Здраве

Защо Има Толкова Много Противоречиви Мнения във Фитнес Индустрията?

Empty Gym Interior

Защо Има Толкова Много Противоречиви Мнения във Фитнес Индустрията?

Всеки запознат с фитнес сферите в Интернет най-вероятно е забелязал големия брой противоречия в мненията на различни експерти, личности и уеб сайтове. 

Противоречията може да се касаят до това кои тренировки са по-добри, кои храни са вредни или полезни, или кои добавки работят или не работят. Човек започва да се чуди на кого да вярва, кои факти са факти и кои са измислица.

В днешната статия ще изясним тази мъглива тема и да потушим някои от враждите между различните лагери на фитнес мъдростите. И въпреки, че ние сме част от сферата, за която ще говорим в тази статия, искаме да започнем с това, че се опитахме да направим обективен анализ на ситуацията. Съветваме ви все пак да подходите критично към това, за което говорим и сами си направете изводите.

Тази статия е за тези от вас, които обичат да правят нещата сами. Тя е за любопитните. Тя е за скептиците, така и за крайно наивните. И най-вече, тя е за тези от вас, които са решили, че искат да си правят нещата сами. В това няма нищо лошо. Днес ви представяме основата, от която да започнете да надграждате.

Откъде идват противоречията?

Причините за този феномен са твърде много, но ние ще се спрем на най-важните. Най-често, противоречията се пораждат от финансов интерес. Това не би трябвало да е изненада за никого. С други думи, продажбите са главната причина за конфликтите – все пак, никой фитнес експерт не би говорил лошо за добавките, които рекламира (или го спонсорират), или за собственият си хранителен режим. Това ще е лудост, тъй като това е неговият или нейният начин да изкарва прехраната си. 

Но това е само една част от ситуацията. Друга причина за противоречията е, че самите научни изследвания и техните непотвърдими резултати често влизат в конфликт. Тези непотвърдени резултати са вследствие на множество фактори – понякога заради външни обстоятелства; понякога заради острата индивидуална разлика между различните хора; понякога заради компанията, която спонсорира дадено проучване и нейните интереси.

Затова, трябва определен финес и тактичност, когато човек иска да научи нещо ново, за да подобри формата си и здравето си. Сега ще се спрем на най-противоречивите теми в нашата индустрия – храненето, тренировките и хранителните добавки. 

 1. Научните изследвания за храненето

Има големи противоречия в мненията на диетолозите кое може да се нарече “полезна” или “вредна” храна. Има твърде много видове храна и твърде много изследвания, които понякога също си противоречат. 

Изследванията извършвани от учени в сферата на здравословното хранене и живот, наблюдават голяма група хора и следят тяхната диета и тяхното здравно състояние през годините. Лесно да се види какви проблеми и неточности могат да изникнат в резултатите на изследването, след като не се вземат в предвид всички други произволности в живота на тези хора. По-контролирани и задълбочени изследвания е трудно да се организират и оценят (особено за дългосрочните ефекти от определена храна или начин на хранене).

В резултат се установява, с малки процентови разлики и статистически отклонения, кои храни и диети са потенциално по-здравословни или по-вредни от други. Едно изследване може да покаже, че свинското е вредно, а следващото да го опровергае. 

Едното нещо, което може да се вземе като извод от всичките тези проучвания и данни, е че няма една единствена диета или храна, която да промени изцяло здравето ни – то зависи от всички избори, които правим – от диета до тренировки; от начина по който живеем живота си година след година, ден след ден.

Затова, въпреки голямата полза от данните на тези изследвания, те показват една част от истината, като цялата истина не може да се обобщи в едно изречение. Засега, най-явното и широко- доказано твърдение е, че пържените, сладките, процесираните и фабрично-обработени храни са най-вредни за здравето, докато по-естествените и леки храни удължават продължителността на живота и допринасят за благосъстоянието на организма. 

Също така, след като голямо проучване бъде публикувано, различните фитнес и здравословни уеб сайтове и блогове обобщават и преписват заключенията в него, а през годините след това, всички преписват и обобщават статиите едни от други в една игра на развален телефон. Затова не може човек да се доверява на всяка статия или самопровъзгласен диетолог. 

Важен съвет за здравословната индустрия

Ако искате да сте сигурни във валидността на една статия или твърдение, уверете се, че в източниците е използван сайт (или платформа) като ncbi.nlm.nih.gov (National Center for Biotechnology Information Advances Science and Health), който е най-големият сайт за одобрени научни изследвания в сферата на здравето. Ако имате времето и желанието, вие можете даже да прочетете резултатите от самото изследване самостоятелно! Когато е възможно, ние използваме този сайт за източник на информация за нашите статии.

 2. Научните изследвания за тренировките

В сферата на тренировките ситуацията е абсолютен хаос. До ден днешен, има много малък брой адекватни изследвания за това как всъщност трябва да се тренира най-ефективно и много от тях също не обръщат внимание на важни фактори като нивото на спортен опит. 

Тренировките и спорта са твърде динамични и неизследвани – най-важните неща, които знаем за тях се предават от поколение на поколение от хората с голям опит в сферата като треньори, шампиони и опитни атлети. 

Тук не говорим за ползите от спорта. Те са добре-изследвани. Е, някои са по-добре изследвани от други, но това е различна тема. Тук говорим за най-добрият подход към тренировките в индивидуален план.

Всички спортни експерти имат различен опит, различна физика и различни цели в тяхната дисциплина и поради тази причина, те дават крайно противоречиви съвети за това как да тренираме и да оптимизираме програмата си. 

Дори само в сферата на фитнеса и вдигането на тежести, вие можете да намерите толкова мнения колкото и хора. Затова във фитнес обществото е толкова разпространен така нареченият BROSCIENCE – махленски мъдрости (и понякога суеверия) за изграждане на атлетична физика. Но ако ги казва някой с по голям бицепс от вас, значи има поне малко истина в тях… (или поне това мислят повечето хора).

Как да разберем тогава кой е най-добрият начин да тренираме за нас? 

Ще споделим с вас нашия подход. Екипът на Бързо. Анаболно. Вкусно. анализира резултатите, които ние и нашите клиенти постигат.  Ние взимаме присърце съветите, които работят за нас и за възможно най-голям брой други хора. 

В секцията ни с тренировки има само режими и съвети, които са потвърдени от нашия опит и от опита на голям брой хора по целия свят, които са получили резултати следвайки ги. Никога не сме твърдели, че те са най-добрите. Единственото, което твърдим е, че работят за голям брой хора.

Много от тях идват от опитни треньори на олимпийски атлети, а някои дори нямат явен създател, а са станали популярни просто с тяхната проста ефективност. 

Ако се чудите как най-ефективно да започнете да тренирате първо се попитайте какви са ви целите и тогава копирайте някой, който вече ги е постигнал. Например, ако искате да бягате маратон, може би не е най-добрата идея да започнете да следвате програмата на някой спринтьор на къси разстояния. 

Можете и да пробвате някоя от нашите безплатни тренировъчни програми, които са изпипани точно според целите и опита на трениращия. След като наберете нужния опит, вие самите ще можете да усетите най-оптималния за вас начин за тренировка. 

Обичаме да казваме, че интуицията и при храненето и при тренировките идва с опита. Както не бива да очаквате, че още в първите дни на започването на един хранителен режим, вие ще “усещате” от какво има нужда тялото, така не бива да очаквате, че след влизането ви във фитнес залата ще знаете точно как да развивате физиката си по най-оптималния начин. 

3. Добавки

Добавките са, може би, най-контроверсиалната тема в индустрията, както и субекта на много фитнес спорове. 

Кои добавки всъщност работят и кои не? Тук истината се крие под много слоеве реклами и спонсорства и доста често е трудно да се намери непристрастно мнение по въпроса кои типове добавки наистина си струват. 

Най-добре проучените фитнес добавки днес са креатина, протеина и БЦАА-та (разклонени аминокиселини). Според много експерти те са сред малкото, доказани в изследвания, ефективни и безопасни добавки за всекидневна употреба. Другите често срещани и високо-препоръчани хранителни добавки са витамините. 

Останалите безброй видове добавки предлагани на пазара са, доста често, недоказани, недостатъчно изследвани, или неефективни. 

Някои от тях може да са наистина качествени, но заради липса на убедителни доказателства няма да ги препоръчваме. Ако смятате да ги пробвате се консултирайте първо с вашия треньор (ако сте спортисти) или вашия лекар, за да прецените дали има някаква полза и дали си струват във вашия конкретен случай.

Въпреки това, добавките играят доста полезна роля в режима на почти всеки трениращ, особено след определено ниво на развитие.

И преди да се обади скептикът във вас, нека направим важно уточнение. В нашия онлайн магазин, всеки човек може да си закупи хранителни добавки. Това е част този бизнес и не би трябвало да е изненада за вас.

За нас обаче е много по-важно вие да сте наясно ЗАЩО сте избрали да си закупите креатин, например. Просто защото сте видели реклама с промоционална оферта или защото наистина знаете какво прави креатина и как неговото действие ще ви доведе до желаното тяло? 

Преди бизнеса с добавките, режимите, абонаментите и т.н., ние сме предимно в бизнеса с хора. За нас е важно доверието, което изграждаме с аудиторията си и смятаме статии като тази за необходимост в този прозрачен процес.

 4. Човешкият фактор

Както споменахме по-горе има много неизвестни фактори в живота на хората, но най-големите от тях са индивидуалните разлики присъстващи между всеки един човек. 

Има нормални разлики в метаболизма, генетиката и хранителните нужди на отделните хора и това, което е вредно за един, може да е естествено за друг. 

Най-често факторите, от които зависи това, са генетични или свързани с нашето ежедневие, спорт или работа. Всеки знае поне един дядо, който пие ракия всеки ден и яде кюфтета за мезе, а е здрав като бик и е супер енергичен на 85 години.

За много от противоречията във фитнес индустрията, има нужда да се каже, че и двете страни са прави и истината зависи от човека и от целите на индивида. Затова в нашите статии се опитваме да сме максимално специфични и индивидуално насочени, когато опира до такива въпроси. 

Ето нещо, което споделяме с вас, което малко други правят, защото това не носи продажби и не разраства бизнеса: стига да се избягва честото консумиране на нискокачествени и изкуствени храни, човек може да изгради здравословна култура на хранене без помощта на треньор, диетолог или инструктор. 

Ако човек реши да го прави самостоятелно, разбира се, е негова лична отговорност да разбере най-често от опит, кои са най-оптималните храни за него и неговия начин на живот. 

Същото важи и за тренировките. Освен факта, че всички имаме различни телосложения и натурално естествено тегло, ние имаме и различни заложби за физическо развитие. Някои методи на тренировка ни действат по-добре и прогресът с тях ни идва по-естествено от други методи на тренировка.

Единственият начин да разберем този естествен процес е чрез практика. Добър съвет за всеки нов трениращ е да започне със световно доказани методи и режими, за да изгради солидна основа и култура на трениране. Ако тренирате осъзнато и с удоволствие, след време ще развиете усет и знание за това какво действа най-добре и какви малки промени да направите тук и там, за да го адаптирате към вашата индивидуалност. Това е неизбежно, така че не се притеснявайте. Просто започнете и другото ще дойде само.

Ако сте от хората, които приемат съвети, ето един, който е изключително приложим (не само в сферата на здравословното ни състояние) – научавайте по нещо ново всеки ден. Например, последвайте ни в Инстаграм, следете някой известен Блог за здраве, или се абонирайте за бюлетина на някоя здравословна платформа. И тук е важно да уточним – намерете си такъв източник на информация, който се позовава на науката и целта му е да ви помогне, а не единствено да ви продаде най-новата суперхрана с извънземна храна. 

Разбира се, финансовата част винаги е част от уравнението, но гледайте за диамантите във всяка сфера – тези платформи, бизнеси и индивиди, които дават безплатна стойност и се опитват да бъдат прозрачни и обективни с вас.

И сега, ако трябва да обобщим: бъдете практични и правете не това което е „правилно“, а това, което работи! И, разбира се, не забравяйте да експериментирате!

0