Моцарела е класическо италианско меко сирене. Първите препратки в литературата за него датират от началото на Ренесанса. През 1570 г. то е една от съставките в много ястия в книгата на тогавашния известен италиански готвач Бартоломео Скапи. За направата на италианска моцарела се взема прясно мляко от черна биволица, към нея се добавят специална мая и закваска. Полученият разтвор се загрява и се бърка постоянно. Високото съдържание на протеини и мазнини прави сиренето висококалоричен млечен продукт. Моцарелата е традиционна основна съставка на много пици. Популярно е да се консумира като добавка към много видове салати. Най-разпространените минерали в нея са цинк, магнезий и фосфор. Откъм витамини, това са А, В2, В12, D и РР. Както повечето млечни продукти, моцарелата се характеризира с високото съдържание на калций. Моцарелата е изключително нетраен продукт, затова се продава под формата на топки в саламура. Купувате само от доверени магазини, като следите срока на годност. Съветваме ви да я оставите 2ч. на стайна температура, преди да я консумирате. Така ще усетите нейния еластичен и мек вкус.