Нарът е плод, който е сферичен, голям колкото портокал, с жълта до червеникава кора. Под кожата, месото е жълтеникаво. Във вътрешността на нара има десетки розови, червени или винени зърна, които са изключително сочни! Антиоксидантният потенциал на нара е оценен по-високо дори от този на зеления чай и на червеното вино. Специалисти препоръчват да се използва от всеки, който се занимава със спорт и с големи физически натоварвания. Нарът е определян като „лекарство“, което подсилва имунната система и предпазва от различни болести. С някои от своите съставки, той е полезен за сърцето, понижава холестерола, спомага за това да не се развиват ракови клетки и балансира кръвната захар. Хората с ниско кръвно не трябва да пият сок от нар, защото той има свойството да понижава кръвното налягане още повече. Нарът е известен със своите антибактериални свойства. В нара най-разпространени са витамините - В1, В2, Р, С. В червените зърна се съдържат лимонена киселина и полифеноли. Откъм минерали, нарът съдържа манган, магнезий, фосфор, хром, силиций, калций и мед.