Подкаст

Денис Димитров – Лека Атлетика – Какво е да си Спортист в България?

Denis Dimitrov

Денис Димитров – Лека Атлетика – Какво е да си Спортист в България?

★★★ ЧЕТЕ СЕ ЗА 5 МИН. ★★★

Нека познаем. 

Искал си да гледаш епизода на Подкаст Наздраве с Денис Димитров, но не си имал време? 

А може би си го гледал, но вече не си го спомняш добре? 

Няма проблем! 

Екипът на WWW.BAV.BG цени твоето време! 

В следващите пет минути ще те преведем през най-важните моменти от втори епизод на подкаст Наздраве. 

Във втория епизод на подкаст Наздраве на гости ни е спринтьорът, лекоатлет и треньор Денис Димитров. Нашето мобилно студио се намира в любимия на всички Южен Парк в София. 

Денис ни дава полезни съвети отностно тренировките и храненето и разказва интересни истории за спорта на професионално ниво в България.

Как се запали по спорта?

Без значение на каква възраст си, спорът е нещо, което трябва всеки един човек да практикува. При мен започна още в детската градина. Започнах да играя футбол. Винаги съм играл с по-големите. В крайна сметка, предизвикателствата са това, което те кара да надграждаш себе си.

Как протича един твой ден? Как тренираш?

Един ден започва от вечерта на миналия ден. Приготвям си храната и я слагам в кутийки за следващия ден. Гледам да има много въглехидрати, за да могат мускулите ми да се възстановяват. 

На следващия ден тренирам сутринта от 6ч. След това, съм на лекции в НСА. Вечерта в 18ч. или спортувам отново, но този път фитнес, или тренирам деца. 

В момента имам само една възстановителна тренировка седмично – само загрявка, работа за гъвкавост и продължителен крос. Другите дни тренирам на макс. 

Имам един ден за пълна почивка – неделя – но не винаги се възползвам от нея.

До колко е важна самоподготовката за един атлет?

Аз съм против да правиш нещо, без треньорът ти да знае за това. Ако тренираш на високо ниво, треньорът ти трябва да е наясно какво правиш  – колко тренираш, каква програма следваш, как се храниш. 

Когато целиш резултати, треньорът ти е частично отговорен за тях.

Как се храниш?

Моята цел е да имам енергия. Гледам да ям повече, за да имам енергия. За да човек определи режима си, трябва да вземе предвид много фактори. Най-много зависи от спорта, който практикува. 

Например, ако тренираш таекуондо, е много по-важно да следиш килограмите си, отколкото в моя спорт.

Не следя колко ям като калории. Старая се да следя какво точно ям. 

Как се възстановяваш?

Човек трябва да се грижи за тялото си, ако иска тялото му да се грижи за него. За мен е много важно да се наспивам. Ако човек става в 5ч. като мен, е необходимо да си ляга в 10ч. например. 

Как се поддържаш мотивиран?

Не е толкова мотивацията, колкото дисциплината. Ти искаш да направиш нещо и просто го правиш. Мотивацията може да избяга. Дисциплината си остава. Дисциплината много по-важна от мотивацията. 

За мен, дисциплината дойде със спорта. В началото я нямах толкова добре развита колкото е сега. 

Какво би препоръчал на човек, който иска да влезе във форма чрез бягане?

Ако си тренирал преди това – не е проблем да правиш по-интензивни тренировки. Ако досега не си бягал, започни с 2-3 пъти в седмицата по 40 минути. Първите 2-3 седмици ще бъде по-трудно. 

Постави си за цел да бягаш повече, отколкото да ходиш. Впоследствие, когато започнеш да постигаш резултати, постави си някаква конкретна цел – 2км., 5км., 10км. 

Всеки, който спортува трябва да вдига обема на тренировките, но трябва да го прави бавно и спокойно.

В зависимост от това колко си издръжлив, колко свободно време имаш за бягане и каква цел имаш, можеш да определиш колко пъти седмично да бягаш. Няма нищо лошо дори човек да бяга всеки ден. 

Когато имаш някаква цел, запиши си я. Преди си записвах колко коремни и лицеви исках да направя. 

Чувството да си завършиш малките цели през деня, те кара да се чувстваш много добре.

За хората в офис, какво могат да направят, за да се движат повече?

Когато дойде време за обедната почивка, движи се. След като хапнеш на обяд, раздвижи се, а не се връщай обратно на стола. Разбира се, можеш да не правиш напади и лицеви опори в офиса, но е добре да се движиш. 

Вместо да се провикнеш и да кажеш “хвърли ми два листа” или “дай ми химикалката”, стани и си я вземи.

Предложение от Мето: ходете на работа с градски транспорт и включвайте ходенето пеша.

Предложение от Юли: Използвайте стълбите вместо асансьора.

Седмицата е 168ч., без значение колко часа работиш на ден, винаги можеш да намериш 3 пъти в седмицата и да отидеш във фитнеса. Ако не харесваш фитнес, отиди и бягай навън. 

В един момент ще се запалиш и ще видиш как ти се променят формите. Разбира се, в началото на никой не му е комфортно да тренира. Но започнеш ли да тренираш, видиш ли най-малките резултати, това нещо изстрелва мотивацията ти. 

Всеки има време. Просто започнете! 

Съгласен ли си, че целите са най-важното нещо в спорта?

Абсолютно. 

Трябва да имаш цел какво точно правиш. На всеки целта е индивидуална. Някой може да иска да качи 10 кг., друг да свали 15 кг., трети да бяга в Бостънския маратон, а четвърти в Софийския маратон. 

Като си поставиш цел и имаш желание, всичко се постига. 

Целите ти трябва да са земни; човек трябва да знае, че това, което иска е постижимо.

Каква е твоята голяма цел в момента?

Най-голямата ми цел сега е Олимпиадата в Париж през 2024. Преди това се целя да стана Балкански шампион, Европейски шампион и Световен. 

Как един лекоатлет се издържа в България?

Ако не си от най-големите и в момента се развиваш, повечето от нас тренират малки деца или работят. Някои минават курсове за фитнес инструктори, други пък си намират спонсори.

Аз имам спонсори, но в България ТИ трябва да ги намериш самостоятелно. Никой няма да те потърси. Има достатъчно спонсори, но човек трябва да се научи как да ги търси. Не можеш да му напишеш в Инстаграм “здрасти братле, нямам пари за лагера, търся си спонсор”.  

Има си подход, който трябва да се изучи и да се следва. Спонсорите трябва да видят твоите резултати.

ЦЕЛИЯТ ЕПИЗОД С ДЕНИС ДИМИТРОВ:

0