Подкаст

Юли Тонкин – за Спорта, Навиците и Личностното Развитие

67

Юли Тонкин – за Спорта, Навиците и Личностното Развитие

★★★ ЧЕТЕ СЕ ЗА 5 МИН. ★★★

Тази статия е разработена в сътрудничество с Юли Тонкин.

Нека познаем. 

Искал си да гледаш епизода на Подкаст Наздраве с Юли Тонкин, но не си имал време? 

А може би си го гледал, но вече не си го спомняш добре? 

Няма проблем! 

Екипът на WWW.BAV.BG цени твоето време! 

В следващите пет минути ще те преведем през най-важните моменти от четвърти епизод на подкаст Наздраве. 

В последния епизод за сезон 1 на подкаст Наздраве, наш гост е Юли Тонкин. Той определя себе си като катализатор за промяна и стратег за успех. Юли посвещава живота си, за да помага на хората, които искат да се развиват и да постигнат една по-добра версия на себе си. 

Юли ни разказва защо е важно всеки човек да се грижи за тялото си и как да имаме повече енергия в ежедневието. Също така, Юли ни дава стъпките за изграждането на навици, съвети за възстановяването и живеенето на един по-здравословен и пълноценен живот. 

Юли, защо е важно човек да се грижи за тялото си?

Ние хората имаме ум, дух и тяло. Това е нашето триединство. Много е важно да се грижим и за трите. Без да се грижим за нашето тяло, няма как да имаме енергия. А без енергия, нищо не се случва. Колкото повече се грижим за нашето тяло, толкова повече енергия ще имаме. 

Когато имаш повече енергия в тялото си, ти можеш да я насочиш навсякъде – в професионално отношение, в лично отношение, във връзките с другите хора и т.н.

Това, което съветвам хората, е да започнат с крачките – минимум 5,000 крачки на ден. Вече над 10,000 нивото на енергия е съвсем друго. Ходенето е базово движение. Горещо съветвам всички да си вземат нещо, което измерва крачките. 

Всеки може да прави крачки; нямаме оправдание да не го правим.

Как човек може да се мотивира да започне да се грижи за тялото си?

Човек трябва да има някаква цел. Много трудно ще се мотивираме ако правим нещо, което е безсмислено за нас. 

Преди години тренирах лека атлетика. Всичко, което правих по време на тренировките имаше приложение след това.

Ако искаш просто да ослабнеш, това не е достатъчно силна мотивация за грижа за тялото. Но ако искаш да свалиш килограми, за да можеш да живееш по-качествено, да играеш народни танци, да караш ски и т.н., нещата са различни. Ако нямаш причина да вдигаш тежести, ти много скоро ще се откажеш.

Преди две години си направих една статистика – повечето от приятелите ми, които имат бизнеси за милиони, съм ги срещнал на тренировки. Те се грижат не само за бизнеса си. Те се грижат и за тялото си. Те се грижат и за семейството си, за служителите си. Нещата се навързват.

Затова искам да ви дам един съвет – когато отивате да тренирате някъде – отидете сами! Не отивайте с вашия приятел, който познавате от 15 години. 

Когато отидеш сам, ти си поставен в ситуация, в която трябва да изградиш нови приятелства. С годините, можеш да изградиш безценни взаимоотношения. Едно ново познанство, може да отключи тотално различни Вселени.

Аз не искам да съм обграден от хора, които ме лъжат и ми казват “ти си много добре, защото ние сме супер зле”. Предпочитам да съм обграден от хора, които непрекъснато вдигат стандарта ми, но не изкуствено, а защото те вдигат техния собствен стандарт.

Как човек се подготвя физически за най-голямото събитие за личностно развитие в България – Несеминарът?

Несеминарът е събитие, което продължава два дни, а Юли е на сцената през цялото време. Само сценичното осветление към него е 30,000 вата. Освен всичко, през 2020, Юли преведе хиляди хора през жарава. 

Ако сте от хората, които често казват “той е прост водопроводчик” ви предизвиквам да си смените трабите вкъщи сами. След като опитате, ще разберете, че той не е “прост водопроводчик”, а гении в главата и най-сръчният човек в ръцете.

Има хора, които правят събития и те се готвят за събития. Аз не се готвя за събития. Събитията са моят живот. По време на събитието показвам по какъв начин живея. 

Хората на събитията се сблъскват с един много висок стандарт. Човек буквално след събитието е свръх-зареден и свръх-изтощен едновременно.

За да се случи това нещо, аз всеки ден тренирам. Всеки ден се грижа за себе си. Аз трябва да съм във върхова енергия, за да издържа собствените си събития. Абсурдно е да се подготвиш за нещо такова като започнеш няколко месеца по-рано. Затова развивам тялото си целогодишно. 

Как успяваш да се възстановяваш?

Когато живееш на високи обороти, трябва да се възстановяваш много умно. 

Тренировката е стрес. Не разбирам хората, които ми казват, че разпускат във фитнеса. Лично аз, за да се грижа за тялото си, непрекъснато ходя на масажи, визуализирам, медитирам. Обичам да бягам с възстановителен ефект. Пия огромно количество вода. 

За мен най-важното нещо е да съм адаптивен. Програмата ми се мени супер бързо. Ежедневието ми е много различно, затова адаптацията ми позволява да се възстановявам.

Как човек да изгради навик, който може да спазва дългосрочно?

Има един голям проблем относно навиците. Хората подценяват колко време отнема, за да изградим навик и започват директно от шеста стъпка. Процесът на промяна има седем стъпки.

  1. Нашите мисли – на ден имаме около 55 хиляди мисли. Човек трябва да се запита колко процента от тях му помагат и колко от тях му пречат.
  2. Нашите чувства
  3. Нашите думи – за първи път тук, ние манифестираме какво мислим и какво чувстваме в света около нас. 
  4. Нашите истории – историите, които разказваме НА себе си ЗА себе си, определят качеството ни на живот. Има два типа истории – такива, които ни пречат и такива, които ни помагат. Една история 1000 пъти се превръща в истина. Ако 1000 пъти си кажеш, че си неудачник, ще бъдеш неудачник. Задавай си въпросите – коя история ти помага и коя история ти пречи. 
  5. Действие – действията са израз на историите, които си разказваме. Идва времето и мястото, в което ние имаме възможност за действие. Но ако сме си разказвали една история твърде дълго, мозъкът предпочита да бъде прав, отколкото ние да сме щастливи.
  6. Нашите навици – често повтарящи се действия. Ние сме същества на навика. 
  7. Нашият живот – съвкупността от нашите навици

Ако не искаш да забравиш този процес, свали си тази инфографика:

Това е конкретна система, с която хората могат да видят защо имат навиците, които имат. А един променен навик, води до коренно различен резултат в дългосрочен план.

Понякога това, което ни спира да се променим е вярване, вкоренено в ценностната ни система. Важно е стратегически да променяме ценностната си система, когато вече не ни служи. 

Обикновено тя се формира в първите 7 години от живота, затова процесът на промяна е дълъг. 

Най-лесно ценностната система се променя, когато има огромна криза. Именно затова добавихме жарава в Несеминарът – той е кризисният момент. Минаването през жаравата е метафора за постигането на невъзможното.

Двата стълба на здравословния живот са тренировките и храненето. Как се храниш ти?

Много дълги години подценявах супер много храненето. За разлика от това, движението винаги е било водещо при мен. В продължение на 15 години, пиех по 4л. кола и хапвах хамбургери постоянно. 

Движението неутрализираше ефекта на всички тези неща, но донякъде. След като станах на 30г. разбрах, че трябва да играя играта на по-високо ниво, ако искам да запазя този Живец в себе си.

При храненето, има няколко много важни неща. На първо място – количествата. За мен лично, количеството, което изяждам трябва да е 2 пъти по-малко от това, което ми се яде. 

Единствения начин да не ям повече, е да си сложа определено количество в чинията. Чак след 10-15 мин. усещам засищането. Второто най-важно нещо е хубавата (качествената) храна.

Ако ще си взимаш пуканки в мола, вземи си малките пуканки, а не големите карамелизирани пуканки. Това помага за постигането на баланс и ни предпазва от изпадането в крайности.

Не всичко е само зелена салата. От време на време трябва да си позволим нещо, което нас ни кефи. Наслаждавайте се на живота и така полагайте грижа за тялото си. Моята слабост са медът и таханът. 

За мен има два типа хора – такива, които правят нещата от кеф и такива, които правят нещата от зор. Вторият тип хора пак постига резултати, но те забравят да бъдат щастливи. Това са хората, които имат преса, но вътрешно са в депресия.

Първият тип хора правят нещата за кеф. Те просто се кефят на процеса. Аз преди правех нещата от зор. Сега правя нещата за кеф и мога да ви кажа, че така си по-продуктивен и постигаш по-добри резултати. За да правим нещата от кеф, трябва да се кефим на самия процес.

Какво би казал на един човек, който сега се опитва да започне да тренира, да се грижи за тялото си и да вдигне нивата си на енергия?

Започнете наивно. Повечето хора смятат наивността за нещо лошо, а за мен това е едно от най-ценните качества. В пространството витае вярването, че трябва да правиш това, което обичаш, за да се раздаваш максимално. 

Истината е, че без наивност, ти не можеш дори да започнеш.

Ние хората можем да си представяме нещата по три начина – да бъдем песимисти, реалисти и оптимисти. Аз отивам на една друга предавка. Аз вярвам в наивността. Това е четвъртото ниво. 

Наивността ми позволи на да завърша 12 на републиканското по лека атлетика преди години, като най-възрастния участник. Преди това в покера – отново подходих с наивност, за да започна.

След това така подходих и към сферата на личностното развитие. Наивността винаги ми е помагала. Използвайте я и вие! 

ЦЕЛИЯТ ЕПИЗОД С ЮЛИ ТОНКИН:

0