда веднага, след като ги извършим, например учене и работа, ни стават скучни и нямаме мотивацията да ги извършим, тъй като те водят до произвеждането на по-малко допамин в тялото ни, а то е свикнало на неествено високи нива на невротрансмитера. Тялото ни винаги се старае да ги постигне високото ниво на неврохимикала, което чрез действията си ние сме превърнали в нормално.

Ето защо повечето от нас предпочитаме да гледаме телевизия вместо да вършим работа. За да преодолеем това, трябва да се подложим на допаминов детокс, при който се стараем за определен период от време, един ден или повече, да елиминираме всички или поне някои от дейностите, които ни носят прекалено много от този невротрансмитер.

По този начин прага на нормалното му ниво в тялото ни ще намалее и дейности, които до преди са ни се стрували скучни, ще ни носят мотивация. Ако вие е нужно повече вдъхновение да направите нещо, което е важно за развитието ви, но ви се струва скучно и неприятно, определено ви съветваме да последвате съветите в тази статия, за да постигнете по-добро качество на живот.

Източници:

Dopamine, Smartphones & You: A battle for your time

Zeroing In on Dopamine

Is Dopamine Fasting a Way to Fix Your Brain or a Silicon Valley Fad?

Dopamine fast: ‘The hunger and boredom were intense’

0