Здраве

Какво представлява хондроитинът?

Какво представлява хондроитинът

Какво представлява хондроитинът?

По възрастните хора често се оплакват от болки в ставите и костите. Това може да се дължи поради множество факти – травми, липса на микроелементи, генетика и др. Съществуват обаче някои потенциални хранителни добавки, които намаляват и понякога дори предотвратяват болките в костната структура на тялото. В тази статия ще се запознаем малко по-подробно с една от тях – хондроитина. Какво представлява и още много предстои да научите.

Какво е хондроитин?

Това е глюкозамингликан, който се намира естествено в съединителната тъкан на човека. Той е основен компонент на хрущяла –  здравата съединителна тъкан, която омекотява ставите и улеснява движенията на тялото. Основната му роля е върху целостта му, тъй като е част от протеогликаните молекули. Синтезът на протеогликани молекули може да се ускори, тъй като хондроитинът преминава през пътя на храносмилателния канал.

Също така блокира ензимите, които разграждат хрущяла и осигурява градивните елементи на тялото за производството на нов. Макар и да има различни мнения относно ползата му, през последните няколко години са проведени проучвания, които установяват потенциалните му ползи за човешкото тяло. Той може да бъде ефективна добавка за лечение на остеоартрит, както и да помогне при някои заболявания свързани с двигателната дейност на тялото. 

В какви форми се среща?

 Предлага се под различни форми на пазара. Те биват: 

  • капсули или таблетки – това е най-честата и предпочитана форма, тъй като се приема лесно, бързо и удобно;
  • прах – това е форма, която се предлага на пазара и обикновено се закупува от хора, които имат проблем с приема на капсули;
  • инжекционна форма – това е най-рядко срещаната форма поради ниското търсене. Чрез този метод, хранителната добавка се вкарва директно в кръвния поток, придвижвайки се по-бързо до хрущялните тъкани, като по този начин се ускорява действието им;
  • гел – понякога на пазара се среща в комбинация с глюкозамин, като идеята е, че комбинацията помага за облекчаване на симптомите на артрит. Също така се използва срещу симптоми на остеопороза, глаукома, сърдечни заболявание и висок холестерол. Въпреки това, има разнопосочни мнения относно ефективността на продукта.

 Обикновено дозата варира от 800 мг до 2000 мг на ден, приета в две до три разделени дози в зависимост от индивидуалните потребности на човека. Добавката може да се приема с или без храна, но ако имате стомашно разстройство по-добрият вариант е да се приеме по-време на хранене.

Кои храни са богати на хондроитин?

 Хондроитинът е въглехидрат, който играе важна роля в поддържането на хрущяла здрав. Въпреки че, човешкото тяло естествено го произвежда, вие може да си го набавите чрез някои хранителни източници. Източникът с най-високо количество от него е животинския хрущял.

Най-често срещаните са свински, телешки и от акула. Костният бульон, също е богат на хондроитин, макар и в по-малко количество, освен това бульона съдържа и други хранителни вещества, които са полезни за здравето на ставите. 

Има ли странични ефекти от приема му?

Проучвания установиха, че като цяло употребата му е безопасна, дори и при по-продължителна употреба. Въпреки това, страничните ефекти не са изключени, като най-често включват стомашно разстройство и гадене. По-рядко се съобщава за подуване на корема, запек, диария, кожен обрив, косопад и неправилен сърдечен ритъм (аритмия).

Някои от тях могат да бъдат в резултат на свръхчувствителност към местните източници (хрущялите) от които се извлича хондроитина. Също така може да повиши кръвната захар, затова хора страдащи от диабет трябва да следят нивата си на захарта и преди употреба да се консултират със специалист.

Ако приемате някакви лекарства редовно, като болкоуспокояващи, разредители на кръвта, гинко билоба, чесън и палмето, преди употреба се консултирайте с личния си лекар, тъй като те могат да взаимодействат и да причинят някои вреди на организма.

Заключение

Хондроитинът е гликозаминогликан, който е основен елемент на съединителната тъкан. Основен компонент е на хрущяла, благодарение на който ние се движим. Макар и да се среща естествено в организма, може да си го набавим и външно – чрез хранителни добавки или чрез определени храни. Естествените хранителни източници богати на него са животинските хрущяли, макар и по-бедни, отколкото хранителните добавки.

На пазара се предлага под различни форми – на капсули, таблетки, прах, гел и инжекционна форма. Често използван вариант също така е под формата на крем с глюкозамин и хондроитин, тъй като комбинацията е идеален вариант за облекчаване на болките от някои видове заболявания, като артрит, остеопороза и др.

Цената се определя спрямо милиграмите и количеството му в продукта. Най-често е между петдесет и сто лева. Дневната доза от него може да варира в зависимост от човек, който го приема. Странични ефекти от приема му се наблюдават в много редки случай, но не са изключени. Преди употреба се консултирайте със специалист.  

Източници

Chondroitin | Uses, side-effects | Versus Arthritis

Chondroitin: What it Does, Side-effects and More | Holland & Barrett (hollandandbarrett.com)

Chondroitin: Benefits, Side Effects, Interactions (verywellhealth.com)

0