Бизнес

Как да станем истински богати? 6 съвета от Робърт Кийосаки

ation - 2024-01-19T190919.568

Как да станем истински богати? 6 съвета от Робърт Кийосаки

Робърт Кийосаки е световно-известният автор на книгата „Богатият татко, беден татко“, която е една от най-добрите книги за лични финанси, писани някога. В нея той дава отлични съвети как човек може да забогатее. В тази аудио статия ще чуете 6 съвета от Робърт Кийосаки, които могат да променят живота ви и да ви направят истински богати за поколения напред. 

Урок №1 Богатите не работят за пари

Една от основните разлики между бедните, средната класа и богатите е, че бедните и средната класа работят за пари, но богатите карат парите да работят вместо тях. 

Хората, които работят за пари изпитват две чувства – страх и алчност. Страхът е основната емоция свързана с парите. Той кара повечето хора да останат на работното си място, защото се страхуват от това да не могат да плащат сметките си или да нямат достатъчно пари. Алчността е втората; ако човек изкарва повече пари, той също увеличава разходите си.

Ако не искате да станете роби на парите си, трябва да мислите за тях логично, а не емоционално.

Точно така! Първата стъпка към преодоляването на този проблем е да сме искрени с нашите емоции. Използвайте ги във ваша полза. Повечето хора мислят с чувствата си. Старайте се да ги наблюдавате без да реагирате. Това, което усилва страха и алчността е незнанието. 

Животът на човек представлява борба между невежеството и просвещението. Целта на всеки, според Робърт Кийосаки, е да се стреми да използва емоциите си, за да мисли, а не да мисли с емоциите си. 

Урок №2 Образовайте се финансово

Богатият татко вярва, че парите без финансова грамотност не се задържат за дълго при притежателя им. Ето защо той подчертава значението на финансовото образование. Училищата учат хората само как да работят за пари. Те са предназначени да произвеждат добри служители вместо умели работодатели. Това, което липсва в официалното образование, е така наречената финансова грамотност – какво правите с парите си, след като ги изкарате, как да попречите на другите хора да ви ги вземат, колко дълго ги пазите неподвижно и как да ги инвестирате, така че те да работят за вас. 

Финансовата грамотност е тази, която решава проблемите и произвежда допълнителни пари, не парите сами по себе си. Придобитите без финансова грамотност пари са обречени да изчезнат скоро. Ако искате да забогатеете, трябва да сте финансово грамотни. 

Според Кийосаки, пенсионирането не означава да не работиш. То означава богатството ви постоянно да нараства, като автоматично изпреварва инфлацията, независимо дали работите или не.

Време е за “правило единствено” на финансовата грамотност: трябва да знаете разликата между активи и пасиви и да купувате само активи. Ако искате да бъдете богати, то е единственото, което трябва да знаете. Ако искате да сте богати, трябва да се научите да разбирате числата зад актива.

На най-прост език, активът е нещо, което слага пари в джоба ти. Пасивът е нещо, което вади пари от джоба ти. При финансовите доклади, четенето на числа е равносилно на четене на басня – трябва да се търси историята и поуката. Историята е за това къде се движат парите. 

Също така, парите акцентират нашите човешки недостатъци – ако имаме повече ние ще ги харчим по същия начин както когато сме имали по-малко. Това, което липсва в образованието не е как да се правят пари, а как да се харчат – какво да ги правим след като ги изкараме. 

И така, ако активите ви носят повече пари от разходите ви, значи сте финансово независими. 

Урок №3: Гледайте Своя Собствен Бизнес – 

Повечето хора работят за всеки друг, но само не и за себе си. На първо място работят за собствениците на компаниите, след това за правителството чрез данъците, които плащат, и накрая за банката – от която са взели кредит за покупката на жилище или друг пасив. 

Третият голям урок от Робърт Кийосаки ни учи да гледаме собствения си бизнес. Големият проблем е, че училището е направено да създава хора, работещи за другите. 

Между професия и бизнес съществува огромна разлика. Бизнесът е актив. Според Робърт Кийосаки, всеки, който иска да стане богат, трябва да започне да инвестира в активи. 

Той съветва всеки човек, тръгнал по пътя на богатството да продължава да работи като наемен работник, но да увеличава колонката си с активи, тъй като те са нашите наемни работници. Те работят 24/7 за нас и продължават да го правят поколения наред. Негово златно правило е никога да не продава активи. 

Урок №4: Познавайте данъчната система

Идеята за данъците започнала, когато хората били убедени, че богатите трябва да бъдат наказани за това, че за богати. Преди хората са облагали доходите си с данък само по време на война, когато държавната хазна се изпразвала. Отнело десетилетия, за да двете държави превърнат това в закон за всички (Великобритания през 1873г., а САЩ през 1913г.).

Въпросът е, че богатите хора са наясно колко са манипулирани от тази система, но не позволяват това да им пречи. Наличието на добри познания в четири широки области на експертиза – счетоводство, инвестиране, разбиране на пазарите и търговското право – ги кара да разберат как да защитят и подобрят активите си. Например, богатите не притежават нищо, но контролират всичко. Това ги предпазва от съдебна отговорност. Друго, което правят богатите е да използват вратички в данъчното облагане. Например, те плащат разходите си преди да платят данъците си. Така почивката на Черноморието става бизнес пътуване. 

Урок №5: Богатите си измислят пари

Единственото нещо, което пречи на хората да бъдат богати на основно ниво, е неувереността в себе си. Докато повечето хора чакат късмета и възможността да ги сполети, богатите създават възможностите. В реалния свят напредва не умният, а смелият. Ако не мислите мащабно и не рискувате, ще прекарате целия си живот в очакване на нещо, което няма как да се случи.

Мнозина имат много пари но не напредват финансово, защото ограничават своите възможности. Повечето хора не виждат шанса на своя живот, когато се представи пред тях. Осъзнават го едва след година, когато другите вече са забогатели от тази бивша възможност.

Най-важният актив, за да създадем богатство е нашият ум. Необразованият ум, предаван от поколение на поколение, създава бедност и мизерия. Вдигането на работната сила на мозъка създава активи. В света постоянно настъпват промени и е добре да ги приветстваме, вместо да се вкопчваме в миналото. Проста математика и здрав разум са всичко нужно.

Кийосаки ни учи, че това дали печелим или губим няма значение. Парите са  просто игра. Само в училище грешката е лошо нещо. В живота не е. Главната причина хората да не са богати е страх от загубата. Победителите не се страхуват. Хората, които избягват провалите, изгябват и успеха. 

Урок №6: Работете за да учите, а не за пари 

Освен нещата, които научаваме в училище, трябва да научим и уменията, необходими за постигане на финансов успех. Богатите хора избират работата заради това, което ще научат, а не заради това, което ще спечелят от нея!

Някои от важните области, върху които трябва да се съсредоточим, са управлението и комуникацията. Кийосаки също подчертава значението на продажбите и маркетинговите умения. Това са специфични знания, които хората трябва да придобият, ако искат да бъдат финансово свободни.

Богатите хора възприемат парите по различен начин. Те знаят, че не е достатъчно да печелят пари – парите трябва да се управляват. Едно е да станете финансово независими, а друго да станете финансово грамотни. Наличието на знания по въпросите на парите е от съществено значение не само за инвеститорите, но и за всички. Финансовите решения, с които се сблъсквате ежедневно, ще окажат голямо влияние в бъдещето ви, така че трябва да знаете как да носите отговорност за тях.

И така. Това бяха 6-те най-важни съвета на Робърт Кийосаки за личните финанси. Нека обобщим. Започваме с това, че богатите не работят за пари. Те карат парите да работят за тях. За да това се случи, ние трябва да се образоваме финансово. Ние трябва да променим начинът си на мислене, ако искаме да станем богати. Една от най-важните концепции е, че парите са само идея. Ако искаме да изкарваме повече пари, трябва само да променим начина си на мислене. Идеята, че пари се правят с пари, се поддържа само от бедните. Всеки създал се сам човек е започнал с идея, която е превърнал в нещо масивно. Затова е важно да гледаме своя собствен бизнес. Тук много хора се отказват поради липса на смелост. Трябва да преодолеем страха и да действаме. Не трябва да чакаме голямата сделка на живота ни или да събираме пари 45 години, за да започнем. Просто трябва да изберем направлението, в което сме решили, че искаме да се развиваме според това какво ще научим, а не според това какво ще изкарам. Направим ли всичко това, ние сме на сигурен път към финансова свобода! 

Източници

Robert Kiyosaki Personal Website

Robert Kiyosaki YouTube Channel

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0