Здраве

Пролетна Умора

Papercut head, adult depression concept. Mental health problems, psychology, mental illness

Пролетна Умора

Защо пролетта може да бъде време, предразполагащо към умора и депресия?

Пролетта е време на промяна. Природата се раззеленява и навсякъде около нас процъфтява нов живот. Макар пролетта да е любим сезон за много от нас, този период от годината се характеризира с резки температурни колебания и състояние на отпадналост – пролетната умора!

Всеизвестният термин „пролетна умора“ се изразява в обща физическа отпадналост, чувство на изтощение и апатия, нервност и напрежение, което резултира в общо понижаване на имунните сили.

Защо хубавото време може да породи лошо настроение?

Пролетта е най-колебливият сезон. Сутринта е слънчево и приятно, а след секунди времето преминава в дъждовно и мрачно. Именно в това е и част от магията на този сезон. За много хора обаче тези колебания се явяват предизвикателство. Събуждаме се уморени, потиснати или апатични, чувстваме се сякаш нямаме капка енергия.

Сред останалите симптоми на пролетната умора са летаргичност, сънливост, отпадналост, понижено настроение, раздразнителност, главоболие и други. Но замисляли ли сте се защо пробуждането на природата е съпътствано от тази неприятна симптоматика? 

Като начало трябва да отбележим, че промяната е в основата на пролетната умора. Точно по тази причина адаптацията се оказва ключова, но истината е, че всеки от нас борави различно с това важно биологично умение.

Оказва се, че за някои хора промяната в заобикалящата среда представлява зареждащо и предразполагащо обстоятелство, а за други промяната е фактор задействащ стрес и напрежение.

Истината е, че всяка промяна – дори добрата и здравословната, от която се нуждаем и към която се стремим, носи със себе си елемент на безпокойство. Това се явява основен фактор за проява на пролетната умора и важи особено за по-чувствителните и емоционални хора, които са предразположени към тревожност и депресия.

Липсата на слънчева светлина през зимата може да промени нивата на някои химически вещества, контролиращи настроението ни (напр. хормона мелатонин). По същия начин синтезът на хормони и невротрансмитери може да се модифицира с промяната на дневната светлина през пролетта. 

Всъщност това, голям процент от хората да се чувстват меланхолични, се дължи главно на затоплящото се време. С нарастването на дните и повечето слънчева светлина настъпва промяна в циркадния ни ритъм (нашият биологичен часовник). Това от своя страна често предизвиква чувство на безпокойство, умора и апатия.

Какво можем да направим за да се справим с пролетната умора?

Неправилният хранителен режим по време на зимните месеци, резултиращ в наддаване на тегло, комбиниран с липсата на витамин D от слънчева светлина са фактори, предвещаващи пролетната умора – лошо настроение, умора и депресивни чувства. 

Всички сме чували и известната фраза, че ние сме това, което ядем. Подарете на тялото си качествена храна и се концентрирайте върху консумирането на пресни, здравословни продукти. Това е важен фактор не само при справянето с пролетната умора, но и като цяло за пълноценния начин на живот. За да се преборите с пролетната умора, можете да обогатите диетата си със салати, плодове и зеленчуци. Те съдържат важни витамини, минерали и фибри, от които тялото се нуждае, особено по време на прехода от зимата към пролетта. 

Когато говорим за салати избягвайте овкусяването им с олио и висококалорични дресинги. Лимитирайте се до зехтин и лимонов сок. Ще започнете да се чувствате много по-добре, ще се подобри микрофлората ви и ще разполагате с повече енергия.

През пролетта също е важно да повишим нивото на физическата си активност. Повишаването на физическата активност ще активира нашето тяло или ще съдейства за правилната му настройка.

Прекарването на колкото се може повече време на чист въздух и слънце може да има изключително положителен ефект върху мозъчното здраве и психическите функции. Естествената светлина стимулира секрецията на хормона серотонин, наречен още „хормон на щастието”, което несъмнено помага за да избегнете пролетната умора.

Друг начин да активирате тялото си и да подобрите благосъстоянието си е чрез редуване на топли и студени душове. Ако решите да го пробвате, е по-добре да започнете душа с топла и да го завършите със студена вода. Излагането на тялото на ниска и висока температура стимулира циркулацията на кръвта, затопля тялото и има енергизиращ ефект. 

Последно, но не на последно място, бихме искали да насочим вниманието ви към правилното възстановяване. То е точно толкова важно, колкото и самата физическа активност. Препоръчително е човек да спи по около 8 часа всяка нощ, както и да спазва график за заспиване и събуждане. Лягането и ставането по приблизително еднакво време повишава качеството на съня през нощта. 

Малки дози грижа за себе си, като посещение на сауна, спа център или релаксиращ масаж, също могат да са изключително благоприятни за отпускането и възстановяването на тялото, както и на ума. Ако можете да си позволите такива процедури, то определено ще извлечете полза в сезона на пролетната умора и ще подобрите нивата си на енергия!

Как адаптогените могат да помогнат с пролетната умора?

Състоянието на пролетна умора причинява стрес, а той от своя страна причинява много здравословни проблеми, като болка, проблеми с храносмилането и безсъние. Стресът предизвиква негативни реакции, засягащи имунната и когнитивната функция, хормоните и нивата ни на енергия. Ако тези стресови фактори продължат за дълго време, това води до хронични заболявания.

Адаптогените са специфични билкови продукти, познати на човечеството от хилядолетия. Още в древен Китай и Индия хората са приемали адаптогени, за да се справят с различни стресови ситуации и стимули. Днес адаптогените често се използват във фармацевтиката.

Адаптогените работят, за да противодействат на ефектите от стреса в организма. Всеки адаптоген се характеризира с малко по-различно действие от останалите, но общото между всички е, че помагат на тялото да се справи със стреса. Приемането на адаптогени през пролетта е чудесен начин да подобрим здравето си и начинът, по който се чувстваме като това намали шансовете ни да попаднем в капана на пролетната умора.

Как работят адаптогените?

Адаптогените участват в реакцията на организма към стреса. Те подпомагат хормоналния баланс в хипоталамуса, хипофизата и надбъбречните жлези. Обикновено, когато телата ни са под стрес, ние преминаваме през три етапа на стрес – алармена фаза, фаза на съпротивление и фаза на изтощение.

Когато се сблъскаме със ситуация, причиняваща ни стрес (алармената фаза), тялото ни реагира, като отделя хормони като адреналин, които подобряват мускулната ефективност и увеличават способността ни да се концентрираме върху задачата, която стои пред нас. Това се случва във фазата на съпротивление. Тялото ни се противопоставя на стресора, помагайки ни да се чувстваме енергизирани и по-силни. След това, когато се уморим, навлизаме във фазата на изтощение.

Основната роля на адаптогените е да удължат фазата на съпротива, което ни позволява да работим на по-високи обороти за по-дълго време.

Звучи твърде добре, за да е истина, нали? Според изследванията върху адаптогените, те всъщност може да са точно толкова добри, колкото звучат.

Какви изследвания са направени и какво се знае за адаптогените към днешна дата?

В едно проучване от 2010-та година, извършено от Шведският Билков Институт за Изследвания и Развитие, изследователите стигнали до заключението, че адаптогените имат значително позитивен ефект върху симптоми, предизвикани от стрес и умора. Проучването показало, че адаптогените имали положително въздействие върху когнитивните функции и умствената дейност. Освен това, резултатите сочат, че адаптогените облекчават симптомите при астения (повишена уморяемост) и депресия.

Въпреки, че адаптогените се смятат за доста безвреден вид добавки, винаги е добра идея човек първо да се консултира с медицинско лице, преди да започне консумация. 

Адаптогенните билки имат ефект върху различни системи в тялото, така че бременни и кърмещи жени е добре да ги избягват. Възможно е и някои видове такива растения да не влияят добре на организма, ако се приемат едновременно с определени медикаменти, така че ако приемате лекарства, се допитайте до личния си лекар за съвет дали е добре да приемате дадената добавка.

Къде да открием адаптогените?

Някои растения, които спадат в групата на адаптогените се използват от векове в китайските лечебни традиции, но днес те претърпяват своя ренесанс. Някои от най-популярните примери за адаптогенни билки са сибирският женшен, левзеята, шизандрата и арктическият корен.

Сибирският женшен всъщност не е женшен, но действа по сходни начини. За него е установено, че може да помогне за предотвратяване на умората, депресията и да понижи нивата на стрес. Той може да успокои дългосрочните симптоми на стрес и хормоналния дисбаланс, който често може да възникне като резултат от него.

Левзеята, съдейства за преодоляването на стреса, подпомага кръвообращението в мускулите и мозъка, оптимизира производството на протеини на клетъчно ниво, в това число на актин и миозин, и влияе позитивно на формирането на мускулна маса. Левзеята повишава броя на клетките на имунната система, стимулира работата на стомашно-чревния тракт, белите дробове и сърцето. Билката е и отличен антиоксидант. 

Шизандрата има дълга история на употреба в традиционната китайска медицина за лечение на чернодробни заболявания и стомашни разстройства. Тя също е полезна за здравето на черния дроб и стабилизирането на кръвната захар. Известна е с нейната способност да облекчава умора и да увеличава издръжливостта, особено при мъжете.

Артическият корен, понякога наричан и „розов корен“, расте на студен климат в Азия и Европа. Това е растение, използвано през историята в Русия и Скандинавия за лечение на леки заболявания като главоболие и грип. Екстрактът от тази билка може да се използва за тонизиране на нервната система, подобряване на работните способности и издръжливостта, намаляване на умората и справяне с депресивни състояния.

Ако ще приемате често адаптогени, се препоръчва да редувате вида им приблизително на всеки шест седмици. Някои адаптогени могат да се приемат и като капсули. Винаги бъдете сигурни, че знаете какво получавате и не забравяйте да следвате инструкциите, описани на опаковката.

Какво можем да заключим от всичко това?

От всичко казано дотук става ясно, че пролетната умора е състояние, от което страдат много хора из целият свят, основна причина за която е промяната. От добрата страна има различни начини за справянето с нея. Повишаването на физическата активност, достатъчното количество почивка, както и здравословната храна са главните стъпки, които можем да предприемем, при справянето с пролетната умора. 

Всеки, който обича да разчита на лекарства или добавки за тонус и енергия, може тази година да промени навика си към по-натурален и ефективен вариант като изпробва някой от изброените адаптогени, за да направи прехода зима-пролет още по-лесен и приятен и да предотврати пролетната умора.

Разбира се, най-добре би било да започнем да се грижим за себе си дори преди да ни е застигнала пролетната умора и по този начин да предотвратим появата ѝ!

Източници:

Reverse Sad: Why springtime can be bad for depression sufferers

When Spring Brings You Down

April Is the Cruelest Month: Why People Get Depressed and Anxious in the Spring

Spring Fatigue: Is Tiredness in Spring Real?

Come rain or come shine: individual differences in how weather affects mood 

Effects of Adaptogens on the Central Nervous System and the Molecular Mechanisms Associated with Their Stress—Protective Activity 

Adaptogenic Herbs: List, Effectiveness, and Health Benefits

0