Съставът на олиото не е еднакъв навсякъде. Комбинацията от вещества зависи от региона и условията, в които са отглеждани растенията, от които се прави. Независимо от това, то е почти 100% съставено от мазнини, като в него има витамини А, D, F, E. По всяка вероятност, най-старото от познатите растителни масла е сусамовото, използвано е от древните египтяни. Гърците предпочитали маслината - в Атина маслината е била свещено дърво, символ на града. В стари времена растителното масло не само се е консумирало, но и се използва за осветление. Най-разпространеното олио в България е слънчогледовото. Енергийната стойност на повечето видове олио е около 900 kcal, или 3,762 kJ на 100 g. Това го прави един от най-калоричните продукти в кухнята и консумацията му трябва да бъде прецизно съобразена с нуждите на тялото и целите ви.