Бизнес

Как да сменим кариерата си, дори когато мислим, че е прекалено късно

ation - 2024-01-20T162443.588

Как да сменим кариерата си, дори когато мислим, че е прекалено късно

Промяната може да е плашеща, особено когато парите са замесени. Всеки, който търси да промени коренно кариерата изпада в съществен риск от загуба на финанси, несигурност и неодобрителни погледи.

Въпреки това, сменянето на професия е едно от най-често срещаните неща, които изживяваме. Всъщност 49% от хората споделят че са минали през огромна промяна в кариерата през живота си. Това е едно от най-трудните начинания, особено през 2020та година, заради безработицата.

Като пример, в последната година преминах през основна промяна на кариерата – от работа в офис до самостоятелен писател, без никакъв досегашен опит с клиенти или публикации. Чували сме много хора да казват че са твърде стари да започнат наново, но след като се справих в 30те си и познавам много хора, които се справят в 40те си и по-натам. Затова според мен няма такова нещо като „твърде стар“.

 Много време прекарах в тревоги и колебаене преди да започна, затова съвета ми е просто да започнете възможно най-скоро, за да не се губи време и нерви.

В тази статия ще изброя съвети и стъпки, които аз следвах и можете да използвате като структура за започване на нова кариера или начинание.

Планирайте изхода си няколко месеца

Обикновено отнема на хората около година преди да са готови да се преместят към новата си кариера за постоянно. Без никакъв опит или връзки в сферата, човек започва от нищото и трябва да изгради опита си и фирмата си от самото начало.

Аз избрах да играя дългосрочно и свързах сегашната си кариера с новата. За да не страдам твърде много от намалена заплата реших да използвам опита ми от тогавашната работа, за да засиля новата кариера.

Опита в предишната кариера даде възможност за работа като технически писател в този сектор, което бе търсена ниша. Това помогна за създаването на добър опит и репутация като свободна ръка писател, както и допълнителни доходи. Излючително важно е да бъдете експерт в новия ви сектор от самото начало.

Клиентите и наемателите ги интересува колко добра работа можете да свършите, и опитът в много различни професии е голям показател за това.

Пълна промяна на онлайн присъствието си

След като започнете да фокусирате върху нова независима кариера, ще се наложи да имате онлайн присъствие което рефлектира новата ви работа. Създайте нови резюмета, профили и сайтове за да подготвите преместването.

Обновете Линкедин с новия си опит и намерения, за да може потенциалните клиенти да видят консистентност между вашия опит и предлагани услуги. Обновете и останалите социални медии по същия начин.

Създайте уебсайт

Днешно време е изключително лесно да се създаде уебсайт чрез готов темплейт или елементарни знания. Аз лично прекарах твърде много време върху това, при положение че има готови ресурси в интернет.

Да имате уебсайт е особено важно ако започвате собствен бизнес. Това може да не ви е от голяма полза в зависимост от избраната кариера, но това е по ваша преценка. Важно е да се отбележи, че дори сайта да няма голям трафик, той дава създава по добър имидж и дава доверие на потенциални клиенти.

Подсигурете се че сайта отразява новата ви професионална посока.

Създайте мрежа с професионалисти от избраната индустрия

Намерете племето си, това е може би най-влиятелния фактор върху успеха. Намирането на приятели и контакти в сферата може да помогне по няколко начина, дори професията да изглежда сравнително индивидуална.

Могат да ви помогнат да научите повече за индустрията, да подобрите уменията си, и да ви уредят работа.

Ако не познавате никой, който се се занимава с това, в което искате да се развиете, то можете да използвате различни платформи за намиране на групи. Фейсбук и групите в него са един пример за намиране на такава среда. Там можете да намерите не само заинтересовани хора, но и потенциални обяви за работа.

Особено групите свързани с работници свободна ръка са пълни с възможности. По-добре е да не влизате във всичките групи едновременно, за да се избегне претоварването от информация. Въпреки това, прекарвах почти час в разглеждането на тези групи първоначално, за да намеря най-полезните от тях за моята цел.

Като цяло социалните медии, като Инстаграм и Туитър също могат да се използват за създаване на такава схема за намиране на контакти в избраната от вас професионална сфера.

Това, което искам да отбележа е чрез такива мрежи намерих работа с публикации и платформи, които не бях чувал дотогава. Научих как ефективно да намирам клиенти и станах член на групи, в които хората дават съвети един на друг за маркетинг.      

В зависимост от избраната от вас кариера, може да минете по друг път да намерите фирмите с които искате да работите, но в крайна сметка решението е същото – да намерите хората които се интересуват от това и да се свържете с тях. Пробвайте да потърсите проблема, който се опитвате да решите и вижте хората, които също се опитват да го решат и които пишат за него. Това само по себе си разкри много възможности.

Посещавайте събития свързани с индустрията

Благодарение на мрежите и контактите които намерих, научих за много събития, конференции и уебинари, които нямаше да посетя иначе. На такива събития също така може да се намерят контакти за бъдещо сътрудничество или просто за обмен на информация. Освен това, човек научава много за сферата от такива събития, защото често говорят опитни хора в нея. Освен това има и събития свързани с бизнеса и маркетинга, които могат да обогатят познанията свързани с управляването на собствения бизнес.

Най-ключовото на тези събития е да ги последвате качествено. След като се запознаете с правилните хора, трябва да ги идентифицирате и да поддържате контакт с тях в бъдеще. След определен сегмент може да се запознаете с неговия водещ и да му кажете какво ви е харесало от неговия сегмент. Това е лесен начин да счупите леда и да създадете ценен контакт, и в следствие на тези действия сега моя Линкедин изглежда много по-добре.

От тези контакти можете да членувате и в организациите, които водят съответните събития, което предоставя ценни приимущества на вътрешния човек. Може да потърсите помощ и знания от тези организации по свободно. Също така тези хора са много ентусиазирани за своята професия и доста често се радват да помогнат на всеки, който потърси техните съвети.

Като пример, след като влязох в една организация свързана със здравословната индустрия, веднага нейните членове ми дадоха насоки и ме приеха като вътрешен човек, като някои от тях бяха много големи в индустрията бизнесмени. След това не беше трудно намирането на работа и проекти свързани с тази индустрия.

За завършек, основах своя бизнес и направих официално моето преместване към тази нова кариера след като всичко останало влезе в ред. Чувал съм от други работници на свободна практика, че притежаването на собствен бизнес, дори да е малък, добавя към професионализма ти и отваря пътеки към повече печалба и легални права. Например, е по-трудно да бъдете съдени.

Освен това е по-лесно да добавите други услуги към своя репертоар, като консултиране, продажби на продукт и интелектуална собственост.

След малко четене разбрах че създаването на собствен бизнес не е никак сложно или трудоемко. Затова препоръчвам на слушателите да обмислите дали това е нещо, което бихте предприели.

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0