Описание
Зехтинът не само помага за придаването на уникален вкус на салати и други ястия, но е полезен и за здравето ни. Благодарение на състава си, той може да намали рисковете от сърдечно-съдови заболявания, да потисне метаболитния процес и развитието на диабет, да помогне за предотвратяване на инсулт и ракови заболявания, да подобри симптомите на остеопорозата и да подмлади кожата. Това масло се счита за един от националните продукти на Италия, Гърция и Испания. Още от древността този продукт е неизменна част от средиземноморската диета. Отдавна се използва за осветяване на джамии и храмове, както и при провеждането на еврейски и християнски обреди. Има различни видове зехтин като най-добрият е Еxtra virgin.Той запазва най-много вкуса на маслините и е по-ниско-киселинен. Най-често е със златистозелен цвят.