Какво представлява медът? Пчелният мед е хранителен вискозен, течен или кристализирал продукт, произведен от медоносни пчели от нектара на цветовете или секрециите от или върху живите части на растенията, които пчелите събират, трансформират, комбинират с конкретни вещества, които те отделят, складират и оставят да узреят във восъчни пити. Медът се употребява за храна отдавна и се използва в различни храни и напитки като подсладител или ароматизатор. Поради високото си съдържание на антиоксиданти понижава кръвната захар и има благоприятен ефект върху здравето на сърцето, което го прави перфектен заместител на захарта, особено за хората, страдащи от диабет. В някои култури той има също религиозно или символично значение, използва се и в народната медицина. Какви макро и микронутриенти съдържа медът? ✔️Въглехидрати: 12 гр. ✔️Протеин: 0 гр. ✔️Мазнини: 0 гр. ✔️Фибри: 0 гр. ✔️Антиоксиданти: Висококачественият мед съдържа много важни антиоксиданти. Те включват органични киселини и фенолни съединения като флавоноиди, които предотвратяват разрушаването на клетките и възпалителните процеси в тялото, подпомагат действието на витамин С, и имат антибиотично действие. Антиоксидантите в меда намаляват кръвното налягане, лошия холестерол и нивото на триглицеридите. Интересни факти за меда ✔️Медът се използва за заздравяване на рани и изгаряния още от Древен Египет. ✔️За деца над една година той може да действа като естествен и безопасен лек за кашлица. ✔️Обикновената пчела прави само 1/12 от чаена лъжичка мед през живота си. ✔️Медоносните пчели общуват помежду си, като “танцуват” по математически модел. ✔️Медоносните пчели трябва да събират прашец от два милиона цвята, за да направят 1 килограм мед. А това означава, че тя трябва да измине около 144 841 км. Източници https://www.healthline.com/nutrition/10-benefits-of-honey#section3