ᐉ Бира • калории | BAV.BG

Бира

Бира

Информация за 100 гр.

Калории

Калории = 48 kcal

Протеин

Протеин = 0 гр

Въглехидрат

Въглехидрат = 6 гр

Мазнини

Мазнини = 0 гр

Фибри

Фибри = 0 гр

Захари

Захари = 0 гр

Измерване

BAV.BG Изглеждай и се чувствай добре!

100 гр.

BAV.BG Изглеждай и се чувствай добре!

малка чаша

BAV.BG Изглеждай и се чувствай добре!

голяма чаша

Категория
Описание
Какво представлява?

Бирата е е най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света и третата най-популярна напитка след водата и чая. Тя се приготвя чрез ферментиране на малцов ечемик с мая и хмел (за ароматизация). 

Хмелът е и виновникът за специфичния мирис на бирата и нейната горчивина. Има повече от 1000 различни вида, които се различават по цвят, вкус, алкохолно съдържание, съставки и традиции в приготвянето. 

Най-големите производители на бира са: Германия, Ирландия, Чехия, Бразилия, Австрия, Япония, Русия, Финландия и Полша. Поради факта, че се произвежда главно от зърнени култури чрез ферментация (пшеница, ръж, царевица, ориз, овес, сорго, лимец), тя съдържа витамини и минерали, присъщи на зърнените култури. 

В нея има известни количества В1, В2, В6, С, К, минералите - калий, калций и фосфор, няма мазнини. Ако ще си купувате бира, съветваме ви да си купувате само в стъклени шишета - едно от основните предимства на стъклото е, че то е инертно и не взаимодейства със съдържанието й като не променя пивото, съхранявано в него. 

Обикновено алкохолното съдържание на бирата е между 4 и 6 %. Съществуват и такива с по-високо алкохолно съдържание, както и безалкохолни.

Какви витамини и минерали съдържа? 

✔️Калций: Укрепва костите и зъбите, спомага за работата на нервната система. 
✔️Магнезий: Необходим е за енергийния метаболизъм, предаването на нервните импулси и е от съществено значение за нормалната функция на мускулите.
✔️Фосфор: Подпомага здравето на костите, стимулира ефективното усвояване на витамините от група B, намалява симптомите на диария, констипация, нарушено храносмилане, подпомага изчистването на токсините и мускулното възстановяване. Намаленият прием увеличава риска от деменция и болест на Алцхаймер.
✔️Калий: Подпомага здравето на сърцето. 
✔️Фолиева киселина: Необходима е за нормалното развитие на тъканите и клетъчното делене. Необходимо е да се приема от бременните жени, защото фолиевата киселина изгражда плацентата и костния мозък на ембриона, помага за правилното развитие на мозъка, гръбначния стълб и образуването на ДНК.

Интересни факти 

✔️Не съдържа ресвератрол, но наличието на фолат в бирата помага да се намали рискът от сърдечни заболявания, когато се консумира умерено.
✔️Тя не съдържа мазнини, а калориите, съдържащи се в 100 милилитра са само 43. Следователно най-вероятно се питате откъде се появява т. нар. “Бирено 	Коремче”? Всъщност то няма общо със самата напитка, а с храните, които приемаме с нея - почти винаги това са висококалорични, солени и съдържащи голямо количество мазнини разядки като ядки и чипсове. 

Източници
https://www.thespruceeats.com/beer-nutrition-information-353027 
Хранителна стойност
На 100 грама
  • Калории = 48 kcal;
  • Протеин = 0 гр;
  • Въглехидрат = 6 гр;
  • Фибри = 0 гр;
  • Захари = 0 гр;
  • Мазнини = 0 гр.
Други продукти от категория:
ДРУГИ